Största kokainbeslaget i Sydafrikas historia


Efter det största kokainbeslaget, 200 kilo, i Sydafrikas historia tror sig polisen i landet nu vara en internationell narkotikakartell på spåren, men hittills har bara en kroat gripits i samband med att man hittade kokainet paketerat i flera ryggsäckar i dennes hytt. Övriga besättningsmän på fartyget kommer från Tjeckien, Kroatien och Libanon.


Beslaget skedde på det Liberiaregistrerade fartyget "Senator" i hamnen i Durban. Fartyget hade Argentina som avgångsland och den sydafrikanska polisen tror att Namibia var nästa hamn. Fartyget har nu tagits i beslag i Durban.


Torgny Peterson


EU och China har tecknat överenskommelse om ökat samarbete mot prekursorer

EU-kommissionären László Kovács och den kinesiske ambassadören Song har idag undertecknat en överenskommelse i syfte att förbättra tullsamarbetet avseende övervakning av handel med och försöken till smuggling och avledning av prekursorer, dvs kemikalier som behövs för den illegala tillverkningen av narkotika.


Dagens överenskommelse innebär att Kina och EU för första gången etablerar ett omfattande system för övervakning av prekursorer.


I ett uttalande säger man bland annat att en effektiv tullkontroll av prekursorer är av stor betydelse. Så innebär till exempel ett beslag av en liter prekursorer för tillverkning av ecstasy att 10 000 ecstasytabletter inte når gatunivån.


Läs också:

Drug precursor control


Torgny Peterson


Google maps ledde fram till marijuanaodling


Bild: Google Maps


Google maps kan användas till mycket. Polisen i Thurgau Schweiz meddelar idag att man med hjälp av Googles satellitbilder upptäckte en väl dold marijuanaodling på 7 500 kvadratmeter mitt inne i en majsodling.


Fyndet utgör en del av en större utredning där man gripit 16 personer, beslagtagit 1,1 ton hasch och marijuana och cirka 3 miljoner kronor i kontanter och ytterligare cirka 1,5 miljoner kronor i form av klockor och fordon



Bild: Kantonspolizei Zürich

Enligt uppgifter från samma polismyndighet misstänks dom ha sålt omkring 7 ton hasch och marijuana med en uppskattad vinst på mellan 15 och 50 miljoner kronor under perioden 2004 och 2008.


Torgny Peterson


Nyamko Sabuni tar emot rapport om radikalisering

Regeringen tar i dag emot den kunskapsöversikt om våldsam extremism och radikalisering som Försvarshögskolan (FHS) på regeringens uppdrag har tagit fram.


BRIS-rapporten 2009



30 januari presenterar BRIS-rapporten 2009.


I BRIS-rapporten sammanställs varje år dokumentationen från BRIS stödkontakter i Barnens Hjälptelefon, BRIS-mejlen och BRIS-chatten. Genom exempel, statistik och analys ges en bild av barns och ungdomars liv och verklighet så som de själva beskriver den för BRIS.


Asså vafan asså

Janne vett du....kisen med Debatt vet du..han som leder programmet asså. Vafan asså...oschysst av bängen asså att gripa in på grammisgalan asså. Tycker dom ja. Verkar haja 0.


Kul program asså alla hade noll koll liksom. Kleerup å Isobel verkar helt borta liksom. Kul pryl asså...debatt liksom. Inte so serious. Ballt entertainment för flummarna eller va? Mycke dösnack var'e. Debatt? - Nope. Fnatt? - Yapp.


Å Stenberg då..Verkade helt off...hippiemormor med patent på knarkare...wordet asså.

Kleerup: "Det är hemskt...men det kan va kul också...jag försvarar det inte". Nästan lika smart asså som Bard asså, knarkfilosofen vett'u.


Kolla leget
.


Om ADHD-mediciner, psykoser och hallucinationer

Ny forskning, redovisad i februarinumret av Pediatrics, uppmanar bland annat såväl läkare som patienter att vara uppmärksamma på att t ex en psykos eller hallucinationer i samband med medicinering mot ADHD kan bero på medicineringen.


Du kan läsa mer i PEDIATRICS Vol. 123 No. 2 February 2009, pp. 611-616 här.


Läs också:
Researcher Made False Statements Regarding Strattera Trial in Kids


Torgny Peterson


Inget ADHD i trafiken

Det blir inget ADHD för den 29-åriga kvinna från Södertälje som ansökt om att få ha de bokstäverna på registreringsskylt på bilen, har Vägtrafikverket beslutat.


Läs också:

PM, läkarintyg för körkort vid ADHD, autismspektrumtillstånd och likartade tillstånd


Torgny Peterson


Vill du bli caféägare i Nederländerna?

Vill du bli caféägare i Nederländerna? I så fall finns ett gyllene tillfälle nu. Cannabisförsäljare göre sig dock icke besvär. Det handlar den här gången om vanliga caféer. 1 900 sådana är till salu i landet för närvarande.


Orsak? Bland annat ny lagstiftning om spelmaskiner, rökförbud och planerad skattehöjning på alcohol, konstaterar De Telegraaf.  


Torgny Peterson


50 kg heroin i beslag i Haag och flera tyska städer


Foto: Polisen Nederländerna


Över 300 poliser har i razzior i Haag i Nederländerna och i flera tyska städer gjort beslag av mer än 50 kg heroin och gripit 22 personer.


Torgny Peterson


Läkemedelsindustrin har för stort inflytande

Läkemedelsindustrin har för stort inflytande och det är nödvändigt att den slutar med att försöka påverka läkare, patienter, forskning och den breda allmänheten, konstaterar RVZ (Raad voor de Volksgezondheid & Zorg) i Nederländerna i en rapport som publicerades idag.


RVZ påpekar vidare att man måste åstadkomma större genomlysning av verksamheten för att förhindra eventuella intressekonflikter. Om inte läkemedelsindustrin klarar av detta på egen hand bör ny lagstiftning komma ifråga, säger RVZ i rapporten.


RVZ pekar i rapporten också på det faktum att läkemedelsindustrin går alltför långt i sina försök att påverka forskningen och menar att forskare alltid ska meddela om läkemedelsindustrin bidragit med pengar till forskningen.


Rapporten hukar inte för några frågor och pekar bland annat på kopplingen mellan läkemedelsindustrin och olika patientorganisationer och konstaterar att tillverkarna också påverkar patientorganisationerna, inte bara genom sponsoring utan också genom krav på att deras produkt(-er) prioriteras.


Läkemedelsindustrin kritiseras också för att den inte producerar de mediciner som behövs och att den är mer intresserad av företagsintressen än samhällsintressen.


Den intresserade kan läsa hela rapporten, Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik, här.


Torgny Peterson


Driving under the influence of alcohol and drugs in Sweden

The fact sheet, in English, describes provisions on driving under the influence of alcohol and driving under the influence of drugs in Sweden.


The fact sheet is published by the Ministry of Justice.


På svenska/In Swedish.


Följ DEA:s arbete

Första säsongens program om DEA (Drug Enforcement Administration) på Spike TV blev en stor tittarsuccé och snart, närmare bestämt den 10 februari, startar den andra säsongen med nio nya dokumentärer om DEA:s arbete - den här gången från New Jersey.


Du kan se alla programmen från första säsongen

Marijuana grow house

Deep cover

Up the ladder

Operation pill grinder

Deadly chase

DEA vs. heroin kingpin


Varje avsnitt är cirka 45 minuter långt.


Du kan se alla avsnitten från första säsongen här.


Torgny Peterson


Världens största läkemedelsföretag köper konkurrent

Världens största läkemedelsföretag, Pfizer, köper upp konkurrenten Wyeth till en kostnad av 68 miljarder dollar (cirka 555 miljarder kronor).


Du kan läsa mer här.


Torgny Peterson


Ny forskning visar hur cannabis förändrar hjärnfunktionen



Nyligen publicerad forskning vid the Institute of Psychiatry at King's College London visar hur THC (tetrahydrocannabinol) och CBD (Cannabidiol) påverkar hjärnan.


De två studierna finns publicerade i Biological Psychiatry respektive Archives of General Psychiatry.


Torgny Peterson


Socialdepartementets ansvarsområden



Socialdepartementet har publicerat en broschyr som beskriver Socialdepartementets ansvarsområden: ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och för familjen, sociala tjänster, hälso- och sjukvård, främjande av hälsa samt rättigheter för barn, individuellt stöd åt personer med funktionsnedsättning samt samordning av den nationella handikappolitiken. Du hittar broschyren här.


A brochure in English describing the Ministry of Health and Social Affairs areas of responsibility is available here.


Nya identifikationssystem



Intresserad av identifikationssystem? Då bör du läsa det här.


Torgny Peterson


Nya regler för cannabis i Storbritannien



Efter uppklassificeringen av cannabis från klass C till klass B gäller från och med idag nya regler i Storbritannien. Bland annat medför de nya reglerna att maximistraffet för innehav höjs från till fem år.

Straffsatser för cannabis i Storbritannien

Drug class

Type of drug

Possession

Dealing

Class A

Ecstasy, LSD, heroin, cocaine, crack, magic mushrooms, amphetamines (if prepared for injection).

Up to seven years in prison or an unlimited fine or both. 

Up to life in prison or an unlimited fine or both. 

Class B

Cannabis, amphetamines, Methylphenidate (Ritalin), Pholcodine.

Up to five years in prison or an unlimited fine or both. 

Up to 14 years in prison or an unlimited fine or both. 

Class C

Tranquilisers, some painkillers, Gamma hydroxybutyrate (GHB), Ketamine.

Up to two years in prison or an unlimited fine or both. 

Up to 14 years in prison or an unlimited fine or both 



Torgny Peterson

Stödet för legalisering av cannabis har gått upp i rök



Av en ny studie från Australien framgår att australiensarnas attityder mot cannabis hårdnat under de senaste fyra åren.


Stödet för regelbunden användning av cannabis har minskat avsevärt . 2004 ansåg 25% av australiensarna att regelbunden användning var OK. Nu anser mindre än 10% att så är fallet.


Efter en genomgång av flera studier av allmänhetens uppfattning om legalisering av cannabis avslöjar forskningen att stödet för legalisering av cannabis har minskat kraftigt.


Professor Ritter vid DPMP (Drug Policy Modelling Program) vid University of New South Wales säger att det starkaste stödet för legalisering av cannabis noterades omkring 1998. Därefter har stödet för legalisering minskat successivt. Stödet för legalisering av cannabis förefaller ha tynat bort, säger professor Ritter.


Samtidigt har förändringen i inställning till legalisering av cannabis inte resulterat i några större krav på straffrättsliga åtgärder mot användare av narkotika. De flesta australiensarna vill ha mer anslag till utbildning och behandling.


Du kan läsa rapporten, A Review of Australian public opinion surveys on illicit drugs, här.


Torgny Peterson


Manlig fertilitet påverkas av långvarig exponering för marijuana



Forskning presenterad i senaste numret av Biology of Reproduction 80, 203-203 (2009) hävdar att manlig fertilitet påverkas av långvarig exponering för marijuana.


Du kan läsa mer om detta i Biology of Reproduction här.


Torgny Peterson


Banker räddades med pengar från knarkhandeln

I en intervju med chefen för UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), Antonio Maria Costa, säger denne att banker räddats med pengar från knarkhandeln.


Du kan läsa mer om detta online här, alternativt i den tryckta utgåvan av Profil.


Torgny Peterson


Uppklassificering av cannabis i Storbritannien



Från och med kommande måndag träder uppklassificeringen av cannabis, från klass C till klass B, i kraft i Storbritannien.


Den nya klassificeringen innebär att den som första gången påträffas med cannabis tilldelas en varning. Andra gången blir det böter på 80 pund (cirka 900 kronor). Tredje gången gillt är det dags för ett gripande.


De nödvändiga besluten om böter har ännu inte behandlats i parlamentet efter att ett första förslag drogs tillbaka tidigare den här veckan och någon ny debatt i frågan inte är planerad förrän nästa onsdag.


Jag återkommer med ytterligare information så snart alla beslut är fattade.


Torgny Peterson


Stora flygplatser sårbara för organiserad brottslighet

Enligt en rapport som den holländska nyhetsbyrån ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) kommit över ägnar polis och tull vid Schiphol-flygplatsen alltför liten uppmärksamhet åt brottslighet inom flygfraktsektorn.


Utöver Schiphol är också, enligt rapporten, flygplatserna Heathrow, Madrid Barajas, Frankfurt och Charles de Gaulle i Paris sårbara för organiserad brottslighet.


Torgny Peterson


En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen

Utredaren har gjort en översyn av reglerna om inhämtning av uppgifter om elektronisk kommunikation inom polisens och tullens förundersöknings- och underrättelseverksamhet.


Utgångspunkten för utredningens arbete har varit att dels upprätthålla en effektiv brottsbekämpande verksamhet, dels förstärka och bygga ut rättssäkerheten och integritetsskyddet. En annan utgångspunkt har varit att skilja mellan förundersökningar och underrättelseverksamhet.


Läs mer:

SOU 2009:1


Sammansättningsreglerna för Högsta domstolen och Regeringsrätten

I lagrådsremissen föreslås att de lagstadgade kraven på att Högsta domstolen och Regeringsrätten ska vara indelade i avdelningar tas bort. I stället överlåts åt domstolarna att besluta om indelning i avdelningar.


Vidare föreslås förändringar av sammansättningsreglerna för Högsta domstolen och Regeringsrätten.


Sammansättningen med fem ledamöter förbehålls prövning i sak av sådana frågor som utgör domstolarnas centrala rättskipande uppgifter. I övriga fall ska det enligt förslaget överlämnas åt domstolarna att för varje mål eller ärende besluta sammansättningen.


Regeln om halvt plenum för Högsta domstolen tas bort. Därutöver anpassas sammansättningsreglerna för Högsta domstolen och Regeringsrätten så att de blir mer likartade.


Förslagen väntas leda till ökad effektivitet. Till följd av detta kan domstolarna ägna mer tid åt prejudikatbildning.


Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2009.


FBI:s arbete i samband med installationen av president Barack Obama

FBI:s Washington Field Office's Tactical Command Center samordnade FBI:s arbete i samband med installationen av president Barack Obama.


Du hittar "en titt bakom kulisserna" här.


Torgny Peterson


81 marockaner åtalas för smuggling av narkotika



Åklagare i Marocko har åtalat 81 personer i landet för smuggling av narkotika till Belgien, Nederländerna och Spanien.


Bland de åtalade finns ett stort antal korrupta tjänstemän inom polisen och flottan.


Med tanke på den mycket omfattande produktionen av hasch i Marocko framstår mängden gjorda beslag som ett skämt. Det faktum att man bara beslagtog 111.7 ton hasch 2007 och ännu mindre förra året, 110.8 ton, bekräftar inte bara misstankarna om korruption utan också om att den är oerhört utbredd.


Torgny Peterson


Föräldrastöd - en vinst för alla - Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap

I betänkandet Föräldrastöd - en vinst för alla, nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap SOU 2008:131 läggs  förslag till en långsiktig nationell strategi för generellt föräldrastöd. Stödet ska erbjudas alla föräldrar som så önskar, från graviditeten till dess barnen är 18 år. Betänkandet lämnas över till äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.


Stödet bygger dels på befintliga strukturer och samverkan mellan de aktörer som vanligtvis har barn och föräldrar som målgrupp ( ideella organisationer, MVC, BVC, familjerådgivning, skola, förskola inklusive öppen förskola, skola, socialtjänst, bostadsbolag, polis, näringsliv m.fl) och dels på insatser på regional och nationell nivå.


Utredningen lyfter fram förutsättningar, framgångsfaktorer och konkreta förslag på alla nivåer för att stimulera till utveckling, ökad kvalitet och kompetens.


Utredningen tar inte ställning till enskilda föräldrastödsprogram men konstaterar att det behövs mer kunskap om användning och effekter.


Förslag till övergripande lokala insatser

- föräldrastöd samordnas på central nivå i kommunen

- en lokal strategi för föräldrastöd utarbetas i samarbete mellan offentliga, ideella och privata aktörer

- kvalitetsuppföljning av genomförda insatser


Förslag till  nationella och regionala insatser

- ett nationellt råd inrättas med syfte att följa utvecklingen och sammanställa och sprida bästa möjliga kunskap om föräldrastöd

-  webbsajter om föräldrastöd kvalitetssäkras

-  förutsättningar för en nationell föräldratelefon utreds

- kriterier för öppna jämförelser av föräldrastöd utarbetas

- utbildning av föräldragruppsledare samordnas regionalt

- tvärprofessionella utbildningar och konferenser anordnas regionalt

- nationella riktlinjer för föräldrastödjande arbete på mödra- och barnhälsovårdsmottagningarna fastställs.


Rekommendationer och framgångsfaktorer

- beslut om att utveckla en strategi för föräldrastöd finns på kommunens högsta politiska nivå.

- centralt placerade samordnare tillsätts

- avtal upprättas där ansvarsfördelning mellan de olika aktörerna, och finansiering klargörs.

- samlokalisering eller samorganisering av familjecentraler eller familjecentralsliknande verksamheter


Utredningen rekommenderar också föräldrastödsinsatser till föräldrar med barn i specifika åldersgrupper. För föräldrar, som väntar barn, har spädbarn eller har barn i förskoleåldern rekommenderar utredningen ett utökat utbud av strukturerade och evidensbaserade program, att de blivande föräldrarna på MVC också får stöd att förbereda sig på de förändringar i parrelationen som ett nytt barn kan medföra, samt att förskoleverksamheten får en roll i kommunens föräldrastödsverksamhet. Såväl förskoleverksamheten som skolan bör ha tillgång till kurator och psykolog.


