Legalisera cannabis?!V
Du kan väl knappast ha undgått att höra enstaka rop från de som anser att cannabis ska legaliseras. Ropen döljer sig bakom allehanda påståenden, som mynnar ut i slutsatsen att alla skulle må bättre av en legalisering av cannabis.
Om man går in mer i detalj på hur ett system med legalisering skulle se ut, blir de som ropar högst oftast svaret skyldiga.
Vi fortsätter med ytterligare frågor.
Förespråkare för cannabis säger att färre ungdomar skulle använda cannabis om legal försäljning av cannabis skulle införas
Frågor:
1. Vid vilken ålder skulle ungdomar få handla i den 'legala' cannabisbutiken?
2. Vilken lagstiftning/bestämmelse/reglering skulle krävas för att se till att yngre ungdomar inte kan handla?
3. Hur skulle efterlevnaden av en sådan lagstiftning/bestämmelse/reglering kontrolleras?
4. Hur skulle en legalisering av cannabis påverka den uppfattning människor har om riskerna med att använda cannabis?
5. Hur skulle en legalisering av försäljning av cannabis enbart till vuxna kunna resultera i minskad användning bland ungdomar?
6. Är legal cannabis mindre farlig för ungdomar?
Läs också:
En drogs giftiga egenskaper är inte en fråga om eget tyckande
Torgny Peterson
cannabis är en drog & läkemedel som skulle kunna rädda flera sjukdomar inte att kanske bota dem men att lindra dem något enormt och använda det som smärtlindring och lugnande...
Tack för synpunkter.
Egentligen går det att avfärda alla dina frågor med samma motfrågor om den reglerade och beskattade försäljningen av alkohol men eftersom du ställer frågorna ska jag svara på dom. Märk väl att det är mina egna personliga tankar/åsikter. Dessutom vill jag understryka att jag inte förespråkar en legalisering av cannabis men det hindrar inte att jag ser att det skulle kunna ha vissa positiva effekter.
När det gäller ungdomar och droger så anser jag att det är ett samhällsproblem, inte ett drogproblem. Ungdomar ska naturligtvis inte använda droger alls, varken legala eller illegala. Det viktiga är att samhället och vi vuxna gör allt vi kan för att förhindra det, det krävs mer än lagar, vi vuxna måste engagera oss i våra ungdomar!
1.
Vid vilken ålder skulle ungdomar få handla i den 'legala' cannabisbutiken?
Samma som i systembolaget. Jag ser framför mig att den "legala cannabisbutiken" är systembolaget.
2.
Vilken lagstiftning/bestämmelse/reglering skulle krävas för att se till att yngre ungdomar inte kan handla?
Jag tror som sagt inte lagstiftning/bestämmelse/reglering löser problemet med droganvändning bland ungdomar, det kan bara vi föräldrar göra! Lagstiftningen och samhällets insatser skulle väl se ut som för alkohol...
3.
Hur skulle efterlevnaden av en sådan lagstiftning/bestämmelse/reglering kontrolleras?
På samma sätt som för alkohol.
4.
Hur skulle en legalisering av cannabis påverka den uppfattning människor har om riskerna med att använda cannabis?
Det här är en viktig fråga! Vi svenskar har idag en tendens att tro att alkohol är totalt ofarligt eftersom det är tillåtet och att alla illegala droger är livsfarliga. I själva verket är alkohol en relativt farlig drog, även i jämförelse tex cannabis. Det finns definitivt en risk för att farorna med cannabis skulle underskattas om det var legalt men samtidigt skulle trovärdigheten för information om riskerna öka.
5.
Hur skulle en legalisering av försäljning av cannabis enbart till vuxna kunna resultera i minskad användning bland ungdomar?
De grupper i samhället som idag har störst tillgång till illegala droger är just ungdomar. Genom att den totala marknaden för langare skulle minska kan man hoppas att det blir färre langare totalt och därmed färre ungdomar som får kontakt med langare... Det är dock bara spekulationer.
6.
Är legal cannabis mindre farlig för ungdomar?
Ungdomar ska inte använda droger men visst är legal cannabis mindre farlig generellt på precis samma sätt som legal alkohol är mindre farlig än illegal alkohol (metanol, industrisprit med föroreningar mm).
Som sagt är ungdomars droganvändning ett samhällsproblem. En legalisering av cannabis skulle kanske inte göra det bättre men vi kan inte göra det så enkelt för oss att vi tror att ett fortsatt förbud mot cannabis löser problemet.
Att cannabis skulle kunna ersätta/reducera farliga opiater och hjälpa allergiska patienter eller som vanliga läkemedel inte fungerar för börjar upptäckas mer och mer i Sverige.
