Legalisera cannabis?! II

Du kan väl knappast ha undgått att höra enstaka rop från de som anser att cannabis ska legaliseras. Ropen döljer sig bakom allehanda påståenden, som mynnar ut i slutsatsen att alla skulle må bättre av en legalisering av cannabis.


Om man går in mer i detalj på hur ett system med legalisering skulle se ut, blir de som ropar högst oftast svaret skyldiga.


Vi fortsätter idag med ytterligare frågor.


Förespråkare för cannabis säger att de vill beskatta legal marijuana och använda skatteintäkterna för behandling och andra program

  

Frågor

1.     Om man beskattar försäljningen av cannabis skulle den då säljas till ett billigare pris än det som den organiserade brottsligheten tar ut?

  

2.     Om den organiserade brottsligheten skulle sälja cannabis till ett billigare pris varför skulle någon då köpa från ett 'legalt' försäljningsställe?

  

3.     Hur mycket skatt skulle staten kunna ta ut om staten skulle sälja cannabis till ett billigare pris än den organiserade brottsligheten?

  

4.     Skulle skatteintäkterna bli tillräckligt stora för att kompensera de sociala och ekonomiska kostnaderna (hälsovård, behandling, prevention, upprätthållande och kontroll av ny lagstiftning, administration etc)?

  

5.     Hur skulle ett sådant system, för cannabis, skilja sig från det som nu gäller för alkohol och tobak och där skatteintäkterna är avsevärt lägre än de sociala och ekonomiska kostnaderna?



Läs också:

Förespråkare för cannabis säger att de vill legalisera och reglera cannabis på samma sätt som gjorts med alkohol och tobak


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Pialotta/Kaffebönan

Jag är motståndare till allt vad narkotika är..
Cannabis, en drog som började rökas flitigt på 60-talet. Inköpsporten till så mycket annan tyngre narkotika. Många av mina ungdomsvänner började på den tiden det begav sig .. en del håller på ännu, men hur stannat upp i utveckligen av sig själva är bedrövligt.
Jag har inget svar på det här, canabis och andra droger har säkert kommit för att stanna .. hemskt är vad det är.
Tack för ordet:-)
Tjingeling

2007-11-25 @ 10:20:23
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Johan

Egentligen går det att avfärda alla dina frågor med samma motfrågor om den reglerade och beskattade försäljningen av alkohol men eftersom du ställer frågorna ska jag svara på dom. Märk väl att det är mina egna personliga tankar/åsikter. Dessutom vill jag understryka att jag inte förespråkar en legalisering av cannabis men det hindrar inte att jag ser att det skulle kunna ha vissa positiva effekter.

1.
Om man beskattar försäljningen av cannabis skulle den då säljas till ett billigare pris än det som den organiserade brottsligheten tar ut?

Nej.

2.
Om den organiserade brottsligheten skulle sälja cannabis till ett billigare pris varför skulle någon då köpa från ett 'legalt' försäljningsställe?

Just för att det är legalt. Man vet vad man får, det är tryggare, det är accepterat men framförallt för att man inte stödjer den organiserade brottsligheten. Av precis samma anledning som ansvarstagande alkoholanvändare går till systemet istället för industrilokalen eller lastbilsparkeringen alltså.

3.
Hur mycket skatt skulle staten kunna ta ut om staten skulle sälja cannabis till ett billigare pris än den organiserade brottsligheten?

Se 1 och 2.


4.
Skulle skatteintäkterna bli tillräckligt stora för att kompensera de sociala och ekonomiska kostnaderna
(hälsovård, behandling, prevention, upprätthållande och kontroll av ny lagstiftning, administration etc)?

Nej, sannolikt inte, men det skulle i alla fall ge ett bidrag till att täcka de kostnader som finns redan idag.

5.
Hur skulle ett sådant system, för cannabis, skilja sig från det som nu gäller för alkohol och tobak och där
skatteintäkterna är avsevärt lägre än de sociala och ekonomiska kostnaderna?

Inte alls men det är väl ingen som förespråkar att avskaffa skatterna på alkohol och tobak för att det inte helt täcker kostnaderna?

2007-11-25 @ 13:24:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0