Beträffande föräldrastöd  som berör barn  6-12 år och tonåringar anser utredningen bland annat att skolans lokaler bör kunna utnyttjas för föräldrastödjande insatser samt att föräldrasammankomster av olika slag bör ge utrymme för dialog och erfarenhetsutbyte kring föräldraskapet. Stöd till föräldrar med tonåringar kan också ges i form av en "tonårscentral" på internet där föräldrar ges möjlighet att kommunicera med varandra och rådgöra med lokala experter  i frågor som berör ungdomarna eller genom lokala föräldratelefoner  där berörda aktörer samverkar med föreningslivet.


Polisen tar fler rattfyllerister

Förra året upptäckte Polisen fler rattfyllerister än året innan. Under 2008 stoppades 31 204 misstänkt påverkade förare från att fortsätta sin färd i påverkat tillstånd, vilket var 1 746 fler än året innan.


Ökningen av antalet bilister som rapporterats gäller både alkoholrattfylleri och drograttfylleri. Antalet förare påverkade av alkohol ökade från 18 179 till 18 915. Antalet förare påverkade av narkotika ökade från 11 279 till 12 289.


Även under 2007 - jämfört med året innan - ökade antalet bilister som togs av Polisen för att ha kört påverkade av alkohol eller narkotika.


Polisen gjorde drygt 2,5 miljoner kontroller under förra året. Syftet med kontrollerna är såväl att stoppa de som kör påverkade som att i förebyggande syfte visa att man kan åka fast.


Polisens trafiksäkerhetsarbete ger också ett mervärde genom att andra brott, som till exempel stöld, narkotikainnehav och vapenbrott, upptäcks. Det är också en arbetsmetod för att störa den grova organiserade brottsligheten.


Trafiksäkerhetsarbetet riktas även mot hastighetsöverträdelser, att bilbälten används och att aggressiv körning undviks.


Under 2008 minskade hastighetsöverträdelserna, ej trafiksäkerhetskameror inräknande, med 24 procent. Även bilbältesbrotten minskade och det med 11 procent. Men fortfarande kör vissa bilister obältade, trots att bälte är en enkel och viktig säkerhetsåtgärd. Hälften av dem som omkom i trafiken förra året var obältade.


Misstänkt brott

2006

  2007

  2008

Utförda nykterhetskontroller

2 369 207

 2 644 094

  2 508 360

Rattfylleri samt grovt rattfylleri

17  499

 18 179

  18 915

Rattfylleri under påverkan av narkotika

10 001

 11 279

  12 289


Polismetodutredningen

Fredag den 23 januari överlämnar utredaren Stefan Reimer betänkandet En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen (SOU 2009:1) till justitieminister Beatrice Ask.


Spice förbjudet från och med idag


Från och med idag, torsdag 22 januari, är Spice förbjudet i Tyskland från och med torsdag 22 januari.


Detaljer om förändringar i lagstiftningen - vilka kemiska substanser som förbjuds mm - kan du läsa mer om i artikel 1 och 2 i Verordnung zur Änderung betäubungsmittelrechtlicher Vorschriften


Läs också:

BfR rät vom Konsum der Kräutermischung "Spice" ab

Modedroge "Spice" soll verboten werden


Torgny Peterson


Halvtid för satsningen mot grov organiserad brottslighet

Rikspolisstyrelsen har lämnat en delrapport till regeringen om arbetet mot grov organiserad brottslighet. Där framgår bland annat hur de 200 tjänsterna i de nya aktionsgrupperna ska fördelas i landet.


Du kan läsa delrapporten här.


Torgny Peterson


Flygbesättning släppt mot borgen

Besättningen på en South African Airways (SAA) jumbojet som greps på Heathrow efter misstanke om att ha försökt smuggla in omkring 50 kilo cannabis och 4 kilo kokain i landet släpptes igår mot borgen.


I ett uttalande meddelar en talesperson för brittiska tullen att de 15 gripna medlemmarna av besättningen släppts men återigen ska infinna sig igen för fortsatta förhör den 23 mars.


Enligt The South African Press Agency har besättningsmedlemmarna inte stängts av från fortsatt arbete. SAA kommer att intervjua besättningen innan några beslut fattas, säger flygbolagets talesperson till SAPA.


Läs också:

Probe into SAA drug scandal


Torgny Peterson  


Artiklar om negativa effekter av opiater

Opioid Substitution with Methadone and Buprenorphine: Sexual Dysfunction as a Side Effect of Therapy


Sexual Behaviour of Heroin Addicts In Treatment


Brain Disintegration in Heroin Addicts: The Natural Course of the Disease and the Effects of Methadone Treatment


Ny rapport från Rädda Barnen om elevinflytande: Vuxna står i vägen

De vuxna i skolans värld pratar gärna om hur viktigt det är med elevinflytande. Men det är de som står i vägen för elevers delaktighet. Det visar Rädda Barnen i den nya rapporten Vems röst väger mest? Rädda Barnen kräver nu att elevinflytandet stärks i det kommande förslaget till ny skollag.


I rapporten har 2 000 ungdomar i åldern 13-15 i en undersökning på Lunarstorm fått svara på vad de tycker att elever ska få vara med och bestämma om. Majoriteten av eleverna ville ha inflytande på alla områden i skolan, starkast var önskemålet att få påverka vad skolans pengar ska gå till. 70 procent av de tillfrågade instämmer i detta.

"Vi som går i skolan borde få bestämma vissa grejer eftersom det e vårat liv det handlar om!"
(Tonåring i undersökningen från Lunarstorm)

Samma frågor ställdes sedan genom Synovate till vuxna som har inflytande på skolans område: rektorer och ledande skolpolitiker i kommunerna. De ville gärna låta elever vara med och bestämma om färgsättning och möblering av lokalerna eller hur man ska motverka mobbing. Däremot ville majoriteten av de vuxna inte att elever ska få vara med och bestämma om innehållet i undervisningen, hur undervisningen ska organiseras eller hur skolans pengar ska användas. Alltså i de frågor som verkligen påverkar elevers vardag.

Rapporten visar att elevernas möjlighet att påverka minskar ju äldre de blir. Det går helt på tvärs med både Barnkonventionen och svensk lag, som säger att inflytande ska öka i takt med ålder och mognad, säger Christina Wahlund Nilsson, handläggare i utbildningsfrågor på Rädda Barnen.

Regeringen arbetar med ett förslag till ny skollag. Rädda Barnen kräver att det ska skrivas in i den nya skollagen att varje skola ska ha minst ett forum för reellt elevinflytande. I den nuvarande skollagen och andra styrdokument för skolan finns formuleringar om att elever ska beredas inflytande, men dessa behöver stärkas.

Elever måste få formell rätt till information, rätt att komma med förslag och få dem beaktade. Den rätten har vuxna i arbetslivet och det finns inga hållbara skäl för att barn och unga inte ska ha samma rätt, säger Christina Wahlund Nilsson.


Du kan läsa hela rapporten här.


Grossister med "anonyma" kunder riskerar åtal

Under 2008 kontrollerade Skatteverket livsmedelsgrossister med anknytning till Årsta Partihallar i Stockholm. Kontrollen visade att hälften av de kontrollerade företagen säljer varor till "anonyma" kunder.


Förfarandet anses som försvårande av skattekontroll. Hittills har tio företag anmälts och ytterligare ett tiotal företag kommer att anmälas inom kort, säger Madelene Ottosson, som leder projektet.


Skatteverket kommer i år att göra en efterkontroll i området för att se om fusket upphört.


Har då inte försäljningen upphört kommer företaget att anmälas, om så inte redan skett, säger Madelene Ottosson.


Enligt bokföringslagen(5:7)måste kundens namn framgå på fakturan eller kvittot eftersom denne ska kunna spåras vid en eventuell skattekontroll. Är kunden "anonym" kan denne välja att inte redovisa vare sig inköpen eller intäkterna i sin bokföring. Dessa företag har sedan möjlighet att sänka sina priser, vilket leder till osund konkurrens där seriösa företagare slås ut.


Det är inte heller ovanligt att dessa företag har svart arbetskraft. Således kan bortfallet av skattemedel vid försäljning till anonyma kunder bli mycket stort. Det är detta som ligger till grund för de tio åtalsanmälningar Skatteverket hittills har gjort.


 Vi har vid flera tillfällen sett att antalet fakturor inte stämmer mellan köpare och säljare. I dessa fall är det vanligt att kunden köper en del av varorna som anonym kund och en del där kundens namn anges på fakturan. Detta tyder på att alla inköp inte har redovisats, säger hon.


Anledningen till att många grossister har anonyma kunder beror enligt dem själva på att kunderna kräver det. De grossister som följer reglerna riskerar därför att förlora försäljningsintäkter eftersom kunderna väljer en annan grossist.


Barack Obamas installationstal


Igår installerades USA:s 44:e president, Barack Obama.


Du kan läsa hela hans installationstal på svenska här. Den engelska versionen finns här.


Torgny Peterson


En del av de som arbetade med sprututbyte började själva använda narkotika

Åtminstone fem personer som arbetat med så kallade harm reduction-program i New York och San Francisco har dött av överdoser. Två av dem var personer som öppnade sprutbytesprogram, rapporterar Wall Street Journal i artikeln Heroin Program's Deadly Toll.


Torgny Peterson


Nope! Ingen motion om legalisering av narkotika!

En fullmäktigeledamot i El Paso, Texas som oroat sig över det pågående knarkkriget mellan mexikanska knarkkarteller och därmed sammanhängande mord såväl i Mexico som i USA föreslog i en motion till fullmäktige i staden att man skulle be den federala regeringen att överväga en legalisering av narkotika.


Motionen, som enhälligt antogs av fullmäktige, blev inte långlivad eftersom borgmästaren i El Paso, John Cook, la in sitt veto mot den eftersom han betraktade förslaget som helt orealistiskt. Cook uppmanade istället till en resolution med ett bredare innehåll och förslag om andra lösningar.


Efter att Cook lagt in sitt veto mot beslutet drev förslagsställarna fram att frågan skulle behandlas en gång till vilket också skedde nu i januari. Resultat? Beslutet som  blev resultatet av Cooks veto ändrades inte.


Att i tider då USA står inför enorma problem ens inbilla sig att legalisering av narkotika överhuvudtaget skulle stå på nån politisk agenda är oerhört naivt och till och med fullmäktige i El Paso borde ha viktigare frågor att behandla på sin agenda än legalisering av narkotika.


Se video med en av förslagsställarna.


Torgny Peterson


Alkoholens hälsoeffekter på barn

Riskbruksprojektet vid Statens folkhälsoinstitut arrangerar en konferens om alkoholens risker för foster och barn. Konferensen tar upp hur alkohol påverkar barn under graviditeten och vad föräldrars alkoholvanor senare kan betyda under småbarnstiden.

Tid

Onsdag 21 januari, start 10.00 och torsdag 22 januari, start 8.30

Plats

Dag 1: Folkets hus, Barnhusgatan 12-14, kongresshall C

Dag 2: Norra Latin, Drottninggatan 71B, aulan

Ur programmet
Alkoholvanor bland föräldrar
Barnhälsovården i Stockholms läns landsting redovisar en kartläggning av alkoholvanor bland 6000 föräldrar som kom till barnavårdscentralen en vecka i november.

Skador hos barn exponerade för alkohol under graviditet
Senare årens forskning har gett nya insikter om att även måttliga mängder alkohol under känsliga stadier har större effekt på hjärnans utveckling än man tidigare trott.

Betydelse av närhet och lyhördhet för det lilla barnet
Hur upplever små barn när vuxna dricker alkohol? Det är angeläget för barnet att det finns en lyhörd och kärleksfull vuxen i dess närhet som hjälper barnet att reglera dess olika reaktioner.

Medverkar gör bland andra:
Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister inledningstalar
Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin, Karolinska Institutet
Suzanne Tough, professor, University of Calgary, Kanada
Ihsan Sarman, barnläkare, Sachsska Barnsjukhuset
Gunnar Ågren, alkoholläkare, tidigare generaldirektör, Statens folkhälsoinstitut

Konferensen arrangeras i samarbete med Barnombudsmannen, Svenska Barnläkarföreningen, Svenska Barnmorskeförbundet och Riksföreningen för Barnsjuksköterskor.

Här finns ett utförligt program för konferensen


USA: National Drug Control Strategy - 2009 Annual Report

Den amerikanska administrationen har publicerat The National Drug Control Strategy Report för 2009.


Rapportens innehåll

Rapporten fokuserar på tre frågor, nämligen


Att förhindra att människor börjar använda narkotika

  

Att minska missbruk och beroende

  

Att "krossa" marknaden för illegala droger


Du hittar rapporten här.


Torgny Peterson


Till stöd för FN:s narkotikakonventioner: Argument mot legalisering av illegala droger och harm reduction

David G. Evans, Esq., Executive Director, Crime and Justice Project, Drug Free Projects Coalition i USA har författat materialet In support of the UN Drug Conventions: The arguments against illicit drug legalization and harm reduction (andra upplagan 7 januari 2009).


Materialet som första gången presenterades i samband med konferensen World Forum Against Drugs i Stockholm i September 2008 har uppdaterats och har följande innehåll:

  

Background and the Near Future

  

The Functions of the International Narcotics Control Board (INCB)

  

Types of Drug Legalization

  

The INCB Statement on Drug Legalization

  

Legalization Will Increase Drug Use and Drug Addiction

  

We Cannot Legalize Marijuana Because Its Use Has Destructive Health and Social Consequences

  

Legalization of Drugs Will Cause an Increase in Drug Problems

  

We Should Keep Strong Penalties for Drug Use Because Penalties Provide Deterrence

  

We Must Protect the Victims of Drug Users

  

Types of Drug Related Crime

  

Purchase-related Crime

  

Drug-induced Crime

  

Drugged Driving

  

Black Market Crime

  

Who's Really in Prison for Marijuana?

  

The Economics of Drug Legalization

  

Characteristics of Substance Abusing Employees

  

Legalization Will Open Drug Sales to Mass Marketing and Even Bigger Profits from Drug Sales

  

The Tax Issue

  

Alcohol and Tobacco and Drug Legalization

  

Alcohol Prohibition

  

Individual Rights and the Legalization of Drugs

  

The Tough Practical Questions Regarding Legalization

  

Now Is Not the Time to Change the Conventions. Demand and Supply Reduction and Drug Control Are Working

  

New Approaches to Demand Reduction and Drug Control Are Within the Conventions

  

Drug Courts Are Effective Tools to Reduce Drug Use and Addiction

  

The Old Harm Reduction Model Does Not Work

  

The International Experience with Legalization and Non-Abstinence Based Harm Reduction

  

European Cities Against Drugs Oppose Legalization/Harm Reduction

  

The Successful Swedish Model

  

The New View of Harm Reduction - a More Inclusive and Realistic Concept

  

Heroin as "Medicine"

  

Does the "Medical" Use of Smoked Marijuana Violate the UN Conventions?

  

Heroin Maintenance

  

Injection Rooms

  

Needle Exchange Programmes

  

Industrial Hemp

  

Ecstasy Tablet Testing

  

Including Drug Users as Equal Partners in Making Policy

  

Human Rights Issues

  

Är du intresserad att ta del av materialet skickar du ditt namn och din epostadress till [email protected]


Läs också:

Presentations at the World Forum Against Drugs - Stockholm September 8-10, 2008


Torgny Peterson


Best Practices in Member States in the transparency field

Anförande av justitieminister Beatrice Ask vid seminarium den 20 januari 2009 anordnat av Europaparlamentet och det tjeckiska parlamentet i Bryssel


Honourable Members of Parliaments, ladies and gentlemen.


I would like to start by saying that it is an honour and a pleasure for me to be here today. I am very grateful for your invitation.


I strongly believe that transparency in general and access to documents in particular are vital components in a modern democracy. They allow citizens to exercise control over the administration. This in turn promotes the administration's efficiency and counteracts corruption. In the end, this will give greater legitimacy to any administration.


I have been asked to primarily address the issue of Best Practices in Member States - in my case Sweden - regarding transparency. The right of access to official documents is a cornerstone of the Swedish constitution and of our administration. It has been so since the eighteenth century. As Minister for Justice, I am responsible for constitutional law as well as other relevant legislation regarding access to documents. This legislation will naturally be my starting point.


I will focus on some general principles that are particularly interesting to discuss in the light of the ongoing revision of the rules on access to EU documents.


The Swedish Constitution gives citizens a right of access to all documents drawn up or received by any public authority. No public authorities are excepted. The legislation is "medium neutral" - any information fixed on any kind of physical medium is covered.


This certainly doesn't mean that all documents are actually accessible. In our Constitution, we have an exhaustive list of public and private interests that should be protected. This list has been implemented through our Secrecy Act, which is quite detailed. Access to information considered sensitive in accordance with the Constitution and the Secrecy Act is denied. All requests are handled on a case-by-case basis and repeated requests are re-evaluated on each occasion.


In summary; we have rules applicable to all documents, regardless of medium, held by all public authorities. Citizens have access unless a secrecy exception included in the Constitution protects the information in question. The fundamental rules on access to documents are fairly easy for the ordinary citizen to grasp.


The EU system has many features similar to the Swedish one. At present, all documents held by the European Parliament, the Council and the Commission are accessible, unless a secrecy exception in the Transparency Regulation protects the information.


The major difference between the Swedish system and the Union system is that only three of the EU Institutions - and not all of them - are covered by the rules on access to documents.