Jag har hört att svenska onkologer idag rekommenderar kvinnor att använda cannabis mot smärtor och illamående vid bröstcancerbehandling. Inte officiellt, naturligtvis. Och man måste själv skaffa det.
Vem står för den upptäckten och vilka onkologer ägnar sig åt sådana rekommendationer. Lite bättre än hörsägen vore inte fel.
Johan!
"När det gäller ungdomar och droger så anser jag att det är ett samhällsproblem, inte ett drogproblem. Ungdomar ska naturligtvis inte använda droger alls, varken legala eller illegala. Det viktiga är att samhället och vi vuxna gör allt vi kan för att förhindra det, det krävs mer än lagar, vi vuxna måste engagera oss i våra ungdomar!"
Kan du utveckla på vilket sätt du vill "göra allt vi kan för att förhindra det."
Med tanke på de kunskaper som finns idag om cannabis och skadeverkningar verkar det inte speciellt begåvat att förespråka en mer tolerant inställning till preparatet, snarare tvärtom.
Samhällsproblem vs. drogproblem. Drogproblemet om något är ett verkligt samhällsproblem och naturligtvis kan man alltid hävda att vi måste ändra individers förutsättningar och möjligheter i samhället, men det hindrar inte ett fortsatt förbud och en restriktiv hållning.
Slutligen - Vi kan inte heller göra det så enkelt för oss att tillåtelse att använda cannabis skulle lösa några problem.
I Nederländerna som ofta framhålls som det goda exemplet när det gäller cannabisproblem så har existensen av sk coffee shops inte löst cannabisproblemet. Trots eller kanske tack vare 'coffee shops' ökar antalet hjälpsökande med cannabisproblem.
För mig som förälder är problemet ATT mina barn kommer i kontakt med droger i för tidig ålder, inte vilka droger. Jag skulle kunna argumentera för att cannabis är bättre för ungdomar än både alkohol och tobak men jag vill inte göra det då jag inte tycker att droger och ungdomar går ihop över huvud taget.
Vi måste angripa problemet istället för att tjafsa om den ena drogen är bättre än den andra. Droger kommer alltid att finnas oavsett om de är legala eller ej och just ungdomar är den grupp som har lättast för att få tag i illegala droger. Att tro att vi löser problemet med tillgång till droger för ungdomar genom förbud är naivt! De har alltid haft, har och kommer alltid att ha lätt för att få tag i droger oavsett vilka utopiska nollvisioner vi målar upp.
Hur får man då ungdomar att avstå från att använda droger? Ja, hade jag svaret på den frågan skulle jag väl få nobelpriset. Jag tror det handlar om en kombination av föräldranärvaro, information och ansvar.
Information
Låt barnen veta att det finns droger redan tidigt under uppväxten. Gör det inte så dramatiskt. Visa gärna att mamma och pappa kan dricka vin till maten, ta en snaps eller grogg, utan att det behöver vara något konstigt eller farligt med det och föregå med gott exempel hur man hanterar droger. Lär barnen måttlighet och att använda med ansvar men också att det är något som är förbehållet vuxna på samma sätt som att ha körkort eller rösta.
Ansvar
Prata med ungdomarna och få deras bild av droger. Lär barnen tidigt att ta ansvar och gör överenskommelser om att avstå från droger i utbyte mot något annat dom vill ha.
Föräldranärvaro
Finns på samma plats som dina barn. Avstå från lördagsgroggen och åk istället och kolla till festen där dina ungdomar befinner sig eller nattvandra på stan.
Engagerade föräldrar har bättre förutsättningar att förhindra att ungdomar använder droger. Det påverkas inte av vilken drog de skulle kunna tänkas komma att använda eller huruvida den är legal eller ej.
Sedan finns det ju föräldrar som av olika anledningar inte tar sitt ansvar i uppfostran av sina ungdomar. Där måste samhället ta över föräldrarnas ansvar, det är vi väl relativt bra på redan idag även om man alltid kan bli bättre.
Du talar om drogproblemet men jag tycker inte att vi ska se på droger som enbart ett problem. Visst finns det människor som har ett problematiskt droganvändande men för de allra flesta vuxna är droger (främst alkohol) något positivt!
Det stämmer att detta är bara hörsägen, ingen läkare vågar idag gå ut med att dem gör detta för att dem är rädda för reaktioner, sitt jobb och rykte. Men att detta görs i smyg i England, Holland, Kanada och USA är sanning.
Det finns mycket som talar för att detta görs även i Sverige, men i smyg.
Fallet med Marie Stenhoff, Sveriges första officiella medicinska marijuna-patient, är väldokumenterat.
Läs mer om fakta, studier och rapporter på min sida.