Heroin på recept - en riktig praktmiss!

Vem som helst borde kunna inse att distribution av heroin till heroinister är en dålig idé såvida inte avsikten är att upprätthålla och underlätta missbruk.


Eftersom jag vid ett antal tillfällen haft den tvivelaktiga förmånen att lyssna på argumentationen till förmån för statlig langning av heroin från några av de ursprungliga initiativtagarna - Ambros Uchtenhagen, Seidenfeld, Ueli Locher - i Schweiz och deras efterföljare i Holland och Tyskland, så ger jag inte en endaste schweizerfranc för några av deras argument som underlättar fortsatt missbruk av narkotika under täckmantel av så kallad "harm reduction".


Nyligen besökte Norges hälsovårdminister, i folkmun kallad Heroin-Hanssen, Schweiz. Av norsk mediarapportering att döma utföll besöket till belåtenhet och många såg med stor förväntan fram emot vad Hanssen skulle säga vid den narkotikakonferens som hölls i Oslo i slutet av februari.


Redan i inledningen av sitt anförande sa Hanssen, Jag använder inte det här tillfället till att förmedla min syn på om heroinbaserad behandling ska bli en del av det norska behandlingsutbudet. Men rubriken är relevant eftersom flera länder har fattat beslut om att förskriva heroin till heroinberoende personer. Utvecklingen har alltså gått från "krig" mot opium, till att erkänna att detta måste vi leva med. Eller mer precist, vi "krigar" fortsättningsvis mot produktion och handel, men inte mot de som är beroende av narkotikan.


Hanssens uttalande om att vi måste leva med narkotikaproblemet är inget annat än en uppgivenhetssignal, som vare sig ger missbrukare, deras anhöriga eller andra, några större förhoppningar om framtiden. Hanssens tal gav ett mycket svagt intryck och innehöll inga som helst nyheter för den framtida narkotikapolitiken. (Du kan läsa mer om konferensen här.)


I februari träffade jag Sveriges äldre- och folkhälsominister, statsrådet Maria Larsson. På fråga om hur man i det svenska regeringskansliet ser på frågan om distribution av heroin, säger Maria Larsson, heroin är ju en mycket tung drog och de program som har genomförts, exempelvis i Danmark, ser jag med oro och allvar på. Jag följer naturligtvis utvecklingen i grannländerna och även inom FN men att använda sig av den här typen av program är inget som är aktuellt i Sverige.


Alldeles oavsett vad den norske hälsoministern anser om heroinförskrivning så betraktar ett antal norska experter förslaget om förskrivning av heroin som en rejäl praktmiss och flera av dom utvecklar sin syn i Journalen, som är en tidskrift för Oslo Läkarförening.


I en av artiklarna i Journalen konstaterar exempelvis professorn i rus- och avhengighetsforskning, Edle Ravndal, att den schweiziska forskningen om heroindistribution in är metodiskt hållbar.


Du kan läsa mer om detta i Journalen här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0