Är du intresserad av retorik?

Under årets Almedalsvecka har retorikexperten Christer Hanefalk analyserat talen som framfördes av de politiska partiernas representanter-ett grannlaga arbete som ökat kunskapen för hur respektive talare byggt upp sitt tal i syfte att övertyga lyssnarna om sina åsikter. 

Christer Hanefalks analys av de politiska talen i Almedalen hittar du här:

Almedalen Talanalys Nyamko Sabuni 

Almedalen Talanalys Lars Ohly

Almedalen Talanalys Anders Borg 

Almedalen Talanalys Peter Eriksson

Almedalen Talanalys Göran Hägglund 

Almedalen Talanalys Mona Sahlin

Almedalen Talanalys Andreas Carlgren

Om du är intresserad av att lära dig mer om retorik då är boken Retorisk handbok med lexikon (525 sid) en rik källa. På ett lättfattligt och underhållande sätt leder dig Christer Hanefalk och medförfattarna, Stefan Hedlund och Kurt Lindholm, dig rätt in i retorikens värld. 

I boken ger en beskrivning av historien dig plattformen som retoriken utgår ifrån. Handboksdelen ger dig kunskap, struktur och idéer, analysverktygen och definitionsmetoder. Den leder till argumentationskällorna och visar vägen till det passande språket. Den visar på improvisationsmetoder och hur tal och debattartiklar byggs upp. Till och med hur den som anklagas bäst försvarar sig. I lexikonet får du en mängd retoriska begrepp och figurer namngivna på latin, grekiska och svenska-med beskrivningar och exempel. I boken finns också förslag på 88 olika retorikövningar.  

Under Almedalsveckan talade jag i Radioprogrammet ReageraMera med Christer Hanefalk om talen i Almedalen; Om vad retorik är; Har man någon nytta av att lära sig retorik?; Finns det några skickliga svenska retoriker?; Vad är viktigast i retoriken? Detta och mycket mer svarar Christer Hanefalk på i intervjun som du hittar här. Övriga intervjuer under Almedalsveckan hittar du här.

Får du ´blodad´ tand kan du under juli och augusti köpa Retorisk handbok med lexikon till specialpriset 300 kronor via ReageraMera. Är du intresserad skickar du ett mail till [email protected]  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0