Legalisera cannabis?!

Du kan väl knappast ha undgått att höra enstaka rop från de som anser att cannabis ska legaliseras. Ropen döljer sig bakom allehanda påståenden, som mynnar ut i slutsatsen att alla skulle må bättre av en legalisering av cannabis.


I denna ringa skara vill en del legalisera cannabis för 'medicinska' ändamål, andra vill genom legalisering göra det tillgängligt för var och en. Okunniga mediarepresentanter hakar på åsiktstrenden och inträder ibland som försvarare av den monumentala okunnigheten.


Om man går in mer i detalj på hur ett system med legalisering skulle se ut, blir de som ropar högst oftast svaret skyldiga. Med anledning av detta kommer du nu i ett antal inlägg, under rubriken ReageraMera - Fråga mera och flera, att få ett antal frågor inom olika cannabisrelaterade områden som du med fördel kan ställa till representanterna för 'Ropen skalla - cannabis åt alla!'.


För överblickens skull blir det frågor kring nio olika områden och det första handlar om följande:


Förespråkare för cannabis säger att de vill legalisera och reglera cannabis på samma sätt som gjorts med alkohol och tobak

  

Frågor

1.     Skulle cannabis legaliseras för alla?


2.    
Vilka skulle det inte vara legalt för?


3.    
Vilken lagstiftning/vilka regler skulle gälla för de som inte skulle få tillgång till det i ett legalt system?


4.    
Hur skulle kontroll av efterlevnad av sådan lagstiftning/sådana regler ske?


5.    
Var skulle det vara tillåtet att sälja cannabis?


6.    
Vilken lagstiftning/vilka regler skulle finnas för att kontrollera var och hur det säljs?


7.    
Hur skulle kontroll av efterlevnad av sådan lagstiftning/sådana regler ske?


8.    
På vilket sätt skulle ny lagstiftning/nya regler för försäljning av cannabis skilja sig från den lagstiftning/de regler som gäller för försäljning av alkohol och tobak?


9.    
Har den nuvarande lagstiftningen/de nuvarande reglerna som gäller alkohol och tobak varit effektiva för att minska de skador som förknippas med alkohol och tobak?


10.  
Varför skulle det vara annorlunda för cannabis?


11.  
Varifrån skulle den cannabis komma som skulle finnas 'till salu'?


12.  
Vilken lagstiftning/vilka regler skulle gälla för leverantörerna?


13.  
Hur skulle kontroll av efterlevnaden av sådan lagstiftning/sådana regler ske?


14.  
Skulle var och en få odla cannabis för eget bruk?


15.  
Skulle var och en få odla cannabis till sina vänner?

  

Håll utkik efter nästa område med påstående och frågor.


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Johan

Kan man ana när man läser mellan raderna att du tycker det är dåligt att alkohol är legalt?

Om en tillräckligt stor andel av befolkningen använder en drog och inte är beredd att avstå den gör ett förbud mer skada än nytta. Vi är inte på långa vägar där vad gäller cannabis i sverige men i tex england där halva befolkningen har provat cannabis urholkas tron på rättsväsendet när det är allmänt accepterat att bryta mot lagen!

Om vi vänder på resonemanget och antar att man lyckades driva igenom ett förbud mot alkohol, vilka konsekvenser skulle det få? Några spekulationer:
-MC-gängen och andra kriminella organisationer tar över hanteringen och tjänar massor med pengar på det
-Alla skatteintäkter från alkoholförsäljningen försvinner
-Användningen minskar men osäkerheten i mätningarna blir mycket större då ingen medger att dom dricker
-Restauranger och krogar får stänga eftersom dom tappar besökare, istället flyttar försäljningen till lokaler som helt kontrolleras av kriminella gäng
-De som dricker så mycket att dom behöver akutvård vågar inte uppsöka sjukhus eftersom dom är rädda att bli anmälda
-Alkohol säljs dygnet runt, även till ungdomar
-Polisen skulle få ägna enorma resurser åt att hindra smuggling, hembränning och försäljning
-Trovärdigheten för statlig information om risker med alkohol skulle undergrävas

Till stor del gäller samma sak för andra droger. Lyckas vi inte stoppa utvecklingen mot att allt fler använder cannabis är det enda rimliga att i tid skapa en reglerad marknad.

