Regeringen stärker patientsäkerheten

Idag presenterar regeringen Operation patientsäkerhet. Patientsäkerheten är en central fråga för hälso- och sjukvården. Ändå är den idag så svår att mäta eller ens tala om. Det mänskliga lidandet och kostnaderna för kvalitetsbrister i vården kräver krafttag på området. Därför presenterar regeringen idag en rad samlade åtgärder för att stärka patienternas säkerhet inom svensk hälso- och sjukvård. Det säger socialminister Göran Hägglund på en presskonferens på tisdagen.

1) Regeringen tillsätter en patientsäkerhetsutredning för att göra en samlad översyn av lagstiftningen inom patientsäkerhetsområdet. Utredaren ska bland annat:

* Göra en generell författningsöversyn, bland annat av HSAN:s (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds) verksamhet.

* Göra en översyn av lagstiftningen ur ett patientsäkerhetsperspektiv.

* Överväga om "förtroendeläkare" som anlitats av försäkringskassor och försäkringsbolag ska omfattas av Socialstyrelsens tillsyn.

* Se över förutsättningarna för att införa en anmälningsskyldighet för apotekspersonal som uppmärksammar läkare eller tandläkare vars förskrivning av beroendeframkallande läkemedel kan ifrågasättas.

* Undersöka om patienternas möjligheter att få hjälp och stöd av patientnämnden kan förtydligas och säkerställas varhelst i landet denne är bosatt. Detta är viktigt för att stärka patientperspektivet och öka kvaliteten i den offentligt finansierade hälso- och sjukvården.

Utredaren ska presentera sitt uppdrag senast 31 december 2008.

2) Regeringen kommer också att arbeta för att stimulera fler anmälningar av felbehandlingar i vården. Socialstyrelsen har föreslagit en rad förändringar i Lex-Maria bestämmelserna för att stärka avvikelserapporteringen som regeringen nu kommer att gå vidare med för presentation av proposition i höst. Förslagen innebär att avvikelserapporteringssystemet förstärks genom att det ställs krav på att all rapportering om avvikelser ska ske inom sju dagar från det att det inträffade blivit känt. Vårdgivaren ska sedan analysera händelsen och vid allvarlig skada eller sjukdom göra anmälan enligt Lex Maria inom 60 dagar.

För att stimulera rapporteringsviljan hos vårdpersonalen föreslår Socialstyrelsen också att LYHS (Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område) ändras så att Socialstyrelsen inte behöver föra sådana disciplinärenden vidare till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) där avvikelseanmälan skett inom föreskriven tid. Det förslås också att väsentliga uppgifter i vårdgivarnas avvikelsehanteringssystem sammanställs och analyseras nationellt samt blir föremål för årliga säkerhetsrapporter från Socialstyrelsen tillbaka till hälso- och sjukvården. Ambitionen är ikraftträdande av förändrat Lex Maria regelverk vid halvårsskiftet 2008.

3) Regeringen förbereder införandet av en patientdatalag för att skapa förutsättning för en sammanhållen journalföring oavsett vårdgivare. Ambitionen är även här ikraftträdande av en ny patientdatalag vid halvårsskiftet 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0