Om pillertrillande och mindre nogräknade läkare

I ett första reportage av fyra skriver idag Dagens Nyheter under rubriken Läkemedel det nya knarket om att försäljningen av läkemedel på svarta marknaden på Sergels Torg i Stockholm nu är större än försäljningen av narkotika .  

Knappast någon överraskande nyhet för den som följt utvecklingen. På flera håll i landet, inklusive Stockholm, har det sedan flera år tillbaka funnits läkare som mot eller utan extra betalning ställer sig välvilliga till förskrivning av sådana mängder narkotikaklassade preparat att vilken vanlig medborgare som helst, utan läkarexamen, skulle löpt en klar risk att åtalas för narkotikabrott.  

Det mest flagranta exemplet, för över 40 år sedan, var dr Åhströms förskrivning av opiat- och amfetaminpreparat till aktiva missbrukare. Under tiden maj 1965-april 1967 skrev Åhström ut recept på narkotika till 156 patienter. En sammanställning visar att Åhström och, vid några tillfällen, andra läkare skrev ut drygt en halv miljon doser av opiatpreparat och närmare tre och en halv miljon doser centralstimulantia. Någon sådan, förnyad galenskap är vi hittills förskonade ifrån. 

När det gäller läkare förefaller det än idag som de av någon outgrundlig anledning skyddas av den egna professionens företrädare och också HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) har i flera fall visat sig synnerligen flata i bedömningen och därmed också åtgärder.  

Det är fullkomligt oacceptabelt att Socialstyrelsen, enligt Dagens Nyheter, uppskattar att det finns omkring 240 läkare som förskriver narkotiska läkemedel på ett närmast kriminellt sätt. Det rör sig om i huvudsak äldre manliga läkare med privatpraktik. De bedöms åstadkomma samhällsskador motsvarande 150 miljoner kronor per år.   

Hur länge ska detta tillåtas pågå?  

Jag har för länge sedan vid flera tillfällen tagit upp problemet så det är med viss tillfredsställelse jag konstaterar att även Dagens Nyheter har vaknat när problemet dyker upp kring tidningens egen husknut. 

Den intresserade kan till exempel ta del av bland annat följande:
Om läkare och medicinmän
Läkare dömd till fängelse för knarkförskrivning till sig själv
Knark på recept på McDonalds
Kriminalvården-droger och läkemedel
Om fuskande läkare och besynnerliga bestämmelser
Regeringen stärker patientsäkerheten 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0