2007-11-23 @ 17:05:46
Postat av: Torgny Peterson

Ett förbud mot cannabis, har till skillnad från förbud mot alkohol (like it or not!) massivt stöd. Det faktum att alkohol är en legal produkt har ingalunda löst några problem.

För att förhindra en reglerad cannabismarknad är det viktigt att man arbetar mycket aktivt på alla tänkbara nivåer för att stoppa utvecklingen mot att allt fler använder cannabis, något som man också i Nederländerna inser vikten av. Läs gärna om nedmonteringen av marijuanaodlingar i Nederländerna

2007-11-23 @ 17:20:24
Postat av: Johan

Visst har väl legaliseringen av alkohol löst många problem, bland annat de jag beskriver i mitt första inlägg! Kanske har legaliseringen också skapat ett antal... Det största problemet med legalisering är att folk då tror att det är ofarligt, det är få som förstår hur farligt alkohol är!

Stödet för ett förbud är naturligtvis omvänt proportionellt mot antalet brukare, det var precis det jag skrev. Det gör det svårt att legalisera cannabis och svårt att förbjuda alkohol. Jag tycker inte heller att cannabis ska legaliseras i nuläget men skulle vi hamna i en situation där vi har 20-30 % av befolkningen som röker cannabis regelbundet blir vi nog mer eller mindre tvungna att legalisera.

För att ekvationen ska bli komplett krävs att man även tar med de positiva effekterna av droger, det är ju trots allt det som gör att folk väljer att använda (både legala och illegala) droger. Det talas mycket om faror och risker men aldrig om att folk faktiskt tycker om att dricka alkohol eller röka cannabis, ingen gör ju en investering genom att bara titta på kostnaderna.

Det är naturligtvis individuellt om man är beredd att utsätta sig för riskerna för den njutning man finner, precis på samma sätt som det är individuellt om man är beredd att betala 300 000 för en ny Volvo. Jag har inget emot att grannen köper en ny Volvo och hoppas att han inte har något emot att jag dricker ett glas vin (eller röker en joint) på lördagkvällen.

2007-11-23 @ 20:00:53
Postat av: Torgny Peterson

Vad din granne anser om din alkohol- och/eller jointkonsumtionen är föga relevant i sammanhanget. Vio vet idag tillräckligt mycket om de potentiella riskerna med användning av cannabis för att upprätthålla en restriktiv hållning, arbeta preventivt för att minska nyrekrytering av cannabisanvändare och jaga producenterna med effektiva metoder, som exemplet Nederländerna visar.
Också i Nederländerna, även om man skulle önska ökad hastighet i åtgärderna, inser man mer och mer riskerna med användning av cannabis och antalet coffee shops minskar successivt år efter år.

2007-11-24 @ 08:10:55
Postat av: Johan

Visst finns det hälsorisker med både cannabis och alkohol men vid ett måttligt användande (i samma utsträckning som de flesta vuxna använder alkohol) överväger de positiva effekterna för brukaren (både för cannabis och alkohol).

Jag var faktiskt i Amsterdam så sent som för ett par veckor sedan. Jag har också läst om att antalet tillstånd för coffeeshops skulle minska men kunde inte se något av det på plats. Det fanns minst lika många coffeeshops som senast jag var där (3 år sedan) och det var i princip alltid fullsatt. En trend verkar vara att många bygger ut så från att tidigare ha varit ett litet cafe med kanske 20 sittplatser blir det mer likt restauranger med 100 sittplatser. Räknar man antalet besökare på coffeeshops så är min bild att det fortsätter att öka.

Vanliga holländare anser inte att cannabis är ett problem. Däremot kan dom vara lite irriterade över drogturismen, dvs ungdomar från resten av europa som åker till Amsterdam för att prova på droger och inte vet hur dom ska hantera det.

2007-11-24 @ 09:36:23
Postat av: Torgny Peterson

Från 'prövare' till 'rövare' är ett inte helt ovanligt fenomen, också när det gäller användning av cannabis, dvs användningen av cannabis har en tendens att öka, både vad avser antalet tillfällen och mängd. Även om ett antal individer fortsätter att använda 'måttliga' (vad nu det är) mängder cannabis kan det inte utgöra någon norm för vad samhället skulle anse vara acceptabelt. Vi vet idag tillräckligt om de potentiella skadeverkningarna av cannabis för att vidta kraftfulla åtgärder för att minska användningen.