Experience shows that general rules like these, covering all documents held by all authorities, combined with adequate secrecy exceptions, give citizens the widest possible access.


Rules like these strike the right balance between the fundamental interests at stake - transparency and the protection of sensitive information. Our Constitutional right of access to documents has been applied by our authorities for over 200 years. The Union has had its rules on access since 2001. In my opinion, the community rules on access function as well as our national rules.


This is why I ask myself if there really is a need for change on these particular points, so soon after the adoption of the Regulation on access to EU documents?


In the Commission proposal regarding the Regulation, the Commission argues that:


firstly: certain criteria should be added to the definition of a document (for example, a document drawn up by an institution is not a document unless it has been registered or formally transmitted),


secondly: certain categories of documents should be excluded from the scope of the Regulation, regardless of their content, and


thirdly: secrecy exceptions in the Regulation should be applied alongside of rules in other community law instruments as well as national legislation. That means that, in certain cases, a citizen must be familiar with at least 28 sets of rules to have a chance of predicting, let alone understanding, a decision following a request for access to a document.


These three parts of the proposal don't seem to increase transparency. I believe that they would have the opposite effect.


Furthermore, rules like these would be far more difficult to understand for regular people. We need to be clear on this; they are the ones actually using the rules, they are the ones seeking information.


If we choose that path, I fear we're heading down a slippery slope.


What also needs to be addressed at this point are the more fundamental issues of legitimacy and trust that I mentioned at the beginning.


A lot of people see the European Union as a secret Brussels club. In the recent debate on the new treaty, voices were raised regarding the lack of information.


The Treaty states that we are striving for an "ever closer union among the peoples of Europe, in which decisions are taken as openly as possible and as closely as possible to the citizens".


I wonder, can we really expect our citizens to believe this to be true  when we suggest that the decisions taken on their behalf should be kept even more secret than before?


I think we need to come back to basics in our discussions on transparency. We need to discuss how to strike the right balance between the interests at stake. We must never forget the core reasons for having rules on transparency in the first place.


It comes down to the issue of trust - if the citizens don t trust us, we have failed.


I seem to have somewhat drifted away from my task - Best Practices in Member States - but I couldn't help saying a few words about the ongoing revision of the Regulation on access to EU documents whilst I had the chance.


So back to Sweden then. I think I have time to address one more, very important, issue when it comes to making this fundamental right real and feasible for ordinary people: registration.


According to Swedish legislation, all documents drawn up or received by an authority should, in principle, be registered. The possibility to browse through the registers yourself, to see if anything catches the eye, gives the citizens a right with real substance.


Sure, a request for documents you think exist might be granted but it is inevitably easier to search for information you are interested in if you can look it up yourself.


I am the first to admit that in practice, there is certainly room for improvement when it comes to Swedish registers. To be able to use registers properly (both the administration and the citizen), we first need legislation and then of course education of staff. I hope for the European Union to master comprehensive registers for the institutions within the near future.


Honorable Members of Parliaments, Ladies and Gentlemen, I thank you for your kind interest.


Vilken säkerhet erbjuder EU?

Anförande vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 20 januari 2009

Cecilia Malmström, EU-minister


Mina damer och herrar,


Att bli inbjuden flera gånger till samma evenemang är en stor ära. Det är dock inte självklart. Något som Winston Churchill en gång använde till sin fördel.


Churchill fick en inbjudan från George Bernard Shaw till en av hans premiärer. I Shaws stod följande: "Bifogar två biljetter till min premiär. Ta med en vän - om du har någon."


Varpå Churchill snabbt svarade: "Käre George, jag tackar dig för inbjudan och biljetterna. Dessvärre är jag upptagen den kvällen, men jag tar gärna biljetter till den andra föreställningen - om det nu blir någon."


Men för mig blev det en gång till. Jag vill därför tacka Folk och Försvar för att jag för tredje gången som EU-minister får komma hit.  För oss som är intresserade av säkerhetspolitik är detta en av årets höjdpunkter.


På trettondagen kopplade kylan ett fast grepp över Europa. I Bulgarien sjönk kvicksilvret ner till minus 15 grader, vilket i och för sig inte är ovanligt så här års. Problemet var att det ryska gasmonpolet samma dag beslöt att dra åt kranarna för gastillförseln genom Ukraina, vilket snabbt skapade problem med värmeförsörjningen i mer än ett dussin länder i östra Europa.


Det som började som en kommersiell dispyt mellan två gasbolag fick blixtsnabbt allvarliga följder för flera miljoner människor i länder på Balkan och Centraleuropa, som tvingats genomlida två veckor i utkylda bostäder. Industrier och skolor var tvungna att stänga när gasen uteblev.


Mina damer och herrar,


Det hade bara gått fyra dagar in på det nya året när det stod klart att EU drabbats av ännu en kris vid sidan av konflikten i Gaza. Och det som är så typiskt för en kris gällde förstås även denna gång: den kom helt oväntat. Sent i natt slöts till slut ett avtal mellan Ryssland och Ukraina, och gasen släpptes på igen i morse. - Även om det tagit tid så är det tack vare stora insatser från Europeiska unionen som människor i de östra delarna av Europa nu åter kan värma upp sina vinterkalla hem.


Gaskrisen illustrerar väl hur sårbara EU-länderna är, även vid en kris som har sina orsaker utanför våra gränser. Samtidigt som vi hade beredskap för lösa en tvist mellan två länder, saknar vi helt den fysiska möjligheten att hjälpa varandra med energiförsörjning när ett antal EU-länder står utan värme mitt i vintern.


Vi kan dra en viktig slutsats av den två veckor långa gaskrisen: Kriser av helt olika slag kommer att fortsätta uppstå, och vi måste ha en bättre beredskap för att hantera dem.


Rubriken för mitt anförande är "vilken säkerhet erbjuder den Europeiska Unionen?".


Lite förenklat kan man säga att Unionen idag erbjuder säkerhet i allt från att hindra pirater utanför Somalias kust och en rättsinsats i Irak, till varningssystem för att upptäcka farliga livsmedel i mataffären här på Högfjällshotellet.


Och oavsett om det handlar om en terrorattack i Bombay, en allvarlig storm i södra Sverige, ett cyberangrepp mot Estland eller en gaskris som drabbar människor i Slovakien och Bulgarien ska EU kunna agera. Samma sak gäller om Östersjön drabbas av en oljekatastrof - ett högst realistiskt scenario som vi talade om i går.


Att förebygga och samordna krishantering vid katastrofer, och därigenom skydda sina medborgare är nämligen, och måste vara, en av EU:s viktigaste uppgifter.


Under den gångna hösten har unionen tagit stora kliv framåt som aktör.


I augusti hamnade EU:s utrikes- och säkerhetspolitik i centrum på ett dramatiskt sätt. När de ryska stridvagnarna rullade in i Georgien gick Ryssland inte bara fysiskt över en nationsgräns, utan även över den gräns som reglerar samarbete mellan stater. Den aktör som starkast markerade att detta var oacceptabelt var den Europeiska unionen. Det var viktigt att EU axlade det här ledarskapet, något som knappast hade varit möjligt för några år sedan.


Samtidigt blev den finansiella krisen akut. En global kris kräver globala lösningar och EU visade snabbt att man var en central aktör för att skapa stabilitet på kreditmarknaden. Inom unionen skapades särskilda "trafikregler" så att medlemsstaterna agerade på ett likvärdigt sätt.


Gemensamt för dessa båda kriser - och gaskrisen som till slut fått sin lösning -  var att EU tog på sig en ledartröja.


Jag drar två slutsatser av hur vi agerade. För det första att EU kan hantera även större kriser som primärt berör en enda sektor på ett bra sätt. För det andra att sättet vi hanterade kriserna på fortfarande var av ad hoc-karaktär.


Det vi saknar är däremot en helhetssyn och förutsägbarhet. Alla som arbetar med krishantering vet hur farligt det är med ett system som bygger på stuprör och ad hoc-lösningar. För att ta arbetet till en ny nivå ska vi därför fokusera på samverkan mellan sektorerna och tydliga beslutsgångar.


Hur ser då vägen dit ut?


Det handlar om att se på säkerhet med nya ögon. Precis som vi gör i Sverige behöver även EU ta ett bredare grepp för att hantera de hot vi står inför. Vi måste också komma ifrån den förlegade åtskillnaden mellan intern och extern säkerhet. Den globaliserade världen gör att hoten går in i varandra. Tydliga exempel på detta är terrorister och smittsamma sjukdomar som inte bryr sig om några gränser.


Ett steg i rätt riktning är att vi för en månad sedan uppdaterade unionens säkerhetsstrategi. Och nu tar vi ett bredare grepp på de hot och utmaningar vi står inför. Särskilt värt att nämna är konsekvenserna av klimathotet och knappheten av energiresurser.


Men det som verkligen kan ta arbetet till en ny nivå är när - jag säger hellre när än om - Lissabonfördraget träder ikraft. Som ni vet röstade riksdagen med bred majoritet i november ja till fördraget.


Förutom några osäkerheter i Tjeckien återstår endast Irland. Ett ja i den folkomröstning som förmodligen väntar där i höst och vi har ett nytt fördrag på plats - även om det är en lång resa dit.


Vad betyder då mer konkret fördraget för EU:s arbete med skydd och säkerhet?


I Lissabonfördraget finns en solidaritetsklausul som säger att om något medlemsland drabbas av en terrorattack eller katastrof kan det begära hjälp från övriga EU-länder, som då ska bistå.


Den här utvecklingen visar tydligt att den tid då varje land bara svarade för sin egen säkerhet är förbi. Istället är vi på väg mot ett paradigmskifte, som präglas av att EU:s medlemsländer solidariskt ställer upp för varandra.


Om ett EU-land drabbas av ett en terrorattack, epidemi eller naturkatastrof ska Sverige göra vad vi kan för att bidra med stöd. På samma sätt ska vi kunna vi förvänta oss hjälp när Småland drabbas av storm eller om svenskar drabbas av en katastrof på andra sidan jordklotet.


Det är den synen som lägger grunden för en solidarisk säkerhet värd namnet.


Exakt hur denna solidariska säkerhet ska utformas återstår att se, men jag skulle med glädje ta mig an dessa diskussioner i höst. Härigenom skulle vi också skapa ett system för att hantera större komplexa kriser.


Vidare ger det nya fördraget EU en särskild utrikespolitisk representant, ett slags utrikesminister som ska samordna unionens externa insatser. Hon eller han kommer att vara ordförande i utrikesministrarnas råd, men också vice ordförande i kommissionen, något som gör att onödigt dubbelarbete undviks samtidigt som unionens resurser samordnas bättre.


En gemensam utrikestjänst kommer att byggas upp. Det blir ett slags utrikesdepartement på EU-nivå som ger oss förutsättningar till ett mer enat agerande. En allt mer gemensam samsyn med europeiska förtecken kommer att växa fram.


En europeisk utrikesförvaltning gynnar inte minst ett medelstort medlemsland som Sverige genom att den europeiska handlingskraften ökar. I länder utanför unionen ska EU-tjänstemän och diplomater från medlemsländerna samarbeta med varandra.


På så sätt kan den samlade krisberedskapen bli bättre. Antalet länder som vi har närvaro i kan öka samtidigt som den samlade kapaciteten på plats förbättras när vi kan bistå varandra.


Ett annat område som skulle må bra av ett nytt fördrag är det rättsliga samarbetet. Med det nya fördraget blir det betydligt enklare att fatta beslut. Att som idag låta den medlemsstat som vill minst styra arbetet är ingen bra lösning för oss som vill se ett EU som resolut tar itu med problem med terrorism och annan gränsöverskridande brottslighet.


Mina damer och herrar,


Om fem månader tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Det ser jag verkligen fram emot. Ett omfattande arbete sker nu för att förbereda oss på vilka frågor som ska hanteras och vad vi vill prioritera. Men det är ibland som John Lennon sjunger "Life is what happens when you are busy making other plans". Att planera är viktigt men det blir sällan som man tänkt sig.


Fråga bara våra tjeckiska och franska vänner. Tjeckerna fick från dag ett hantera den eskalerande situationen i Gaza och gasdispyten mellan Ryssland och Ukraina. För att inte tala om Frankrike som hade stora planer på vad man skulle åstadkomma. Innan deras ordförandeskap ens börjat röstade en majoritet av irländarna nej till Lissabonfördraget. Därefter kom Georgienkriget och finanskrisen i rask takt.


Naturligtvis tog dessa kriser över alla planer och Frankrikes president Sarkozy tvingades istället lägga stor kraft på krishantering. Och överlag tycker jag att man hanterat det bra - om än på ett ganska klassiskt franskt sätt.


Då frågar ni er kanske: hur ska Sverige kunna hantera oförutsedda kriser och axla ansvaret för unionens 500 miljoner invånare?


En förutsättning för att leda EU är att Sverige självt har en god förmåga att hantera kriser. Regeringen har sedan dag ett haft detta som en av sina viktigaste uppgifter. Jag vill lyfta fram två faktorer.


Den första var inrättandet av en krishanteringsfunktion i statsrådsberedningen. Med den säkerställer vi att regeringen ständigt är uppdaterad över vad som sker i vår omvärld. Därigenom stärks också regeringens förmåga till ett samlat och snabbt agerande.


Den andra är den nu snart tre veckor unga myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Genom den får vi på myndighetsnivå ett mer samlat grepp över vår förmåga.


En del av myndigheten är det gamla Räddningsverket som tillhör de ledande aktörerna i Europa. Ett exempel var efterspelet till den cyklon som drabbade Burma. EU agerade snabbt genom sitt räddningstjänstcenter och sände en förfrågan till Räddningsverket. Som sedan blev första internationella aktör på plats. Med den nya myndigheten ska vi bli ännu starkare.


Sammantaget anser jag att Sverige nu håller på att skaffa sig den krishanteringsförmåga som krävs för att leda den Europeiska unionen.


Opinionsinstitutet Synovate ställde i december en rad frågor till svenska folket om EU-medlemskapet och vilka frågor Europeiska unionen ska syssla med. En av frågorna handlade om EU:s ansvar för att samordna hjälp till medlemsländer som drabbas av katastrofer och till EU-medborgare som drabbats av katastrof på annat håll i världen.


Svaren är förvånansvärt tydliga. Sju av tio anser att EU bör ta ett betydande ansvar vid en kris. Samtidigt är det inte ens två av tio som tycker att EU tar detta ansvar idag. En stor majoritet förväntar sig alltså vad som är fullt rimligt - att vi gör EU ännu bättre på att hantera kriser och katastrofer, oavsett om de inträffar inom eller utanför Unionen.


Vad kommer då Sverige att prioritera för att EU ska bli en starkare aktör? Överlag handlar det om att stärka helheten i EU:s arbete, precis som vi gör i Sverige. Men vi behöver även stärka det operativa arbetet. Låt mig först nämna några saker ur ett helhetsperspektiv.


Det viktigaste är att stärka den strategiska samordningen vid en kris. EU har ett system för samordning vid stora katastrofer som ännu inte har aktiverats. Vi ska vässa och utveckla de här strukturerna. Ett sätt är genom den övning vi kommer genomföra under det svenska ordförandeskapet.


Ett annat är att utveckla unionens förmåga att ta fram samlade lägesbilder. Hade Sverige och övriga EU-länder till exempel under tsunamin 2004 haft den italienska bedömningen hade många säkert agera snabbare än vad som blev fallet.


Vi ska också verka för att kommissionen - som är EU:s motor - blir mer samstämmig, och det kräver ett nytänk. När en ny kommission utses i höst bör man antingen tillsätta en särskild kriskommissionär, eller lägga ansvaret direkt under kommissionens ordförande. På det sättet får vi några stuprör färre.


Men även samarbetet mellan medlemsländerna och kommissionen behöver utvecklas. Alltför ofta sker saker utan att de samordnas. Detta såg vi senast när EU agerade efter terrordåden i Bombay. Man kan inte bedriva konsulärt arbete å ena sidan och räddningstjänst å andra sidan utan att samverka. Möjligen syns inte bristerna i Bryssel men för folk på plats i Bombay blev det uppenbart att EU inte var tillräckligt samordnat.


Det var några ord om helheten. Samtidigt ska vi förstås utveckla de olika instrument som behövs för att Unionen ska bli operativ.


Här är kommissionens räddningstjänstcenter centralt, och det bör utvecklas till ett katastrofcenter med fler uppgifter än idag. Med förstärkta resurser och rätt befogenheter kan katastrofcentret göra bättre analyser samtidigt som man samordnar mer och snabbare.


En förutsättning för att själva samordningen ska fungera är att de 27 medlemsländerna blir bättre på att ställa olika slags resurser till EU:s förfogande, så att vi kan möta alla tänkbara katastrofer. Sverige ligger på framkant, men även vi kan göra mer. Och jag skulle gärna se ett samarbete där medlemsländerna i större utsträckning poolar sina resurser.


Samordningen behöver alltså bli bättre, men samtidigt ska det understrykas att det fortfarande är Sverige och inte EU som beslutar om huruvida vi kan bidra med svenska resurser i en katastrofsituation.


Ett annat område som EU kan utveckla är det konsulära samarbetet. I många av de kriser och katastrofer som inträffar i världen finns det EU-medborgare. Att varje EU-land ska skicka egna flygplan känns inte särskilt klokt - varken för de drabbade eller för skattebetalarna.


De dåliga erfarenheterna från tsunamin 2004 måste omsättas i ett effektivt och fungerande samarbete som gör att EU-länderna samarbetar på alla plan när drabbade medborgare ska undsättas, var än i världen en kris inträffar. En viktig väg är att ge katastrofcentret i kommissionen en tydlig roll även i det konsulära samarbetet.


