Om läkare och 'medicinmän'

Antalet anmälningar till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) ökade under 2005 jämfört med föregående år. Totalt skedde 3670 anmälningar till HSAN 2005.

Resultat? 13 läkare, 15 sjuksköterskor och 1 tandläkare förlorade legitimationen under 2005. Dessutom utdelade HSAN 171 varningar och 213 erinringar.

Anmälningar om överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel förefaller idag att vara ett växande problem som kräver särskild uppmärksamhet. Alltför få är tyvärr vare sig informerade eller insatta i problemets omfattning, vilket knappast bidragit till att utveckla det befintliga tillsynssystemet. Det finns anledning att tro att de fall av överförskrivning som upptäcks, anmäls och utreds bara är toppen på ett isberg. Och de mängder vi talar om är av sådan omfattning att de inom ramen för 'vanlig', kriminell brottslighet väl skulle ha kvalificerat sig i riktning mot grov narkotikabrottslighet.

Som inom flera andra 'näringar' är det väldigt tyst om vilka som prickas. Så vill du har reda på det måste du kontakta HSAN själv. Nyligen fick en läkare i Växjö sin legitimation indragen. Det ärendet utgör ett gott 'undervisningsmaterial' för den som vill få inblick i och ett konkret exempel på hur omfattande överförskrivning kan se ut. Du rekvirerar enklast ärendet, med beteckningen HSAN 448/05:A5, genom att kontakta registrator på HSAN (tel 08-7869900).

Ett ytterligare exempel, som kan vara intressant att följa, är den 'medicinman' i Halmstad som bland annat, enligt Socialsstyrelsen, skrivit ut "suspekta dekokter". Vad sägs om preparat som skall användas "vid mycket mikrovågor från mobilsändare", eller "för att reglera vattenhushållningen vid el-överkänslighet", eller "för att förhindra plack i ådrorna."

Det hela låter mer som en kvacksalveriskröna från 1800-talet, men så är inte fallet. Vi talar om modern tid - nu - i Halmstad. Socialstyrelsen har anmält läkaren till HSAN.

Frågan är om kompletterande insatser inom Socialstyrelsens tillsynsverksamhet skulle kunna utvecklas för att på ett tidigare stadium kunna upptäcka överförskrivning, som idag ofta kan pågå under lång tid innan upptäckt och adekvata reaktioner.

För ytterligare information och kunskap rekommenderar vi följande till läsning:

Överförskrivande läkare
http://www.sos.se/fulltext/109/2001-109-13/2001-109-13.htm

Överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel http://www.mobilisera.nu/upload/balldin_total.pdf

Slutrapport från INTILL-utredningen
http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2004/8570/Sammanfattning.htm

Torgny Peterson

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0