Beträffande antalet coffee shops så visar officiella uppgifter att antalet minskar och att vaksamheten, som ett resultat av forskningen, mot cannabis ökar, också i Nederländerna.

Vanliga holländare anser inte att cannabis är farligt. Nej, tacka sjutton för det med all den desinformation som pumpats ut sedan coffee shop-systemet började.

2007-11-25 @ 06:43:13
Postat av: Erika

Torgny, varför uppför du dig alltid som nån slags rebell eller David inför kampen mot jätten Goliat? Även om några få personer såsom Soros bidrar med några slantar till kampen för en vettigare drogpolitik är legaliseringsrörelsen ändå rejält underfinansierad. Din sida, personer som förespråkar en fortsatt förbudspolitik, backas däremot upp av någon som har enorma finansiella resurser och propagandamedel. Staten.
Den där rebellattityden är därför ganska skrattretande.

Desinformation har förresten framför allt pumpats ut från den officiella sidan (bl.a. staten), även i Nederländerna. När man å ena sidan aldrig nämner att den stora majoriteten av vuxna cannabisanvändare aldrig har några problem med sitt drogbruk men å andra sidan alltid fokuserar på den lilla minoriteten med reala problem, det kallar jag för desinformation.

2007-11-25 @ 12:05:54
Postat av: Torgny Peterson

Låt oss hoppas att dina uppgifter om underfinansieringen av legaliseringsrörelsen är korrekt även om det finns uppgifter som tyder på annat. Att hävda att något som har marjoritetens stöd skulle vara 'rebellartat' är nog mer skrattretande,

2007-11-25 @ 12:11:40
Postat av: Jocke

Grejen är att folk (som jag) som förespråkar en cannabis/drogliberalisering inte är folk som generellt vill ge "cannabis åt alla". Det handlar om att man ser hur en restriktiv drogpolitik inte har lett till något vettigt. Att straffa oskyldiga människor, slösa resurser och sprida manipulation och, faktiskt, rena lögner funkar inte längre. Folk vet att cannabis är en mycket oskadligare drog än t ex alkohol eller tobak, och dem kan se lögnerna ifrån olika organistioner och stater.

Jag använder inga droger själv, och dricker bara alkohol när jag bjuds på det, men eftersom jag har ett liberalt och öppet tänkande så ser jag att drogförbuden inte leder till något bra. Som "Johan" utmålade väl. Och i
länderna där cannabis har liberaliserats, som i England, har bruket faktiskt sjunkit med 4%. Riktigt tunga droger som heroin, som har gjorts lagligt i tex schweiz har dramatiskt minskat sjukdomsspridningen, dödligheten, brottsnivån och faktiskt har bruket också minskat.

Därför tycker jag, att man inte ska bli ett blint får som hatar droger och vill utöva sin makt till att kriminalisera människor som väljer andra droger än alkohol eller tobak. Det funkar inte och ger ett otal problem som "Johan" lade ut. Dessutom stoppar man folk att använda droger som är mycket mindre riskfyllt än alkohol. Det är mycket viktigt att också komma ihåg att en liberalisering/legalisering inte betyder ett ökat bruk!!! Du kanske borde tänka om din ståndpunkt Torgny?

2007-11-25 @ 17:30:00
Postat av: Torgny Peterson

"Folk vet att cannabis är en mycket oskadligare drog än t ex alkohol eller tobak, och dem kan se lögnerna ifrån olika organistioner och stater."

Vet inte var du har fått det ifrån att "folk vet att cannabis är midnre skadligt än alkohol eller tobak" Kan du referera till någon undersökning?

I England har bruket av cannabis ökat bland ungdomar - inte minskat!

Beträffande Schweiz så har bruket av heroin INTE gjorts lagligt där generellt, däremot finns det projekt med förskrivning av heroin till en begränsad grupp på samma sätt som därefter skett i Nederländerna och Tyskland.

Att en liberalisering/legalisering inte skulle innebära ett ökat bruk kan diskuteras. Beträffande legalisering är det värt att notera att användning av cannabis inte är legaliserat, inte ens i Nederländerna även om en del tror att så är fallet.

Jag vidhåller mina ståndpunkter.

2007-11-25 @ 18:05:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0