Detta för mig till frågan om vad som är målet med EU:s krishantering.


Målet är inte att EU tar över den nationella krishanteringen. Tvärtom, Sveriges egen krishanteringsförmåga är och kommer fortsätta att vara grundläggande för att hantera kriser som drabbar vårt land. Däremot bör krishanteringen på europeisk nivå bli ett viktigt komplement till arbetet här hemma. Ett väsentligt större komplement än idag.


Vår väg är inte att lämpa över ansvaret på EU. Istället ska vi få medlemsländerna att ta ett större ansvar samtidigt som vi stärker samordningen i Bryssel. Och vi är på god väg.


Min vision är att vi ska bygga upp ett så omfattande samarbete att när ett land råkar ut för en kris eller katastrof ska man kunna förvänta sig att de andra medlemsstaterna hjälper till.


Sker ett terroristangrepp i Stockholm och vi behöver extra resurser, det må vara polisiär hjälp eller sjukvårdsresurser, ska vi direkt kunna ringa Bryssel och inom några timmar få det stöd vi behöver. Likväl som vi snabbt ska kunna skicka hjälp om våra europeiska grannar är i nöd.


För att nå dit ska vi gå från ad hoc-lösningar till förutsägbarhet. Från stuprörstänkande till bättre samordning. Och det gäller allt från militära kriser till skogsbränder och pandemier, både inom och utanför EU.


Först då kan vi med gott samvete säga att vi gjort vad vi kan för att ge EU:s medborgare den säkerhet de behöver.


Och för att sluta där jag började, med Winston Churchill och George Bernard Shaw, får vi väl se om det blir något ytterligare framträdande för mig nästa år här i Sälen.


Om jag får det hoppas jag kunna säga att Sverige hösten 2009 tog sitt ansvar för EU:s säkerhet, både vad det gällde att hantera uppkomna kriser, och att utveckla Unionens samlade krishanteringsförmåga.


Tack!


San Diego ber USA:s högsta domstol att "utradera" Kaliforniens lagstiftning om medicinsk marijuana



San Diego i Kalifornien har nu skickat underlag till USA:s federala högsta domstol där man begär att domstolen "utraderar" Kaliforniens lagstiftning om medicinsk marijuana eftersom den federala lagstiftningens bestämmelser, som förbjuder användning av marijuana, har tolkningsföreträde.


San Diego begär sålunda att den federala högsta domstolen undanröjer det beslut av en hovrätt (Kaliforniens 4th District Court of Appeal) som meddelades i juli förra året. I det beslutet konstaterade nämligen domstolen att syftet med den federala lagstiftningen är att bekämpa rekreationsmässigt bruk av narkotika, inte att reglera en delstats medicinska tillämpningar.


I oktober förra året avvisade Kaliforniens högsta domstol San Diegos begäran om att pröva målet, vilket gav San Diego alternativet att begära en prövning i den federala högsta domstolen.


I samband med begäran om att målet prövas i den federala högsta domstolen kan enskilda och/eller organisationer förse domstolen med ett amicus curiae brief enligt vissa regler.


Ett beslut om målet kommer att behandlas i den federala högsta domstolen väntas i juni i år.


Torgny Peterson


WORLD MAYORS' CONFERENCE ON DRUGS FEBRUARY 5-6, 2009



The City of Gothenburg, Sweden has the honour to invite you to the second World Mayors' Conference, together with the 16th ECAD Mayors' Conference, on February 5-6, 2009.


The Conference will focus on the importance of maintaining restrictive and humane drug policies, both nationally and internationally.


In 2009, it will be 100 years since the first international conference on drugs in Shanghai, China, which lead to development of an international drug control system.


Today, it is the three United Nations conventions on narcotic drugs which regulate the international drug control. These conventions are presently under considerable pressure from drug liberal forces around the world.


The aim of the World Mayors' Conference in Gothenburg is to manifest its full support of the UN conventions ahead of the Fifty-second session of the Commission on Narcotic Drugs and its high-level segment, scheduled to take place in Vienna on March 11-20, 2009. At this high-level Vienna meeting the international community will assess the progress made in reaching the UNGASS goals and targets set in 1998 and consider further future action by the international community on the world drug problem.


We would like the World Mayors' Conference on Drugs in Gothenburg to be a forum for exchanging experiences and to make it possible for agreement around the Manifest.


Among the key-note speakers is Antonio Maria Costa, UN's highest official for drug control.


The Conference is under the Patronage of H.M. Queen Silvia of Sweden who will open the conference.


Among the high-level speakers are:

Hon. Raúl Antonio Gómez Guerrero, Mayor of the city of San Ramón, Costa Rica, who will present the EU LAC Initiative - the Initiative of European Union and Latin America and Caribbean Strategic Partnership;


Cllr. Nondumiso Maphazi, Hon. Executive Mayor, Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality (Port Elizabeth), South Africa;


Ambassador Jan Eliasson - until July 1, 2008 Special Envoy of the United Nations Secretary-General for Darfur; President of the 60th session of the United Nations General Assembly 2005-2006; Sweden's Ambassador to the United States, 2000-2005; Minister for Foreign Affairs of Sweden in 2006.


We will also show best practice in the anti-drug field work in Gothenburg and West Sweden, as the year 2009 has special focus on work against drugs.


Welcome!

Jörgen Linder, Lord Mayor of Gothenburg


Conference programme and booking forms is available at http://www.ecad.net/ and www.goteborg.se/worldmayorsconference


ECAD conferences are free of charge.


BOOKING DEADLINE JANUARY 22ND


Fler kvinnor än män på polisutbildningen

Polishögskolan skriver historia. För första gången är det fler kvinnor än män som börjar på Polishögskolan. Av de 158 nya studenterna som påbörjar utbildningen i januari, är 81 kvinnor och 77 män.


Dessutom startar i mars även två distansklasser om totalt 48 studenter. Under våren kommer Polishögskolan att ha drygt 1 600 studenter.


Universiteten i Umeå och Växjö tar emot 72 studenter vardera på polisutbildningen.


Det är roligt att polisyrket fortsätter att vara populärt och att fler och fler kvinnor vill bli poliser. När jag stod i Polishögskolans aula och hälsade de nyanlända studenterna välkomna var det för första gången fler kvinnor än män i bänkraderna. Vi behöver människor med olika bakgrunder och erfarenheter för att verksamheten ska fortsätta utvecklas på ett positivt sätt. Det finns dessutom ett stort värde i att människor möts av en poliskår som speglar samhället i övrigt, säger Polishögskolans rektor Ebba Sverne Arvill.


Med unga i fokus- Regeringens 21 viktigaste satsningar för ungdomar

Regeringens arbete med att skapa goda förutsättningar för de som är unga idag är högt prioriterat. Målen för regeringens ungdomspolitik är att alla unga ska ha verklig tillgång till välfärd och inflytande. Hittills under mandatperioden har regeringen gjort en mängd satsningar på frågor som har stor betydelse för ungdomar.


I den här skriften presenteras de viktigaste av satsningarna.

                                                                    

Läs mer om regeringens ungdomspolitik här.


Norska läkarföreningen säger nej till distribution av heroin till missbrukare

Den norska läkarföreningen säger nej till distribution av heroin till opiatmissbrukare, vilket föreningen meddelat landets hälsovårdsminister idag, rapporterar Dagens Medisin.


Torgny Peterson


Upptäckt av ny syntetisk cannabinoid i Spice


Effekterna av Spice är starkare och mer oberäkneliga än vad som hittills varit känt.


Idag meddelade nämligen BKA (Bundeskriminalamt) i Wiesbaden att Spice innehåller den syntetiska cannabinoiden CP-47,497, en substans som liknar den huvudsakliga beståndsdelen THC i cannabis.


Den tidigare hittills mest omnämnda verksamma substansen i Spice, JWH-018, visar sig vid gemensamma undersökningar utförda av BKA och institutet för rättsmedicin vid universitetet i Freiburg bara finnas i låga koncentrationer i enstaka prover.


Den kraftfulla verkan hos den syntetiska cannabinoiden i kombination med den ojämna fördelningen av det verksamma ämnet i örtblandningen som Spice består av ökar risken för överdosering vid rökning av Spice och jämförbara produkter, varnar BKA och det rättsmedicinska institutet i ett gemensamt pressmeddelande.


Torgny Peterson


Motorcyklister och mc-gäng startar politiskt parti?

Enligt the Sydney Morning Herald pågår diskussioner på nätet, bland annat med deltagande av en del "enprocentare", om registrering av ett politiskt parti - F.R.E.E. (Freedom Richts Education Environment Australia) - i New South Wales i Australien.


Du kan läsa mer här.


Torgny Peterson


Hillary Clinton får kritik från Afghanistan

USA:S blivande utrikesminister Hillary Clinton får kritik från Afghanistan efter att hon i ett senatsförhör nyligen kallade Afghanistan för en "narco state".


Igår sa Afghanistans utrikesminister, Rangin Dadfar Spanta, att det är absolut felaktigt att kalla Afghanistan för en "narco state" även om ministern samtidigt inte förnekade att landet är en stor producent av narkotika. Han medgav också att regeringen kontrollerar kanske bara 90 procent av den provins där mest våld och den största produktionen av narkotika förekommer, nämligen Helmand-provinsen i södra delen av landet.


I en intervju med AP säger Spanta att om någon tror att vår regering, hela president Karzais regering, är inblandad i produktionen av narkotika, så är det absolut felaktigt.


Du kan läsa mer här.


Läs också:

Can Afghanistan get rid of the opium problem?


Torgny Peterson


FBI:s förberedelser inför tisdagens installation av Barack Obama


Barack Obama


Igår informerade FBI om de massiva förberedelser som vidtagits inför installationen av USA:s nye president, Barack Obama, på tisdag.


FBI:s arbete leds från the Washington Field Office Command and Technical Operations Center i samarbete med The Strategic Information Operations Center vid FBI:s högkvarter. Man har en omfattande tillgång till en mängd olika fordon avsedda för olika ändamål.



Washington Field Office Command and Technical Operations Center


Secret Service har ansvar för övergripande säkerhetsinsatser och FBI arbetar för att förhindra terroristattacker och med att samla in, analysera och ta del av och dela med sig av underrättelser avseende potentiella hot.



FBI Mobile Command Center vehicle

Hundratals FBI-agenter, analytiker och andra anställda arbetar sida vid sida med hundratals polismyndigheter och specialutrustade team - Special Weapons and Tactics (SWAT) Team, Evidence Response Team, Underwater Search och Evidence Response Team, Hazardous Materials Response Team, Special Agent Bomb Technicians och Crisis Negotiators.



Mine Resistant Ambush Protected vehicle

Torgny Peterson


Brottsanmälningar 2008 - Bedrägeri- och skadegörelsebrott ökade mest 2008

Nu finns den preliminära statistiken över anmälda brott för 2008 tillgänglig, meddelar Brå (Brottsförebyggande rådet)


De anmälda brotten ökade totalt med 5 procent 2008 jämfört med året innan. Bedrägeri- och skadegörelsebrott står för det största bidraget till ökningen, medan bilbrott och fickstöld visar den största minskningen. Rån mot banker och butiker är brott som procentuellt sett ökat kraftigt under 2008.


Under 2008 anmäldes 1 372 000 brott till polis, tull, åklagare och Ekobrottsmyndigheten. Det är en ökning med 5 procent eller 68 300 brott jämfört med år 2007. Den volymmässigt största ökningen av antalet anmälda brott finns inom bedrägeri- och bidragsbrott, skadegörelse samt spanings- och kontrollbrott som narkotikabrott, och butiksstöld/snatteri. Tillsammans ökade dessa med 67 700 anmälda brott.


De anmälda brott som har den antalsmässigt största minskningen är bilbrott, fickstöld, cykelstöld och inbrott i kontor som tillsammans minskade med 25 500 anmälda brott.

  

Fler anmälda bedrägerier på Internet, färre bidragsbrott
Under 2008 anmäldes cirka 106 000 bedrägeri- och bidragsbrott, vilket är en ökning med cirka 52 procent jämfört med året innan. Nästan 40 procent av ökningen hänför sig till datorbedrägerier, bedrägerier med hjälp av Internet och kontokort och cirka 35 procent av ökningen till bluffakturor och övriga icke specificerade bedrägerier.


Bedrägeriverksamheten har i stort sett helt flyttat över till Internet-miljön. Det beror dels på att man enkelt når en stor krets av offer, dels på att allmänheten fortfarande inte känner tillräckligt stor misstänksamhet mot snyggt paketerade bedrägliga erbjudanden. Dessvärre är verkligheten sannolikt ännu dystrare än vad statistiken visar, eftersom vi vet att många bedrägerier via nätet aldrig anmäls till polisen, säger Anders Ahlqvist vid Rikskriminalpolisens IT-brottssektion.


Antalet bidragsbrott minskade däremot med 10 procent jämfört med året innan. 2007 gjordes särskilda insatser för att upptäcka bidragsbrott, främst bedrägerier mot Försäkringskassan, vilket slog igenom i statistiken.

  

Ökningen av anmälda skadegörelsebrott fortsätter
Skadegörelsebrotten ökade med 15 800 anmälningar, cirka 9 procent, under 2008 till totalt cirka 195 000 brott. Mest ökade klotter mot kollektivtrafik - det anmäldes 35 procent fler sådana brott än föregående år. Det är framför allt i Stockholms län som det anmäls klotter mot kollektivtrafik - länet står för 90 procent av alla anmälningar, vilket kan förklaras av att Stockholms lokaltrafik har nolltolerans mot klotter och polisanmäler nästan allt klotter.


Skadegörelse står för det näst största bidraget till ökningen av antalet anmälningar. Ökningen med 15 800 brott under 2008 motsvarar nästan en fjärdedel av ökningen av samtliga brott. De anmälda skadegörelsebrotten har ökat med 73 procent sedan 1999, den största delen av denna ökning har skett under de senaste två åren.


Bidragsbrott, skadegörelsebrott, snatterier och liknande är så kallade spanings- och kontrollbrott. Statistiken påverkas mycket av vilka insatser myndigheter och företag gör för att kontrollera och anmäla brott. Förändringarna inom dessa kategorier under 2008 är därför snarare en effekt av hur aktiva myndigheter och företag varit än ett mått på brottslighetens utveckling, säger Jan Andersson, generaldirektör på Brå.

  

Kraftig ökning av bank- och butiksrån
Under 2008 anmäldes 155 rån mot bank och kassaservice/postcenter. Det är långt mer än en fördubbling jämfört med föregående år (125 procent). Även butiksrånen ökar, under 2008 anmäldes totalt cirka 1 010 brott, vilket är 199 fler anmälningar (25 procent) jämfört med 2007. Antalet personrån har under samma period minskat med två procent.


Ökningen av rån mot banker och butiker är oroande. Även om det volymmässigt inte är så stora brottskategorier och relativt små förändringar får stort genomslag i statistiken så är det viktigt att uppmärksamma att det är de högsta noteringarna på tio år, både för bank- och butiksrånen, säger Jan Andersson, generaldirektör på Brå.

  

Bilbrotten fortsätter minska
Den brottstyp som står för den antalsmässigt största minskningen är bilbrott som minskade med cirka 19 300 brott (15 procent) under 2008. Sedan i början av 2000-talet har de anmälda bilbrotten gått stadigt nedåt, framför allt är det biltillgreppen som minskat. Sedan år 1999 har antalet biltillgrepp minskat med 58 procent och stölder ur och från motorfordon har minskat med 48 procent under samma period.

Andra anmälda brott som antalsmässigt minskat mycket under 2008 är fickstöld med 3 300 färre brott och cykelstöld med 1 270 färre brott under samma period.


Fakta: Statistik över anmälda brott

I statistiken över anmälda brott redovisas de brott som anmälts och registrerats av polis, tull, åklagare och Ekobrottsmyndigheten under perioden. Avgörande för om ett brott blir registrerat är dels möjligheten att upptäcka brottet, dels viljan att anmäla brottet.


Oftast är det utvecklingen av den faktiska brottsligheten som är intressant, men statistiken över anmälda brott visar endast en del av denna verklighet. För att få en bättre helhetsbild måste den därför kompletteras med andra källor, till exempel offer- och självdeklarationsundersökningar. Statistiken över anmälda brott används främst för att följa upp, bedöma, planera och utveckla rättsväsendets verksamheter.


Beträffande narkotikabrott konstaterar man i rapporten att antalet anmälda brott mot narkotikastrafflagen fortsatte att öka. Totalt anmäldes cirka 77 700 brott, en ökning med 9 procent jämfört med år 2007.


Under1990-talet och fram till år 2001 pendlade antalet anmälda narkotikabrott kring en relativt konstant nivå. Därefter har anmälningarna ökat kraftigt. Narkotikabrott tillhör de brottskategorier där antalet anmälda brott påverkas av polisens spanings- och ingripandeverksamhet.


Läs också:

Sammanfattande text över anmälda brott

  

Besök också:

Statistik över anmälda brott


Pentagonrapport om utmaningar mot den globala säkerheten

Pentagon har publicerat en intressant rapport, Challenges and Implications for the Future Joint Force, om de utmaningar man menar existerar mot den globala säkerheten.


Perspektivet är amerikanskt men inte desto mindre intressant för den som är intresserad av omvärldsanalys.


Du hittar rapporten här.


Torgny Peterson


Nytt nummer av The Journal of Global Drug Policy and Practice


Ett nytt nummer av The Journal of Global Drug Policy and Practice har kommit ut.


