Om fuskande läkare och besynnerliga bestämmelser

Uppdrag Gransknings program den 16 januari handlade i sin helhet om fuskande läkare, eller snarare en specifik fuskande läkare. Förhoppningsvis är den läkare som behandlas i programmet inte representativ för majoriteten läkare men hans (bristande) meritlista är illavarslande nog med tanke på de anställningar han lyckats tillskansa sig genom uppenbarligen förfalskade dokument i kombination med dålig kontroll vid anställningarna. 

Jag har alltid förvånats över att läkare inte utsätts för mer omfattande granskning och snabbare beslut om åtgärder vid misskötsamhet än vad som nu är fallet. Även om sjukhusledningen i Mölndal reagerade snabbt efter gårdagens program och stängde av den aktuelle läkaren från kontakt med patienter så är det bedrövligt att nuvarande regler ger så små möjligheter att betydligt tidigare agera mot uppenbar misskötsamhet. 

Programmets intervjuer med representanter för HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) och Socialstyrelsen i Stockholm gav ringa intryck av handlingskraft eller ens vilja att på allvar ta itu med problematiken. Annat var det med besked från Socialstyrelsens regionala kontor i Malmö vars företrädare var utomordentligt klarsynt. 

Det fall som redovisades igår ingalunda är unikt. Det finns bevisligen ganska gott om fiffel och båg i läkarkåren och för att kunna bekämpa sådan oskicklighet, i flera fall gränsande för vad som borde anses som kriminalitet, måste nuvarande regler ses över. Så finns det t ex läkare som under långa perioder skrivit ut narkotikaklassade preparat i sådana mängder att hade det handlat om en vanlig medborgare hade risken varit uppenbar att vederbörande åtalats för narkotikabrott. 

Ett annat problem är att du som patient inte har den ringaste aning om vad din läkare eventuellt anmälts för såvida du inte själv kontaktar HSAN. Observera att HSAN:s beslut är alltid offentliga. Jag tycker det är anmärkningsvärt att den som har frågor själv måste ringa eller skriva till HSAN när informationen lika gärna skulle kunna göras enkelt tillgänglig via Internet, som t ex i Danmark där Sundhedsstyrelsen publicerar en lista över hälsovårdspersonal  som har ålagts villkor för sin verksamhet, är föremål för skärpt tillsyn eller som har fått sin legitimation helt eller delvis indragen.  

Problemet med läkare som fuskar på olika sätt, bland annat genom överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel, är som sagt inte nytt och det finns en hel del att läsa om detta. Ytterligare information hittar du till exempel här. Utöver det kan du för ytterligare information också skriva in ordet ?läkare? i den här bloggens sökruta. 

Missade du programmet igår kan du se det här

Till sist ser jag fram emot en uppföljning av programmet i Uppdrag Granskning

Läs också:
Kritisk til slepphendte leger 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0