Legalisera cannabis?!IV

Du kan väl knappast ha undgått att höra enstaka rop från de som anser att cannabis ska legaliseras. Ropen döljer sig bakom allehanda påståenden, som mynnar ut i slutsatsen att alla skulle må bättre av en legalisering av cannabis.


Om man går in mer i detalj på hur ett system med legalisering skulle se ut, blir de som ropar högst oftast svaret skyldiga.


Vi fortsätter med ytterligare frågor.


Förespråkare för cannabis säger att den organiserade brottsligheten skulle försvinna om legal försäljning av cannabis skulle införas

  

Frågor:

1.     Skulle den organiserade brottsligheten tillåtas fortsätta sin försäljning?

2.     Varför skulle den organiserade brottsligheten upphöra med sin försäljning om ett 'legalt' försäljningssystem för cannabis skulle införas?

3.     Hur skulle den organiserade brottsligheten förhindras att sälja cannabis - vilken skillnad skulle det bli i förhållande till den situation som råder idag?

4.     Skulle det vara 'legalt' för den organiserade brottsligheten att odla cannabis?

5.     Om inte - hur skulle de förhindras att göra det?

6.     Försvann den organiserade brottsligheten när alkohol legaliserades?

7.     Vilken skillnad skulle det bli i det avseendet om cannabis legaliserades?

8.     Hur ska andra droger (heroin, kokain, metamfetamin etc) som den organiserade brottsligheten säljer hanteras - ska de legaliseras också?

  

Läs också:

Förespråkare för cannabis säger att de vill legalisera och reglera cannabis på samma sätt som gjorts med alkohol och tobak


Förespråkare för cannabis säger att de vill beskatta legal marijuana och använda skatteintäkterna för behandling och andra program


Förespråkare för cannabis säger att de, om legal försäljning, införs skulle kontrollera THC-halten i cannabis


En drogs giftiga egenskaper är inte en fråga om eget tyckande


Haschguiden


Torgny Peterson


Kommentarer
Postat av: Johan

Egentligen går det att avfärda alla dina frågor med samma motfrågor om den reglerade och beskattade försäljningen av alkohol men eftersom du ställer frågorna ska jag svara på dom. Märk väl att det är mina egna personliga tankar/åsikter. Dessutom vill jag understryka att jag inte förespråkar en legalisering av cannabis men det hindrar inte att jag ser att det skulle kunna ha vissa positiva effekter.

Jag tror inte heller att den organiserade brottsligheten skulle försvinna men däremot att en viktig inkomstkälla skulle tas ifrån den.


1.
Skulle den organiserade brottsligheten tillåtas fortsätta sin försäljning?
Självklart inte! En reglerad marknad betyder just att vi sätter upp regelverk för när, var, hur och vem som får sälja. HA och Bandidos skulle även i fortsättningen få problem att få utskänkningstillstånd...

2.
Varför skulle den organiserade brottsligheten upphöra med sin försäljning om ett 'legalt' försäljningssystem för cannabis skulle införas?
För att det inte längre skulle finnas någon anledning att handla från den "organiserade broddsligheten". Även om priset skulle bli lite högre så finns det många anledningar (moraliska, varudeklaration, säkerhet osv) som gör det mer attraktivt att handla legalt än illegalt. Jämför gärna med alkoholmonopolet, visst finns det illegal alkoholförsäljning men de flesta väljer trots allt att handla på systemet.

3.
Hur skulle den organiserade brottsligheten förhindras att sälja cannabis - vilken skillnad skulle det bli i förhållande till den situation som råder idag?
De skulle förhindras på samma sätt som de förhindras idag. Jag kan inte påstå att vi idag är speciellt framgångsrika i att förhindra att de agerar på en lönsam marknad, vi skulle nog inte bli mer framgångsrika men marknaden för den organiserade brottsligheten skulle minska.

4.
Skulle det vara 'legalt' för den organiserade brottsligheten att odla cannabis?
Även framställningen av cannabis måste hanteras inom en legal och kontrollerad marknad på samma sätt som idag sker för alkohol och tobak. Om staten utfärdar tillstånd finns mycket goda möjligheter att kontrollera de företag som framställer produkten.

5.
Om inte - hur skulle de förhindras att göra det?
På samma sätt som idag, jag säger inte att vi skulle bli bättre på att förhindra det bara att deras marknad skulle minska.

6.
Försvann den organiserade brottsligheten när alkohol legaliserades?
Nej men den minskade definitivt om man ser till erfarenheterna från förbudstiden i USA. Det är visserligen ganska
länge sen och eftersom samhället förändrats så mycket är det svårt att dra några slutsatser av detta...

7.
Vilken skillnad skulle det bli i det avseendet om cannabis legaliserades?
Den organiserade brottsligheten kommer aldrig att försvinna så länge det finns något för den att leva på. Genom att legalisera cannabis minskar intäkterna för den organiserade brottsligheten men de hittar säkert något annat att leva på...

8.
Hur ska andra droger (heroin, kokain, metamfetamin etc) som den organiserade brottsligheten säljer hanteras - ska de legaliseras också?
De droger du nämner är starkt fysiskt beroendeframkallande och bör av den anledningen inte legaliseras. Jag är för ett vetenskapligt angreppssätt där vi utgår från kända, dokumenterade risker och ställer det i proportion till de positiva effekterna av varje drog innan vi väljer att eventuellt legalisera.

Även om cannabis använts i tusentals år anser jag att det finns områden som behöver belysas ytterligare genom forskning innan vi kan avgöra om det är tillräckligt säkert för att legalisera.

Jag vet att din åsikt är att cannabis ska vara förbjudet för att "vi idag vet tillräckligt om de potentiella skadeverkningarna", min åsikt är att det ska vara förbjudet för att "vi idag INTE vet tillräckligt om de potentiella skadeverkningarna".

2007-11-25 @ 11:49:39
Postat av: Torgny Peterson

Tack för synpunkter.

2007-11-25 @ 12:06:18
Postat av: Torgny Peterson

Tills eventuellt nya upptäckter redovisas vet vi idag tillräckligt mycket för att inte legalisera preparatet i dess 'råa' rökbara form.

2007-11-25 @ 15:10:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0