Innehåll

What I Wish From Our New Administration
David A. Gross, MD, DFAPA


Cutting The Gordian Knot of Drug Addiction Confusion
Dr Stuart Reece, General Practitioner in Brisbane, Australia


Is the Glass Half Empty, Half Full or Dry?
Tavis Glassman, PhD, MPH, CHES


Afghanistan: An Enduring Problem
Ian Oliver


Medical research
Long term cocaine use diminishes brain activity More


Intensive care hospital costs soaring because of substance abuseMore

  

Risk-takers and drug abusers process dopamine differently More     


International Drug Policy

Tailoring supervision of drug offenders to their risk of criminal lapse garners better outcomes More


Newest data shows youth rates of cocaine and methamphetamine abuse dropping substantiallyMore

  

Prenatal drug exposure lessened by recovery coaches More

  

In the News
Pre-drinking (planned drinking before a social event) is a hallmark for a new culture of intoxicationMore


54% of teens discuss high risk behavior on MySpaceMore


The most effective deterrent for frequent drunk drivers is their perception of the likehood of being arrested More


Torgny Peterson


Nya riktlinjer för FBI:s arbete


Nya riktlinjer för FBI från det amerikanska justitiedepartementet gör FBI till en ännu mer underrättelsebaserad organisation.


Du kan få reda på mer genom att lyssna på senaste utgåvan av Inside the FBI, som finns här.


Torgny Peterson


FN kritiserar Nederländerna för landets behandling av barn

I en rapport som offentliggörs i slutet av den här månaden uttalar FN:s barnrättsskommitté kritik mot hur Nederländerna behandlar barn.


Allvarlig kritik kommer bland annat att framföras mot landets behandling av 16- och 17-åringar som vuxna kriminella. Kommittén ställer sig också frågande till den omfattande institutionaliseringen av barn i landet och påpekar också att minderåriga immigrantbarn missgynnas socialt.


Läs mer:

Rouvoet op matje VN voor naleving kinderrechten


Torgny Peterson


Bidra till att den nya amerikanska administrationen prioriterar arbetet mot narkotika

I USA går nu CADCA (Community Anti-Drug Coalitions of America) ut med en uppmaning i syfte att se till att den nya administrationen under ledning av president Barack Obama prioriterar arbetet mot narkotika.


Uppmaningen lyder som följer:


Ensure Substance Abuse Prevention Is on the Radar Screen of the New Administration


The incoming Obama Administration has made a concerted effort to ensure that the public has the ability to provide input as it develops its policies. This trend continues as he prepares to take office. To help ensure that substance abuse prevention issues are on the radar screen of the new Administration, CADCA urges community coalitions to post comments on the Citizen's Briefing Book.


The Citizen's Briefing Book allows people to share their ideas on any issue facing the new administration, then rate or comment on other ideas. The best rated ideas will rise to the top -- and be gathered into a Citizen's Briefing Book to be delivered to President Obama after he is sworn in.


CADCA has already formally submitted white papers to the Presidential Transition Team regarding the Drug Free Communities program, the State Grants portion of the Safe and Drug Free Schools and Communities program, and the Center for Substance Abuse Prevention. Information contained in these papers can be used to help coalitions develop their comments for the Citizen's Briefing Book.


This is another excellent opportunity for the field to weigh in on the importance of substance abuse prevention. I hope everyone involved in drug and alcohol prevention will take advantage of this so that issues that are important to the field get the attention of our incoming President, said Sue Thau, CADCA's public policy expert.


Posting a comment is very simple. Here are the steps:

1) create a username and password,

2) click on a topic of interest,

3) click on the box that says "share your idea,"

4) submit your idea.


In an effort to ensure that substance abuse prevention issues are not overlooked as the new Administration begins developing national policies that will shape the health and welfare of our country, CADCA has already submitted three white papers to the Presidential Transition Team. Despite this, it is important that the new Administration hears from the field in force so that it understands the critical need to enhance substance abuse prevention funding and programs.


Torgny Peterson


En ny Luganokonvention

Den 30 oktober 2007 antogs i Lugano konventionen om domstols behörighet och om erkännande och verkställighet av domar på privaträttens område. Konventionen kommer att ersätta den nuvarande Luganokonventionen som är parallell till Brysselkonventionen.


I denna promemoria (Ds 2008:87) lämnas förslag till de författningsändringar som föranleds av den nya Luganokonventionen. Den nya konventionen är, till skillnad från sin föregångare, direkt tillämplig i Sverige och ska därför inte införlivas i svensk rätt. I promemorian föreslås att lagen (1992:794) om Luganokonventionen på sikt ska upphävas och att dess tillämplighet under en övergångsperiod ska begränsas. Vidare föreslås en del följdändringar i andra författningar med anledning av den nya konventionen.


Författningsändringarna föreslås träda i kraft den dag regeringen bestämmer.


Reaktion på kritik mot narkotikakontroll vid musikgala

Det är inte med någon större förvåning man återigen kan följa den överreaktion som uppstår när vissa kategorier i underhållningsbranschen i likhet andra medborgare blir kontrollerade vid misstanke om brott och illegalt missbruk. Samma fåfänga visa hörs återigen. Rör inte mig, jag är speciell eftersom jag är konstnär eller artist, så ljuder ibland argumentet för en slags självutnämnd immunitet. Andra förklaringar för särbehandling är att konstnärligt skapande gärna skall utvecklas och utföras under influens av stimulantia. Flummighet var benämningen på detta förhållningssätt med sin storhetstid för 40 år sedan. Historien har väl ändå lärt oss en del och det kan vara tid för en del i underhållningsbranschen att reflektera och mot bakgrund av konsekvenserna av de misstag som tidigare begåtts ta sitt ansvar. Ett ansvar som delvis skall syfta till ett skydd för de egna att inte falla offer för yrkesåkomman med drogmissbruk med ibland den sämsta yttersta konsekvensen.


För den som tvivlar lämnas lästipset om Göran Bohlins bok Idiotiska klubben. Vitboken, som med all önskvärd tydlighet beskriver hur vi onödigtvis förlorat många av våra allra bästa underhållare.


Är det någon som tvekar på att det finns en symbios mellan spridningen av narkotiska preparat och vissa livs- och musikstilar, och därmed ett alldeles särskilt ansvar för den som i offentligheten finns där som förebild för de unga som så gärna identifierar sig med och lockas kopiera idolens beteende? Oavsett vem och vederbörandes omgivning som narkotikan slagit klorna i finns inte något positivt att anföra - förr eller senare blir ändå det mesta ett elände.


Narkotikaproblematiken i världen är en komplex historia med kopplingar in i korrupta politiska miljöer där man glömt eller inte vill se det elände och den förnedring den skapar för de fattiga och utsatta. Det är narkotika som ofta finansierar krigsherrars grymma övergrepp mot människor. Artister och konstnärer vill gärna bli tagna på ett särskilt allvar och är ofta djupt engagerade i dessa samhällsfrågor och det får inte lämnas utrymme för att ifrågasätta den trovärdigheten.


Trovärdigheten i narkotikapolisens syfte med åtgärderna vid den aktuella galan har av vissa blivit ifrågasatt.


En i media mycket vanligt förekommande tyckande professor tyckte nu att polisen enbart sökte PR-effekter. Professorns starkaste gren är inte narkotikastrategier men som han nu är särskilt erfaren på PR-effekternas område kan man bara ge honom kredit på självmålskontot.


Polisinsatsen saknar motsvarighet ur ett preventivt perspektiv med ett särskilt mervärde när nu så många ser att polisen inte gör skillnad på de som kan kontrolleras i narkotikasammanhang.  


Anders Stolpe

Vice ordf. Svenska Narkotikapolisföreningen


Prostitutionshandbok

Nu ska holländska hotell få en handbok för att man enklare ska kunna upptäcka tecken på att hotellet används för prostitution.


Dagstidningen Telegraaf rapporterar att Horeca Nederland, polisen och sexarbetarnas intresserorganisation VER arbetat med projektet att ta fram handboken.


Telegraaf rapporterar vidare att en tidigare undersökning utförd av VER visar att 13 kedjor med cirka 270 hotell användes av illegala prostituerade och deras kunder. I 69 fall påminde hotellen mer om bordeller än om något annat.


Läs också:

Prostitution i Amsterdam


Torgny Peterson


Ingen regel utan undantag?

I februari äger traditionella festligheter rum främst i de södra delarna av Nederländerna.


I ett brev till hälsovårdsministern Ab Klink föreslår nu parlamentsledamoten Halbe Zijlstra att rökförbudet som gäller på kaféer och barer ska upphävas temporärt under perioden 21-24 februari eftersom en sådan åtgärd skulle gagna innehavarna av den sortens business under karnevalsperioden.


Vad gör man inte för folkhälsan?


Läs mer här.


Läs också:

De rookvrije horeca


Torgny Peterson


Nyamko Sabuni öppnar utställningen "Trafficking"

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni inviger på lördag utställningen "Trafficking" på Etnografiska museet.


Tid och plats

Lördag 17 januari klockan 14.15
Djurgårdsbrunnsvägen 34, Stockholm


Ideella krafter bidrar till bättre integration

Regeringen har fattat beslut om en ny dialog om relationerna mellan staten och ideella sektorn - denna gång står organisationer som arbetar med mottagande av asylsökande, nyanländas etablering samt integration i fokus.


Många idéburna organisationer bedriver ett omfattande arbete på  integrationsområdet och bör ges förutsättningar att utvecklas vidare. Genom organisationernas flexibilitet, lokala förankring och självständighet kan ideella sektorn bidra till en mångfald av utförare på området. Regeringen kommer att bjuda in till dialogmöten med organisationerna och ytterligare möten med myndigheter som berörs särskilt.


En snabbare etablering i samhället, till exempel när det gäller arbetsmarknaden, skulle medföra stora mänskliga och samhällsekonomiska vinster. Dialogen på integrationsområdet drivs av Integrations- och jämställdhetsdepartementet tillsammans med Justitiedepartementet. Liksom vid den tidigare dialogen kommer Peter Örn knytas till processen.


Bakgrund

I höstas fattade regeringen beslut om en överenskommelse med idéburna organisationer inom det sociala området och Sveriges Kommuner och Landsting. Även denna överenskommelse föregicks av en dialog med ett hundratal organisationer som pågick under ett år.


Hamas om Hamas

MEMRI (The Middle East Media Research Institute) har gjort en sammanställning av uttalanden av Hamas. Sammanställningen, i videoformat, finns här.


Annan information från MEMRI hittar du bland annat här.


Torgny Peterson


Om passiv rökning av cannabis


I Tidsskrift for Den norske legeforening (Tidsskr Nor Legeforen 2009; 129:109-13) redovisas en studie av passiv rökning av cannabis baserad på sökningar i Medline på orden cannabis, marihuana, marijuana, hashish och passiv. Sökningarna gjordes i september 2007 och resulterade i 70 träffar.


Resultat? Sju experimentella studier hittades. I två av studierna där försökspersonerna utsattes för stora mängder cannabisrök i små, icke-ventilerade rum, visade urinprov positiva resultat för cannabis. I försök där rökning av cannabis studerades under mer normala förhållanden visade inga prov positiva resultat mer än några få timmar efter exponeringen och de uppmätta koncentrationerna av cannabis var mycket låga.


Du kan läsa mer om studien i Tidsskrift for Den norske legeforening här.


Torgny Peterson


Ketamin mer populärt än kokain

Flera brittiska media, bland annat The Independent, rapporterar idag att ketamin* håller på att bli mer populärt i Storbritannien än kokain.


*Ketamin används inom sjukvården och veterinärmedicinen som narkosmedel. Vid intag av stora doser kan missbrukaren drabbas av medvetandeförlust. Biverkningar kan omfatta ångestladdade hallucinationer, delirier, desorientering, paranoia, muskelstelhet, kramper och också minskad andningsaktivitet. Ketamin kan framkalla livshotande förgiftningar. Preparatet är klassat som narkotika i Sverige sedan 1 juli 2005.


Torgny Peterson


Att bekämpa brottslighet på Internet


Vid en nyligen genomförd konferens om cyberbrottslighet med över 400 deltagare från 37 länder konstaterade en en representant för FBI att våra motståndare blir allt mer sofistikerade.


Cyberbrottslingar har blivit så välorganiserade och affärsmässiga att dom använder forum på internet för att utannonsera illegala varor, köpa och sälja datorvirus och göra business med stulna identiteter - allt i syfte att tjäna stora pengar.


Utöver att göda en svart, kriminell ekonomi utnyttjas internet alltmer av terrorister och spioner.


För omkring 250 kronor kan kriminella var som helst i världen köpa ett "tomt" kreditkort, komplett  med de säkerhetshologram som används av legala kreditkortsföretag. Kriminella kan köpa utrustning för att koda in en stulen identitet  på kortet, och dom kan köpa mjukvara för att verifiera att det intet ont anande offrets kreditvärdighet är god.


Du kan läsa mer från konferensen här. Fler exempel på internetrelaterad brottslighet finns här.


Besök också:

FBI Cyber Investigations


Torgny Peterson


Ingen mänsklig rättighet att knarka!

Förespråkarna för legalisering av narkotika ändrar så smått sin taktik. Dom är begåvade nog att inse att legalisering av narkotika inte är något som människor med fullt fungerande intellekt betraktar som genomförbart. Så vad göra?


Ja, det började på allvar i början av 1990-talet med öka användning av begreppet harm reduction. I och för sig inget nytt begrepp, men liberaliserings-/legaliseringsanhängarna omdefinierade det som tidigare snarare skulle ha kallats harm production och försökte och försöker fortfarande få en mer tolerant inställning till narkotika, legal distribution av narkotika, massdistribution av sprutor och kommunala knarkstugor att bli accepterad av en bredare allmänhet.


Dom har lyckats ganska bra men har inte nått ända fram. Sålunda krävs det nya "fräscha" grepp och vad kan då vara mer lämpligt än att introducera begreppet "mänskliga rättigheter" i debatten och göra en koppling mellan mänskliga rättigheter och harm reduction. Detta är exakt vad bland annat IHRA (International Harm Reduction Association) nu ägnar sig åt under det nya slagordet HR2, som inte är vare sig något nytt kemiskt ämne eller en könssjukdom utan står för Harm Reduction & Human Rights.


Kopplingen blir ännu tydligare när man tar del av två FN-rapportörers skrivelse i frågan och det är ingen tillfällighet att de båda FN-rapportörerna är talare vid nästa IHRA-konferens som går av stapeln i Bangkok i år.


Om det nu skulle vara en mänsklig rättighet att knarka så finns det anledning att betona behovet av en viktigare mänskliga rättighet, nämligen att arbeta för att våra samhällen ska vara fria från de negativa konsekvenserna av missbruk av narkotika, vilket knappast uppnås genom att fler får tillgång till och använder narkotika.


Torgny Peterson


Ritalin och Concerta högsta mode och läkemedelsbolagen gnuggar antagligen händerna

Med tanke på den lavinartade ökningen av medicinering mot hyperaktivitet finns det antagligen anledning för läkemedelsbolagen att gnugga händerna i pur förtjusning.


I Nederländerna ökade antalet barn som medicinerades för ADHD med 25 procent under de första sex månaderna förra året, rapporterar NRC Handelsblad.


Nu får omkring 750 000 barn i åldrarna 5-15 år i Nederländerna medicin mot ADHD, vilket är dubbelt så många som för tre år sedan. Tre fjärdedelar av patienterna är pojkar men antalet flickor som medicineras ökar kraftigt, enligt uppgifter från Farmaceutische Kengetallen.


NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) har ingen bra förklaring på den kraftiga ökningen, vilket framgår av Stijging behandeling ADHD bij kinderen i Huisarts en Wetenschap, vol. 51, , 2008, no. 13, p. 641.


Torgny Peterson


Nej och åter nej till odling av marijuana


Jag berättade igår att amerikanska DEA (Drug Enforcement Administration) i ett beslut den 7 januari sa nej till en hemställan från professor Lyle Craker vid University of Massachusett-Amherst om att få odla marijuana för medicinska forskningsändamål.


Det är för närvarande den amerikanska regeringen som har monopol på odling av marijuana för den här sortens forskning. Laboratoriet för ändamålet finns på University of Mississippi.


I sitt beslut avvisar DEA påståendet om att laboratoriet i Mississippi inte skulle förse legitima forskare i USA med marijuana av god kvalité och i tillräckliga kvantiteter och säger alltså nej till att andra institutioner får möjlighet att odla marijuana för forskningsändamål.


Utförlig information om bakgrunden och själva beslutet hittar du i Federal Register /Vol. 74, No. 9 /Wednesday, January 14, 2009


Torgny Peterson


Information om kokainsmuggling


The Office of National Drug Control Policy (ONDCP) i USA har nyligen presenterat intressant information om smuggling av kokain 2007.


Enligt uppgifter i rapporten uppskattar man att mellan 545 och 705 ton kokain lämnade Sydamerika med destination USA under 2007 - en mängd ungefär lika stor som året före.


I materialet finns bland annat information om "flödesschema", modus operandi, beslag och kokainflödet från Sydamerika till globala destinationer.


Enligt det publicerade materialet fördes endast 40 procent av det kokain som man vet lämnat Sydamerika 2007direkt till Europa. Resterande 60 procent transiterades i Afrika på vägen till Europa.


Du hittar materialet här.


Torgny Peterson


Patrick Ward tillförordnad "drogtsar" i USA

President Bush har utnämnt Patrick M. Ward vid ONDCP (Office of National Drug Control Policy) till posten som tillförordnad "drogtsar" i USA.


Detta betyder inte att Ward per automatik blir ny chef för ONDCP. Det är den tillträdande presidenten Barack Obama som slutgiltigt föreslår kandidat till posten. I avvaktan på detta och ett godkännande av kandidaten, vem det nu än blir, kan vi inte förvänta att några mer avgörande beslut fattas av Ward.


Torgny Peterson


Stort marockanskt smugglingsnätverk avslöjat



Ett omfattande marockanskt smugglingsnätverk, som smugglat cannabis till Spanien har avslöjats. Det handlar om tiotals ton cannabis som smugglats ut från olika hamnar i området kring Nador i nordöstra Marocko


Preliminära resultat från utredningen visar på omfattande korruption med inblandning av bland annat personal från polisen och flottan. Flera personer har entledigats från sina tjänster under den pågående utredningen, rapporterar lokala media. Om det inte vore för den omfattande korruptionen skulle kampen mot den marockanska handeln med cannabis utan tvekan ha varit mer framgångsrik.


Uppskattningsvis kommer mer än 80 procent av det hasch som importeras till Sverige från Marocko.


Läs också:

Om cannabisodling och haschtillverkning i Marocko Del I

Om cannabisodling och haschtillverkning i Marocko Del II

Nationellt cannabisprojekt - en kartläggning av distributionen, nätverken och individerna


Torgny Peterson


Nej till "marijuanadispensärer"


Kommunen Fresno i Kalifornien har ännu inte någon "marijuanadispensär" av det enkla skälet att lokal lagstiftning kräver att "marijuanadispensärer" måste bedriva sin verksamhet i enlighet med både delstatliga och federala lagar.


Eftersom den federala lagstiftningen inte tillåter "marijuanadispensärer" så löper de som nu vill starta sådana risken att få ägna sig åt någon mer konstruktiv verksamhet än illegal langning av narkotika.


Fler kommuner i USA skulle med fördel kunna agera på samma sätt som man för närvarande gör i Fresno.


Torgny Peterson


Alliansen och knarkfrågan

I dagens program Lantz i P1 gästade folkhälsominister Maria Larsson programledaren Annika Lantz apropå de mer drogliberala attityderna i samhället.


Besöket av Maria Larsson börjar 9:25 minuter in i programmet.


Torgny Peterson


Ecstasydebatten i Storbritannien

Brittiska ACMD (Advisory Council on the Misuse of Drugs) kommer inom kort med förslag om klassificeringen av MDMA och av vissa "förhandstips" att döma kommer ACMD att föreslå en nedklassificering av MDMA, vilket såväl regeringen som majoriteten av oppositionen är emot.


Ordförande för ACMD är professor David Nutt från universitetet i Bristol. Kanske kommer någon ihåg honom från det ovetenskapliga TV-programmet om klassificering av narkotika som sändes i svensk TV.


Nutt's idéer om MDMA möter stark kritik från landets främste expert på drogen, professor Andrew Parrott. Du kan läsa hans öppna brev  till David Nutt här.


En annan högljudd förespråkare för legalisering/liberalisering är Sir Simon Jenkins som arbetade tillsammans med Ruth Runciman och The Police Foundation (som inte har ett skvatt att göra med polisen) och deras "översyn" av den brittiska narkotikapolitiken. Jenkins ursprungliga kommentar i MDMA-frågan,publicerad i The Guardian, kan du läsa här.


En av Skottlands ledande drogexperter, professor Neil McKeganey, är starkt kritisk till den pågående debatten som han menar har helt felaktiga utgångspunkter. Ett av McKeganey´s inlägg i debatten om MDMA kan du läsa här.


Torgny Peterson


Får skadestånd efter att ha utsatts för passiv rökning

En fd läkarsekreterare som arbetade hos två storrökande läkare i Nederländerna kommer efter ett domstolsbeslut att få ersättning för den passiva rökning hon utsattes för av de två läkarna under perioden 1999-2000, rapporterar Trouw.


Torgny Peterson


Beslag av 560 ton fyrverkerier

Det ansvariga departementet i Nederländerna meddelar att man gjorde rekordbeslag av illegala fyrverkeripjäser under 2008. Beslagen 2008 var sju gånger större än året före.


Merparten av beslagen, 420 ton, skedde efter undersökningar främst i Tyskland och Belgien. Totalt beslagtogs 560 ton under 2008.


Torgny Peterson


Amerikansk apotekskedja får böta 40 miljoner kronor

Den amerikanska apotekskedjan Rite Aid, som har 4 915 apotek i 31 delstater får böta fem miljoner dollar (cirka 40 miljoner kronor) för omfattande "oaktsamhet" för att uttrycka sig milt, meddelar det amerikanska justitiedepartementet i ett uttalande.


Torgny Peterson


Upptäck illegal produktion av narkotika


Jag har tidigare gett några tips om hur du kan hjälpa till med att avslöja och stänga cannabisodlingar.


Nu har polisen i Suffolk i England gett ut en 24-sidig guide med tips om vad fastighetsägare och andra kan göra för att försvåra för kriminella att ägna sig åt illegal produktion av narkotika.


Guiden innehåller, efter en introduktion om syftet med den, följande avsnitt:


Kostnaderna för drogrelaterade aktiviteter i förhyrda objekt

  

Att förstå tecken på drogrelaterade aktiviteter i förhyrda objekt

  

Cannabisodling

  

Andra tecken på illegal narkotikarelaterad verksamhet

  

Avskräckningsstrategier

  

Att förhindra drogrelaterad brottslighet

  

Rapportering av misstänkt drogrelaterad verksamhet och handel med narkotika

  

Merparten av innehållet i materialet är av sådant slag att det med smärre justeringar med fördel enkelt kan översättas till svenska för omedelbar distribution.


Den guide som nu distribueras i Suffolk-området har tagits fram i samarbete mellan Suffolk Police, Derbyshire Police och ACPO Drugs Standing Working Group.


Guiden uppmanar hyresvärdar att vara vaksamma på tecken som kan tyda på att deras fastighet används t ex för produktion av cannabis.


I Suffolk har polisen upptäckt ett ökande antal "cannabisfabriker". 2004-2005 noterades 13 sådana produktionsenheter där tio eller fler plantor beslagtogs - totalt beslagtogs 734 plantor under perioden. 2007-2008 upptäcktes 21 fall med beslag på totalt 1 321 plantor.


Många av de här "cannabisfabrikerna" upptäcks av lokalbefolkningen och polisen i Suffolk tror att hyresvärdar och fastighetsägare också kan hjälpa till i större utsträckning.


Den aktuella guiden delas nu ut till uthyrningsfirmor och hyresvärdar i Suffolk.


Arbetar du inom polisen, tullen eller som åklagare är du välkommen att höra av dig för att få en kopia av guiden.

För att då ditt exemplar skickar du uppgift med ditt namn, tjänsteställe, tel. nr och e-postadress till [email protected] .


Torgny Peterson


Planerade propositioner och skrivelser 2009

Statsrådsberedningen presenterar nu propositioner avsedda att avlämnas efter den 13 januari 2009 under återstoden av riksmötet.


Propositionerna redovisas i huvudgrupper som följer departementsindelningen och i undergrupper som visar vilka propositioner som avses bli slutbehandlade av riksdagen före sommaruppehållet och vilka som avses bli slutbehandlade efter sommaruppehållet men före utgången av 2009. För varje proposition anges en tidpunkt för avlämnandet. Avsikten är att avlämnandet ska ske senast vid den tidpunkten.


Även regeringens planerade skrivelser till riksdagen har tagits med i förteckningen.


Du hittar hela materialet här.


Pokerspelare utsatta för misstänkt bedrägeri

Skatteverket varnar landets nätpokerspelare för misstänkta bedragare. Ett fall har polisanmälts - det gäller en pokerspelare på nätet som fått en försändelse där Skatteverket felaktigt angetts som avsändare.


Försändelsen innehöll en falsk Skatteverksblankett och en cd-skiva med information. Det allvarliga är att cd-skivan innehåller en så kallad trojan, det vill säga en skadlig kod, vars syfte är att samla in information om bankkonton, användarnamn och lösenord från mottagarens dator, säger Dag Hardyson, riksprojektledare på Skatteverket.


Tekniskt innehåller cd-skivan en självuppackande exe-fil, som installerar en trojan på användarens hårddisk. När användaren går ut på Internet laddas en ny trojan till användarens dator. Det är denna trojan som sedan söker efter kontouppgifter.


Jag kan förstå att det finns bedragare som insett att de etablerade pokerspelarna kan ha konton med mycket pengar på och att det finns sätt att komma över pengarna, säger Dag Hardyson.


Generellt gäller att Skatteverket aldrig sänder cd-skivor till medborgarna. Den som har tagit emot en cd-skiva som påstås komma från Skatteverket och kör den på sin dator bör snarast vidta säkerhetsåtgärder och rensa datorn från de trojaner som har laddats ner, säger Hardyson.


Hittills har ett fall av misstänkt bedrägeri polisanmälts.


Vi känner hittills bara till ett enskilt fall och vi kan därför inte uttala oss om vilken omfattning den här typen av bedrägeriförsök kan ha, säger Dag Hardyson.


Trojan: Ett spionprogram som följer med exempelvis en cd-skiva och rapporterar om användarens aktiviteter eller samlar uppgifter om olika saker, till exempel kontonummer, lösenord osv.


Dag Hardyson, riksprojektledare

Direkttel: 010-577 40 14

Mobiltel: 070-285 91 30


DEA säger nej till odling av marijuana



Amerikanska DEA (Drug Enforcement Administration) säger i ett beslut den 7 januari nej till en hemställan från professor Lyle Craker vid University of Massachusett-Amherst om att få odla marijuana för medicinska forskningsändamål.


Det är för närvarande den amerikanska regeringen som har monopol på odling av marijuana för den här sortens forskning. Laboratoriet för ändamålet finns på University of Mississippi.


I sitt beslut avvisar DEA påståendet om att laboratoriet i Mississippi inte skulle förse legitima forskare i USA med marijuana av god kvalité och i tillräckliga kvantiteter och säger alltså nej till att andra institutioner får möjlighet att odla marijuana för forskningsändamål.


Läs också:

The DEA position on marijuana


Torgny Peterson


Ny chef för amerikanska justitiedepartementet



Eric Holder förväntas bli utsedd till ny chef för det amerikanska justitiedepartementet.


Utfrågningen av Holder i The U.S. Senate Judiciary Committee, under ledning av senatorn Patrick Leahy (demokrat från Vermont) är planerad att börja nu på torsdag (15 januari).


Har du tillgång till C-Span kan du följa utfrågningen i direktsändning.


Lyssna:

Eric Holder remarks on joining Obama Admin. as Attorney General


Torgny Peterson


Stor satsning för att komma åt knarksmuggling via Västafrika

Som bekant använder sydamerikanska knarkproducenter av kokain i allt större utsträckning Guinea-Bissau, Senegal och andra länder i Västafrika som transitområden för införseln av kokain till Europa.


Som en följd av detta kommer nu flera länder, bland annat Colombia, USA och Brasilien att förstärka sin polisiära närvaro i transitområdet.


Förra veckan meddelade Colombias rikspolischef, general Oscar Naranjo, att man kommer att stationera tio poliser i nio västafrikanska länder med ett högkvarter beläget i Sierra Leone.


I förra veckan meddelade en talesman för amerikanska DEA (Drug Enforcement Administration) att man också förstärker sin närvaro i det aktuella området. Enligt ännu inte officiellt bekräftade uppgifter planerar också Brasilien att sända fem-sex agenter till Västafrika.


Svensk polis har ingen sambandsman i det aktuella området.


Torgny Peterson


Brottsligheten i USA


För andra året i rad visar FBI:s Preliminary Semiannual Uniform Crime Report att våldsbrott, egendomsbrott och mordbränder minskar i USA.


I hela landet minskade våldsbrotten med 3, procent och egendomsbrotten med 2,5 procent under de sex första månaderna 2008.




Hela rapporten offentliggörs i höst.


Ytterligare rapporter från FBI hittar du här.


Torgny Peterson


Alla som begår våldsbrott ska alkoholtestas

Från och med nästa år kommer alla som begår våldsbrott i Nederländerna att alkoholtestas efter att rättegångar i tre olika områden i landet visat att mer än 25 procent av de som gripits för våldsbrott varit påverkade av alkohol.


Med tanke på det omfattande drogmissbruket i landet hade det varit passande att samtidigt testa våldsverkare för andra droger på samma gång.


Torgny Peterson


Misshandel mellan obekanta - Kan fler brott klaras upp?



Brå (Brottsförebyggande rådet) har idag publicerat rapporten Misshandel mellan obekanta.


Av rapporten framgår att andelen polisanmälningar om gatuvåld som klaras upp skulle kunna öka från dagens 16 procent till över 30 procent om polisen arbetade mer effektivt med att utreda dem. Nu läggs de flesta anmälningarna ned trots att många av dem har potential att klaras upp.


Du kan läsa mer om rapporten här, alternativt ladda ner hela rapporten här.


Du kan läsa mer om misshandelsbrott här.


Läs också:

"Det är rimligt att vi ska klar upp fler brott"


Torgny Peterson


Obama nominerar chef för National Intelligence


USA:s nye president Barack Obama har nominerat admiral Dennis C. Blair till posten som chef för The Office of National Intelligence.


Om nomineringen godkänns av senaten efterträder Blair den nuvarande chefen Mike McConnell, som i sin tur efterträdde John Negroponte.


Du kan läsa mer om DNI:s vision och mission här.


Torgny Peterson


Ökade bidrag till kvinnojourer

Regeringen har beslutat att höja de årliga bidragen till organisationer som arbetar med att motverka mäns våld mot kvinnor med 10 miljoner kronor. Socialstyrelsen fördelar medlen. Kvinnojourer, mansmottagningar och kriscentra för män som utövar våld kan få del av pengarna.


Kvinnojourernas arbete blir allt viktigare. Fler kvinnor vågar anmäla att de utsatts för våld, och därmed kommer det att vara fler kvinnor som behöver skydd och stöd, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.


Bidragen ökas genom detta från cirka 19 till 29 miljoner kronor per år. Därutöver ger staten bidrag till kommunerna för att utveckla skydd och stöd, 109 miljoner kronor per år, som kommunerna delvis fördelar vidare till kvinnojourer och andra organisationer.


Varje år avlider i genomsnitt 30 kvinnor på grund av dödligt våld. Av dessa dödas omkring 17 av en man som de har eller har haft en nära relation till. 2007 anmäldes 26 900 misshandelsbrott mot kvinnor som var 15 år eller äldre. Mörkertalet är stort.


Kommunerna är skyldiga att ge skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor. Många kommuner har ingen egen kvinnojoursverksamhet. Därför är kvinnojourernas arbete ovärderligt, säger Nyamko Sabuni.


Satsningen ingår som en del i regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Kvinnojourerna har en självklar och viktig roll i handlingsplanen. Totalt satsar regeringen 800 miljoner kronor på 56 olika åtgärder i syfte att både öka skyddet och stödet för de utsatta och på att förebygga våld. Polisen, socialtjänsten och sjukvården ska bli bättre på att bemöta våldsutsatta kvinnor så att fler kvinnor törs anmäla och söka hjälp. Alla som dömts för våld ska kunna genomgå programverksamhet för att de inte ska begå nya brott. Staten skjuter till medel för att få fram bättre metoder att förebygga våld.


Kassaregisterlagen gynnar konkurrensen inom kontanthandeln

Skatteverket har den 12 januari fattat beslut om de föreskrifter som ska ligga till grund för tillämpningen av Lagen om Kassaregister.


Beslutet innebär att kassaregisterleverantörerna och företagare i kontanthandeln nu kan vara säkra på vilka detaljregler som ska gälla. Det innebär att tillverkning och försäljning av kassaregister kan påbörjas.


Från och med 2010 ska de flesta som tar betalt med kontanter eller kort ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet. Ett godkänt kassaregister med en certifierad kontrollenhet gör det betydligt svårare att fuska med kassan. Lagen omfattar cirka 200 000 företagare inom kontanthandeln.


Våra kontroller visar att vissa företag manipulerar sina kassaapparater för att komma undan skatt, säger Lars Lundh, projektledare på Skatteverket. Den som inte betalar sin skatt skaffar sig en otillbörlig konkurrensfördel som vi vill förhindra. Syftet med kassaregisterlagen är just att försvåra den här typen av fusk.


Företagare som vill göra rätt för sig vittnar om att det kan vara svårt att överleva som företagare om man inte fuskar. De menar att om andra fuskar, så riskerar de själva att slås ut, säger Conny Svensson, riksprojektledare för Skatteverkets granskning av kontanthandeln. Skatteverket kommer att genomföra en omfattande kontrollinsats för att hjälpa dem som gör rätt för sig och för att kontrollera att lagen efterlevs. Det är viktigt att vi skapar förutsättningar för de som vill göra rätt för sig att kunna verka under likvärdiga konkurrensvillkor, säger Conny Svensson.


Läs också:

Fakta om kassaregisterlagen

Faktablad om Skatteverkets granskning av kontanthandeln

Faktablad om Skatteverkets granskning av restaurangbranschen


Polisförbundets och Transports bakåtsträvande stuprörstänkande


Inte undra på att många blir allt mer tveksamma till vad vissa fackförbund håller på med.


Nu vänder sig Polisförbundet och Transport mot förslaget att privata vaktbolag ska få utföra alkoholkontroller i svenska hamnar.


Revirpinkande och stuprörstänkande har varit och är fortfarande i många avseenden utmärkande för svenska myndigheter men att fackförbund vill upprätthålla det söndervittrande stuprörstänkandet är förvånande.


Inom andra områden hos polisen finns det idag bland annat ett stort antal civila utredare och civilanställda inom underrättelseverksamheten - anställda som i många fall tillfört den spetskompetens som polisutbildningen idag inte erbjuder. Polisen använder sig vidare i stor utsträckning av civila informatörer.


Att i samma veva hävda att samhället tappar kontrollen över myndighetsutövningen om privata bolag utför alkoholkontroller i svenska hamnar är ett lågvattenmärke i fackens argumentation.


Det borde vara en självklarhet och ligga i såväl politikers som allmänhetens intresse att minska antalet påverkade förare på vägarna - vem som genomför alkoholkontrollerna borde var en helt underordnad fråga.


Läs också:

Vaktbolag stoppar rattfyllerister i Ystad


P.S. Rikspolisstyrelsen ställer sig numera positiv till förslaget. D.S.


Torgny Peterson


Ökad jakt på syntetiska droger

Polisen i Malaysia meddelar att man kommer att intensifiera jakten på syntetiska droger efter att beslag av sådana droger ökade i alla provinser i landet förra året.


De utökade kontrollerna omfattar bland annat gränsövergångar och samtliga flygplatser, säger chefen för narkotikabekämpningen Datuk Zul Hasnan Najib Baharudin.


Torgny Peterson


Obama nominerar chef för den amerikanska hälsovården



USA:s nye president Barack Obama nominerar en i USA mycket känd läkare och journalist, Sanjay Gupta, till posten som chef för den amerikanska hälsovården.


Av en artikel i Time Magazine 2006, Why I Would Vote No on Pot, förefaller det som om Gupta inte har någon större förståelse för vissa gruppers krav på ökad tillgänglighet och tillgång på marijuana.


Jag följer den fortsatta nomineringsprocessen och återkommer med ytterligare information.


Torgny Peterson

Hittills okända uppgifter om FARC-gerillan i "Raúl Reyes" dator - Sverige Norge Danmark

I den internationella utgåvan av Semana.com har tidningen i två avsnitt presenterat vad som för många varit okänd information om FARC-gerillans internationella kontakter i trettio länder - information som till stora delar kartlagts med hjälp av innehållet i Raúl Reyes* dator. Den intresserade kan läsa båda avsnitten. Som bekant har FARC-gerillan haft ett omfattande engagemang i den internationella narkotikahanteringen.


I första delen - The World of the FARC (EUROPE) skriver Semana följande om FARC-kontakterna i Sverige, Norge och Danmark.


Sweden
Emails from the "Reyes" computer allowed for the full identification of FARC members who have sought refuge in Sweden. They also confirmed that for many years the guerrillas and their collaborators of other nationalities decided that Sweden was the ideal location as a propaganda "headquarters." It has been established that the Anncol webpage and the leftist Café Stereo radio information service received financing from the FARC, something that they had denied for years.


Norway
Several emails showed ties between the FARC and an organization known as Norwegian Socialist Youth League (SU). Several members traveled to Colombia to receive political and military training in guerrilla camps. In Norway they have raised money for the FARC and have hosted FARC guerrillas on their European trips.


Denmark
The computer of "Reyes" showed the fundraising work and spreading of FARC documents by a Danish citizens group. One of the main FARC links is a Dane who appears in emails as "Carlos Mono." He was active in Copenhagen, Oslo and in Stockholm. "Carlos Mono" participated in the production of internal FARC documents and was decisive in the legal registration in Sweden of the Anncol agency, which disseminates information about the FARC. The emails from "Reyes" were key for Denmark's Eastern High Court in the arrest of six Danes from the group Fighters and Lovers, who offered support to the FARC by selling t-shirts with illustrations alluding to the guerrilla movement.


Du kan läsa den första delen, The World of the FARC (EUROPE), här.

Den andra delen, The World of the FARC (AMERICA) finns här.


*"Raúl Reyes" är ett alias. Hans riktiga namn är Luis Edgar Devia Silva. Han dödades av den kolombianska armén 1 mars förra året.


Torgny Peterson

Marijuana - en drog med underskattad giftighet


Mycket har skrivits om marijuana under årens lopp - en artikel i PEDIATRICS Vol. 109 Nr.. 2 Februai 2002, s. 284-289 kan vara av visst intresse.


Artikeln, Marijuana: A Decade and a Half Later, Still a Crude Drug With Underappreciated Toxicity, kan du läsa här.


Passa också på att läsa holländska forskares åsikt om att It's the consistency of the evidence linking cannabis and psychosis that counts.


The coherence of the evidence linking cannabis with psychosis av Cécile Henquet och Jim van Os kan du läsa här.


Polisprofessor Perssons pr-knep



Polisprofessorn Leif GW Persson är i farten igen. I en artikel i Metro igår förfasade han sig över att polisen ägnar sig åt pr-verksamhet när man utför sitt arbete och Persson säger, enligt Metro, att "där sitter alla bänkade och det är klart att någon dragit lite kola, så man får säkert någon..."


Om det nu "är klart att någon dragit lite kola..." så är det minst lika klart att polisen ska utföra det arbete den är ålagd att utföra oavsett var kolan har dragits, inte minst med tanke på att arbetet mot narkotika är ett prioriterat område i den polisiära verksamheten.


Att polisen inte avstår från att "störa" kändisgalor är helt i sin ordning eftersom narkotikamissbruk bland artister inte är något okänt fenomen.


Jörgen Nilsson, chef för Stockholmspolisens krogsektion, säger till Metro att "Det är helt enkelt en del i vår verksamhet. Vi var där förra året och i med att vi hittade folk som var påverkade var vi där i år också. Det var helt underrättelsebaserat."


Vi förutsätter att omfattande insatser mot narkotika fortsätter oavsett var narkotikan finns - kändisgalor utgör inget undantag.


Torgny Peterson


Vaccin mot narkotikamissbruk


I volym 22. Nr 2 av NIDA Notes (National Institute on Drug Abuse) berättar institutets chef Nora Volkov om forskning för att framställa vaccin mot narkotikamissbruk.


För närvarande arbetar forskare kopplade till institutet med vaccin mot kokain, metamfetamin, PCP (fencyklidin) och nikotin.


Du kan läsa mer om forskningen här.


Torgny Peterson


Förbud för bråkmakare att vistas inom särskilda områden


Nederländernas justitieminister Hirsch Ballin meddelar att domstolar i landet kommer att få rätt att utfärda förbud för bråkmakare att vistas inom vissa delar av städerna.


Justitieministern betraktar åtgärden som ett nytt vapen i arbetet med att minska ungdomsbrottsligheten.


Apropå nya initiativ i Nederländerna så kan jag samtidigt passa på att berätta om nya utsläppsregler i Amsterdam och en kommande diskussion i parlamentet om fyrverkeriförbud.


Nya utsläppsregler i Amsterdam

Lastbilsägare som bryter mot de nya reglerna för utsläpp av avgaser i Amsterdam kan från och med den 9 januari få böta €150 (cirka SEK 1 600) om fordonet framförs på Amsterdams ringled.


Beträffande förstörelse av den inre miljön, t ex  utsläpp av THC i hjärnan, finns för närvarande inga fastställda bötesbelopp.


Diskussion i parlamentet om fyrverkeriförbud

Efter att lobbygrupper samlat ihop de 40 000 namnunderskrifter som krävs, kommer nu parlamentet i Nederländerna tvingas diskutera kravet på förbud mot försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.


Förslagsställarna vill begränsa "fyrverkeriövningar" till professionellt verksamma inom området. Vidare föreslår man att landets kommuner ska ansvara för fyrverkerier i samband med nyårsfirandet i landet.


Torgny Peterson


Två regeringsuppdrag inom suicidprevention


Statens folkhälsoinstitut har haft i uppdrag att 1) utarbeta ett informationsmaterial om hur man kan förebygga suicidförsök och suicid bland skolelever och 2) ta fram förslag på utbildningsinsatser avseende vård och omhändertagande av personer med suicidproblematik.


Informationsmaterial om hur man kan förebygga suicidförsök och suicid bland skolelever

Tillsammans med Skolverket och NASP (Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa) planerar Statens folkhälsoinstitut att ta fram ett kortfattat informationsblad om hur man kan förebygga suicid bland skolelever.


Informationen består av följande punkter som trycks på ett kort som är avsett för rektorer, personal inom elevhälsan samt folkhälsoplanerare:


Varje år tar cirka 45 unga människor, upp till 19 år, sitt liv. Antalet suicidförsök i samma åldersgrupp är cirka 1 500.

  

De flesta av dem som överlever suicidförsök vill några år senare fortsätta att leva.

  

Suicid och suicidförsök kan förebyggas genom insatser i skolan.

  

Skolans kärnuppdrag är viktigt eftersom elever som klarar skolan löper mindre risk för att må dåligt och överväga suicid.

  

Åtgärder som utvecklar elevernas problemlösningsförmåga och förmåga att hantera egna känslor har en förebyggande effekt.

  

Metoder som syftar till att förebygga psykisk ohälsa och suicid i skolan beskrivs på hemsidorna för Statens folkhälsoinstitut och NASP (Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa vid Karolinska Institutet). Gå in på http://www.fhi.se/ och www.ki.se/suicide.


Förslag på utbildningsinsatser avseende vård och omhändertagande av personer med suicidproblematik

Statens folkhälsoinstitut har, i samverkan med Socialstyrelsen, tagit fram ett förslag till hur en suicidförebyggande utbildning som bedrivs i Norge och heter Vivat skulle kunna överföras till Sverige. Vivat är en två dagar lång kurs som syftar till att stärka deltagarnas förmåga att gripa in när det finns fara för att någon tänker ta sitt liv. Kursen är avsedd för personer som i sin yrkesutövning möter människor med suicidproblematik, till exempel hälso- och sjukvårdspersonal, socialarbetare, poliser, skolpersonal med flera. Som ett första steg föreslår Statens folkhälsoinstitut att det norska kursmaterialet översätts till svenska och att kursen testas på fem olika platser i Sverige.


Finland går mot snusförbud - vad säger forskningen?


Snuset är aktuellt, inte minst med anledning av ett förslag i Finland om att förbjuda snus. Men vad säger forskningen om snuset och dess hälsoeffekter?


Folkhälsoinstitutets generaldirektör Sarah Wamala beskriver det aktuella läget på sin blogg.


Det hävdas att anledningen till att Sverige har så få manliga rökare är tillgången till snus; men evidensen för att stödja detta är svag eftersom longitudinella och experimentella studier saknas. Statistik ur den Nationella folkhälsoenkäten visar att en större andel män i arbetsför ålder än kvinnor snusar dagligen och att en större andel kvinnor (16 procent) än män (12 procent) röker tobak varje dag.


Studier av hälsoeffekter av snus är inte entydiga, men sammanfattningsvis kan det konstateras att befintlig svensk forskning visar att snusning ökar risken för munslemhinneförändringar, cancer i bukspottkörteln, matstrupe och magsäck, dödlig hjärtinfarkt, dödlig stroke och förhöjt blodtryck. Och liksom tobaksrökning kan snusning vara skadligt för foster under graviditet. 


Du kan läsa hela inlägget på Sarah Warmalas blogg här.


Vilka sprider desinformationen om marijuana?




I USA sprids nu omfattande desinformation om marijuana i tappra försök att övertyga allmänheten och politiker om värdet av att röka marijuana som medicin.


De organisationer som bedriver desinformationskampanjen mest aktivt är följande:


The Marijuana Policy Project (MPP)

The Drug Policy Alliance (DPA)

The National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML)

Diverse delstatliga organisationer som hävdar att de representerar patienter.


De lagförslag som de här grupperna försöker driva igenom kommer ursprungligen från en mall från MPP, som leds av den för narkotikabrott dömde Robert Kampia.


Det till stora delar Soros-finansierade Drug Policy Alliance ligger inte heller på latsidan. DPA vill legalisera alla droger och använder jippot med så kallad "medicinsk marijuana" som täckmantel för legalisering av marijuana. Det är också DPA som ligger bakom boken "It's just a plant" som är en "sagobok" för barn om hur fantastiskt bra marijuana är.


Det är ingen hejd på galenskaperna i Det är bara en planta - en barnbok om marijuana - allt enligt devisen det som krokigt ska bli ska böjas i tid eller snarare - den som påtänd ska bli ska börja röka i tid. Föärldrar med hjärncellerna i behåll är förhoppningsvis förnuftiga nog att inte kasta bort pengar på knarksagor.


Torgny Peterson


Spice förbjuds






I Österrike finns nu ett intermistiskt förbud för Spice i avvaktan på ett permanent beslut.


Ett liknande besked kommer från Tyskland där vi nog kan förvänta ett tillägg i narkotikalagstiftningen som förbjuder Spice. Du kan läsa mer om den tyska drogsamordnarens, Sabine Bätzing, ställningstagande i frågan här. Ytterligare information hittar du också här.  


Läs också:
Syntetisk cannabinoid i Spice


Torgny Peterson


Antalet narkotikabeslag fortsätter att öka



Tullverkets beslagsstatistik för 2008 visar att antalet narkotikabeslag fortsätter att öka, från 3 321 år 2007 till 3 790 år 2008. En särskild satsning på post- och fraktförsändelser har resulterat i en kraftig ökning i beslag av narkotiska läkemedel (849 000 tabletter år 2008 jämfört med 241 000 tabletter 2007).


Användningen av drogen kat ökar i Sverige, vilket också syns i beslagsstatistiken (10,3 ton kat år 2008 jämfört med 6,7 ton under 2007). Resultatet från ett enskilt tullkriminalprojekt ligger bakom den markanta ökningen av mängden beslagtagen opium (102,1 kilo opium 2008 jämfört med 1,8 kilo 2007).


Åtgärder för ökad effektivitet
Under 2009 kommer ett antal åtgärder att genomföras i syfte att öka effektiviteten i Tullverkets verksamhet. En ny enhet för nationell styrning och samordning av Tullverkets samlade kontrollverksamhet skapar förutsättningar för en ännu mer träffsäker selektering och ger en effektivare användning av Tullverkets gemensamma kontrollresurser.


Den operativa brottsbekämpningen i Norrland förändras, från mer traditionell gränsskyddsverksamhet till en mer tullkriminalinriktad verksamhet. En chefsfunktion för denna del av den operativa brottsbekämpningen kommer att inrättas i Umeå.


Internationell samverkan ger bättre resultat
Den internationella samhällsnyttan har tredubblats, jämfört med 2007 (1,8 miljarder kronor under perioden januari-oktober 2008, jämfört med 525 miljoner kronor motsvarande period 2007).


Samhällsnyttan är ett beräkningsmodell som visar nyttan av Tullverkets brottsbekämpande arbete, dvs. värdet motsvarande de kostnader som vi besparar samhället genom att hindra att illegala varor i form av narkotika, alkohol- och tobaksvaror kommer ut i vårt samhälle. Samhällsnyttan för 2008 uppgår till 1,4 miljarder jämfört med 1 miljard år 2007.


Den internationella samhällsnyttan är en motsvarande beräkningsmodell för de kostnader som besparas samhället, om de illegala varorna förts in i Sverige, genom de beslag som görs före den svenska gränsen, dvs. beslag som görs av brottsbekämpande myndigheter i utlandet. Beslag som de gjort på grundval av information som framkommit vid utredningsarbete, profilering m.m. som Tullverket genomfört och vidareförmedlat till samverkande brottsbekämpande myndigheter i utlandet.


Beslagsstatistik

Tullverkets beslagsstatistik januari-december 2004-2008


5 600 förlorade körkortet



I Nederländerna förlorade 5 600 förare körkortet förra året för olika trafikbrott.


Torgny Peterson


Tullens insatser mot smuggling och organiserad brottslighet


Idag redovisar Tullverket de insatser som gjorts mot smuggling och organiserad brottslighet under 2008.


OG:s (Original Gangsters) mail hackad



Det kriminella gänget Original Gangsters mail har hackats. Den intresserade kan läsa hackad hackad inkommande post här och hackad utgående post här.


Torgny Peterson


Mc-gängen - länkar till tidningsartiklar januari 2009

Danmark Forsker: Rockere frygter grundloven Politiken

Danmark Brian M: Vi tager dem en for en DR

Danmark Brian Sandberg - Danmarks farligaste Kvällsposten

Danmark Här skjuter gärningsmannen Aftonbladet

Danmark Sandbergs forbrydelser startede i Slagelse Sjællandske.dk

Gävle 40-åring anhållen för stämpling till mord SR Gävleborg

Göteborg Bandidosmedlem isoleras av säkerhetsskäl GT

Norge Kamp mot kriminalitet Saltenposten

Göteborg Gängmedlem får 70 000 Göteborgs-Posten

Trollhättan-Malmö 24-åringen hade stubintråd hemma Bohusläningen

Danmark AK81 mistænkt for skud på Vesterbro Berlingske Tidende

Danmark Attentat-bil fundet - pil peger på AK81 Berlingske Tidende

Norge Slapp fri HA-medlem Bladet Tromsø

Norge Reagerer på glorifisering Saltenposten

Göteborg Mc-gäng klagar på politikerna Göteborgs-Posten

Relaterat Payback

Relaterat Göteborgs Biker Kultur

Halland Föräldrar till mördad nekas skadestånd Göteborgs-Posten

Norge Hells Angels på Rognan-tur Avisa Nordland

Klippan Problemfabrik blir bostäder Helsingborgs Dagblad

Danmark Endnu en anholdt i rocker-voldssag DR

Trollhättan Polisens nästa steg: hitta uppdragsgivaren Sydsvenskan

Trollhättan 25-åringen från Malmö häktad Göteborgs-Posten

Sverige Kamp på två fronter Dagens Nyheter

Danmark Eiendomsmeglere gjør forretningen med Hells Angels VG Nett

Danmark Togskubber fængslet i fire uger Ekstra Bladet

Danmark Togskubber er rocker-relatert Ekstra Bladet

Danmark Skat gransker 25 rockerfirmær Århus Stiftstidende

Danmark Østjysk HA-rocker bag tremmer for vold Århus Stiftstidende  

Danmark Rockere utvider territoriet DR

Norrköping Attentatet kan ha kopplingar till kriminella mc-kretsar Norrköpings Tidningar

Eskilstuna Politikertrix ska tvinga bort mc-klubb Folket

Norge Kripos: "Outlaws er ingen spøk" Avisa Nordland

Norrköping Polis förlorade mål mot fd Topside-medlem Norrköpings Tidningar

Eskilstuna Polisen vill samarbete med kommunen mot MC Sweden Eskilstuna-Kuriren

Norrköping Inte önskvärda i Åby Folkbladet

Danmark Magtskifte kan bane vej for salg af rockerborg Århus Stiftstidende

Norge Outlaws har etablert seg i Salten Avisa Nordland

Norge To menn pågrepet Avisa Nordland

Norge Dette er Outlaws Avisa Nordland

Östersund Man hotade socialsekreterare med mc-gäng - döms till böter Länstidningen

Åtvidaberg Kriminella stoppar bergrumsaffär Barometern

Sandviken Sandviken stödjer kriminell verksamhet Arbetarbladet

Vollsjö Svårt få bekräftat rykte om Solidosetablering Ystads Allehanda

Sverige Organiserad brottslighet större hot än terror Polistidningen

Danmark HA-forbindelser kan være et plus for erhvervsfolk Århus Stiftstidende

Danmark Rocker smadrede rigmands Jaguar Århus Stiftstidende

Norrköping Försvarets vittne misshandlades Norrköpings Tidningar

Tomelilla-Sjöbo Åtal efter rekordbeslag dröjer Skånskan

Danmark Bandidos har fått støttegruppe i Nykøbing Folketidende

Danmark Kaos i skyde-sag Sj-Nyheter

Sverige Bandidos i gungning efter ny dom Sydsvenskan

Danmark "Logisk HA-strategi" Århus Stiftstidende

Danmark Udskiftning kan svække rockere Århus Stiftstidende

Danmark Drabsdømte i spidsen for Hells Angels i Århus Århus Stiftstidende

Norge Mc-opprør mot Hells Angels Adresseavisen

Folket "Det är kriminella kretsar som markerar sina revir"

Eskilstuna "Vi kommer att jaga de här människorna" Eskilstuna-Kuriren

Varberg Lastbilsekipage lätt byte för kriminella Hallands Nyheter

Norge Her blir trøndere tatt opp i Outlaws Adresseavisen

Östergötland Klok satsning Norrköpings Tidningar

Luleå Försvaret vill avskeda HA-man Göteborgs-Posten

Vollsjö Polisens taktik: Vi stör ut gänget Kvällsposten

Skåne Ett välkänt mönster Helsingborgs Dagblad

Eksjö Inför rätta för hot mot mordbrandvittne Höglandsnytt

Norrköping Två versioner av misshandelshistoria Norrköpings Tidningar

Danmark Black Cobra skød mod rockerklub TV2

Danmark Bandeoppgør for retten Nordjyske

Göteborg "Priset för en väst börjar bli högt" Göteborgs-Posten

Göteborg Långt straff för gängledare Göteborgs-Posten

Relaterat - Video Bomben på Storgatan

Sandviken "Det var det bästa alternativet för den här killen" Arbetarbladet

Norrköping Mc-klubbsmedlem hävdar självförsvar Folkbladet

Danmark HA-rocker fængslet for drabsforsøg Århus Stiftstidende

Kina Mc-gäng rövade bort småbarn Svenska Dagbladet

Sandviken Familjehemsplacering hos OG-ledaren Arbetarbladet

Sandviken Nu hoppar han av och köper sig fri Arbetarbladet

Sandviken Hoppade av för att ta hand om 18-åring Gefle Dagblad

Sandviken Socialen flyttar pojke Gefle Dagblad

Norge Mc-kriminelle dømt Stavanger Aftenblad

Värmland Politiker redo avgå efter Red Devils hämnd - Sonen svårt misshandlad NWT

Göteborg Gängkrigens Göteborg SR

Sandviken OG-ledaren - en 40-årig familjefar Arbetarbladet

Gävle Original Gangsters har startat avdelning i Gävle Arbetarbladet

Hofors Fängelsestraff för Bandidosanhängare Gefle Dagblad

Sverige Kampen mot maffian Norrbottens-Kuriren

Danmark Black Cobra og rockere i slagsmål SJ-nyheter

Danmark Frygter at våben er i København Nordjyske

Danmark Våbenrøveri forlænger visitationszoner DR

Danmark Mysteriet om "Mr. Big" Berlingske Tidende

Sverige Svart import av lyxbilar hotar den lagliga handeln Sydsvenskan

Sverige På vägen mot Gomorra Borås Tidning

Sverige Inte långt mellan Nyköping och Neapel Södermanlands Nyheter

Sverige Vi lyssnar på Barbro Gefle Dagblad

Danmark Verdens dyreste amfetamin Viborg Stifts Folkeblad

Tyskland Tysk polis varnar för samarbete mellan Hells Angels och nynazister

Göteborg Polis slog till mot nazistklubb Aftonbladet

Sverige Gängen finns på 200 orter Aftonbladet

Gävle Original Gangsters finns i Gävle Gefle Dagblad

Relaterat Hackad inkommande post

Relaterat Hackad utgående post

Ystad Man med anknytning till Hells Angels åtalas Ystads Allehanda

Danmark Rocker afpressede Viborg-restauratør Viborg Stifts Folkeblad

Sverige Direktkontakt med organiserad brottslighet TTELA

Östergötland Nu är verksamhetsplanen för 2009 klar Polisen Östergötland

Sverige "Sverige riskera bli som Savianos Italien" Dagens Nyheter

Relaterat Newsmill

Göteborg Rånet mot postterminalen - så gick det till Göteborgs-Posten

Göteborg Rekordrånet skulle ge dem 80 miljoner Expressen

Göteborg Sex års fängelse för bilbomb Göteborgs-Posten

Ystad Dispyt ledde till mc-gäng i trädgården Skånskan

Visby Minst fyra krogar hotade SR Gotland

Visby Viktigt att tidigt sätta stopp Gotlands Tidningar

Danmark Bandekrig dukkede op i retten Århus Stiftstidende

Norrbotten Intresse i Norrbotten för kriminellt nätverk Norrbottens-Kuriren

Norrbotten Beställde från kriminella Norrbottens-Kuriren

Hofors-Gävle Misstänkt för utpressning - utpekad som mc-kriminell Arbetarbladet  

Sandviken Outlaws-hangaren blev en miljonförlust Arbetarbladet

Sverige Kriminella gäng tar över landet? Hemmets Journal

Visby Mordbranden föregicks av hot Gotlands Allehanda

Visby Flera Visbykrogar har blivit hotade Gotlands Tidningar

Danmark AK81-medlem fik to år for knivstik Aarhus.dk

Danmark Soldater bliver kriminelle TV2

Danmark Forsvaret sorterer kriminelle fra DR

Sverige En kupp som även kan drabba Sverige Helsingborgs Dagblad

Danmark Skudt restauratør er kendt af politiet Jyllands-Posten

Tyskland Hells Angels och nynazister i tæt samarbejde Jyllands-Posten

Sverige Olagligt nätapotek hackat Svenska Dagbladet
Danmark Forlenger visitationszone DR

Danmark Danmarks sorte underverden viser sig Ekstra Bladet

Skåne Mc-gäng oroar Linander Ystads Allehanda

Skåne Charmoffensiv av kriminella gäng Linander tycker

Hofors Misstänkt utpressare nekade Gefle Dagblad

Finland Karalahti ilar mellan rink och hovrätt Hufvudstadsbladet

Sverige Nya jakten på maffian Expressen

Göteborg Ligorna måste stoppas Göteborgs-Posten


Tysk polis varnar för samarbete mellan Hells Angels och nynazister



I Tyskland varnar nu polisen för ökat och omfattande samarbete mellan Hells Angels och nynazister.


Du kan läsa mer i Spiegel Online här.


Torgny Peterson


"Kriminell" hemsida gav omedelbar effekt



I måndags öppnade den holländska polisen en hemsida med bilder på dömda brottslingar som inte avtjänat sina straff.




Publiceringen, som för närvarande innehåller information om 42 personer som begått grova brott som mord, våldtäkt och grova narkotikabrott, resulterade snabbt i ett gripande av en av de eftersökta.


Enligt NRC har idag omkring 50 000 holländare obetalda böter eller icke verkställda fängelsestraff.


Polisens hemsida med ovanstående information finns här. Kanske något för svensk polis att fundera över.


Torgny Peterson


Ny borgmästare i Rotterdam


Rotterdam fick i början av den här veckan en ny borgmästare, Ahmed Aboutaleb, som ersätter den tidigare borgmästaren Ivo Opstelten, som var mycket aktiv i frågor som rör hanteringen av coffee shops.


Hur Aboutaleb, som är den förste borgmästaren i Nederländerna med marockanskt ursprung och dubbelt medborgarskap - Nederländerna och Marocko, kommer att behandla coffee shop-relaterade frågor återstår att se.


Torgny Peterson


Första brottet mot rökförbud uppe i holländsk domstol



I måndags stod två kafféägare i holländska Groningen inför skranket för brott mot det rökförbud som infördes i juli förra året.


Det aktuella kaféet har redan bötfällts sex gånger för att ha tillåtit sina kunder att röka där så nu är det alltså dags för en prövning i domstol.


Fälls ägarna riskerar de böter på upp till 18.500 euro och också stängning av kaféet.


P.S. Rökning påverkar utseendet. Tänk på böcklingen. D.S.


Torgny Peterson


Ökat drogförebyggande arbete men alkohol och narkotika mer åtkomligt



Det drogförebyggande arbetet ökar i omfattning. Men alkohol och narkotika har också blivit mer åtkomligt och flera typiska skador ökar. Det visar en sammanställning av utvecklingen under 2007.

Statens folkhälsoinstitut har sammanfattat det drogförebyggande arbetet och utvecklingen på alkohol, narkotika och tobaksområdet under 2007. Flera saker, som utvecklingen av realpris, antal serveringstillstånd och studier bland ungdomar tyder på att alkohol och narkotika blir mer lättillgängligt.



Konsumtionen av alkohol ser dock ut att ligga kvar på en oförändrad eller svagt sjunkande nivå. Även för narkotika minskade användningen under 2007, bland både vuxna och ungdomar.

De förebyggande insatserna har främst varit inriktade på att begränsa efterfrågan. Men vi vet att åtgärder för att begränsa tillgängligheten ger god effekt och en större tyngd behöver läggas där. Till exempel genom en förbättrad tillsyn över servering och försäljning, säger Nils Stenström, enhetschef vid Statens folkhälsoinstitut.

Akuta alkoholskador som förgiftningar, dödsfall i trafiken och misshandel fortsatte visa en uppåtgående trend under 2007. Under 1998-2007 har antalet unga kvinnor, 15 -19 år, vårdade för alkoholförgiftning ökat med 68 procent. Ökningen för unga män under samma period var 37 procent. Antalet alkoholrelaterade dödsfall ligger på en relativt konstant nivå.

För tobak finns tecken på ett ökat bruk under 2007, efter många års minskning. Men det rör sig om relativt små ökningar, för ungdomar och kvinnor. Om detta är en tillfällig ökning eller ett trendbrott återstår att se.

Många kommuner fortsätter att satsa på drogförebyggande arbete. Nya siffror visar att ungefär 80 procent av kommunerna 2007 har en samordnare för alkohol och narkotika, medan siffran för tobak var cirka 60 procent. Kommunerna ökar också den egna andelen i finansieringen av förebyggande insatser.

Det är en positiv utveckling, men samarbetet mellan de offentliga insatserna och frivilligsektorn kan förbättras, säger Nils Stenström.


Läs också:

Det drogförebyggande arbetet i Sverige


Ny diskrimineringslag och ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen


En effektiv och heltäckande diskrimineringslagstiftning är nödvändig för att vi i Sverige ska kunna bekämpa handlingar som direkt eller indirekt kränker principen om alla människors lika värde.


Den 1 januari 2009 trädde en ny lag, diskrimineringslagen, i kraft (SFS 2008:567). Samtidigt inrättades en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen, som ska utöva tillsyn över att lagen följs.


Ett faktablad om den nya diskrimineringslagen och den nya myndigheten hittar du här.


Du kan läsa mer om regeringens arbete mot diskriminering här.


Nu kan fler få F-skattsedel



Från och med årsskiftet blir det lättare att få F-skattsedel. Det räcker med att ha endast en eller ett fåtal uppdragsgivare för att uppfylla F-skattkravet.


De nya reglerna innebär också att en företagare som startar sin näringsverksamhet med den tidigare arbetsgivaren som första uppdragsgivare kan bedömas som självständig näringsidkare och därmed tilldelas F-skattsedel.


Men den som bara jobbar kvar på sitt jobb som förut räknas inte som näringsidkare. Man kan ha sin gamla arbetsgivare som kund men då krävs det att det uppdrag man har är tidsbegränsat och avser en viss arbetsuppgift, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket. Även den som hyr ut sig själv för kortare uppdrag till olika uppdragsgivare vid tillfälliga arbetstoppar kan få F-skattsedel.


I dag finns drygt 750 000 utfärdade F-skattsedlar. Cirka hälften innehas av fysiska personer, resten av juridiska personer, det vill säga företag.


Vi vet inte hur många som kommer att nappa på det nya förslaget, men vi ser redan nu att det kommer in ansökningar där man åberopar lagändringen.


Vilka kategorier kan dra nytta av de nya reglerna?


Sjukvårdspersonal som hyr ut sig till flera olika sjukhus för kortare uppdrag är en sådan yrkesgrupp. Detsamma gäller ekonomi- eller IT-konsulter. Även dagbarnvårdare som tar hand om minst tre barn i egen regi kan nu tilldelas F-skattsedel, säger Pia Blank Thörnroos.


Skatteverket arrangerar regelbundet informationsträffar som vänder sig till dig som vill starta företag och till dig som redan gjort det. Mer information finns på webbplatsen http://www.skatteverket.se/


Skuldsättning negativt för hälsan



Överskuldsättning har blivit ett allvarligt problem i det svenska samhället, vilket påtalas på DN Debatt 5 januari. Det finns klara samband mellan överskuldsättning och ohälsa. Det finns också internationella studier som visar samband mellan självmordsrelaterat beteende, överskuldsättning och spelberoende.


Den ohälsa som drabbar överskuldsatta är inte bara psykisk, som depression och sömnlöshet, utan även fysisk. Hjärt-/kärlproblem, magproblem, tumörsjukdomar, ledbesvär och försämrad tandhälsa förekommer i mycket högre grad hos överskuldsatta än hos normalbefolkningen. Sambanden mellan skuldsättning och ohälsa kan bero på att överskuldsättning dels försvårar människors möjligheter att söka läkarvård och sämre möjligheter till friskvård och kosthållning och dels att det ger ökade stressymtom. En del av ohälsan beror sannolikt även på att man genom sjukdom kan hamna i överskuldsättning.


Det finns klara samband mellan att ha problem med ekonomin och små ekonomiska marginaler, vilket bland annat visas i den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor. Men att vara överskuldsatt tycks innebära en extra dimension av ohälsa.


En svensk enkätstudie (Ahlström 1998) med 230 överskuldsatta personer visade på kraftigt nedsatt hälsa i gruppen överskuldsatta. Bland annat var huvudvärk, ryggbesvär, hjärtbesvär, magproblem och gikt 4 till 10 gånger vanligare hos överskuldsatta än hos normalbefolkningen. Men även mer kroniska problem som diabetes, allergi, cancer och ledbesvär är mer än tre gånger så vanligt hos gruppen överskuldsatta. Resultaten bekräftar internationella studier på området; till exempel finska studien (Nykänen et al 1995) som visade att 70 procent av de överskuldsatta led av psykisk ohälsa, vilket är tre gånger så högt som hos normalpopulationen, och var tredje överskuldsatt hade övervägt självmord, jämfört med 3 procent hos normalpopulationen. Kvinnor som är överskuldsatta tycks ha sämre hälsa än överskuldsatta män och glappet i hälsa är större mellan överskuldsatta kvinnor och män än mellan kvinnor och män som inte är överskuldsatta. Det saknas forskning om hälsan hos barn till överskuldsatta.


Spelberoendeprojektet på Statens folkhälsoinstitut har i samarbete med forskaren Richard Ahlström på Mittuniversitetet tagit initiativ till ny forskning om överskuldsättning och dess koppling till ohälsa. Syftet är att förbättra kunskapsunderlaget om bestämningsfaktorn "ekonomiska och sociala förutsättningar", vilket bland annat kan leda till förbättringar av kommunernas arbete med överskuldsatta och spelberoende, då spelberoende ofta har stora skuldsättningsproblem. Olika dimensioner av skuldsättning och ekonomi ingår även som variabler i en pågående longitudinell studie om spel och hälsa som Statens folkhälsoinstitut ansvarar för.


RSS 2.0