Rapport från konferensen om norsk narkotikapolitik och internationellt narkotikasamarbete

Det är viktigt att Norge talar med en röst när narkotikapolitiken står på dagordningen i internationella fora, sa Norges hälsovårdsminister Bjarne Håkon Hanssen då han idag presenterade ett 28-sidigt "Posisjonsnotat" om norsk narkotikapolitik i internationella fora. I skrivelsen säger regeringen att Det överordnade målet för norsk narkotikapolitik är att minska de negativa konsekvenserna för enskilda personer och samhället, ett mål som i sig pekar på att de primära insatserna ska ske inom ramen för så kallad harm reduction.

  

Beträffande så kallad "harm reduction" skriver regeringen på sidan 9 i Posisjonsnotatet att Norge är oenigt med de länder som framhåller skademinskning som ett mål i sig självt i stället för ett delmål. Vi kan inte heller ansluta oss till de som utesluter skademinskning för att det skulle främja användning av narkotika. Det ideella önskemålet om frihet från narkotika utesluter inte skademinskning. Det är snarare så att skademinskning är det första steget mot frihet från narkotika. Frihet från narkotika och skademinskning står följaktligen inte i motsättning till varandra utan de kompletterar varandra. På sidan 16  i Posisjonsnotatet kan du läsa mer om regeringens syn på skademinskning i relation till liberaliseringsdebatten.


Planen presenterades inför ett 50-tal deltagare på konferensen "Från opiumkrig till förskrivning av heroin" som Helse- og omsorgsdepartementet arrangerade i dag med anledning av att det gått 100 år sedan den första internationella opiumkommissionens möte i Shanghai 1909.


Redan i inledningen av sitt anförande sa Hanssen, Jag använder inte det här tillfället till att förmedla min syn på om heroinbaserad behandling ska bli en del av det norska behandlingsutbudet. Men rubriken är relevant eftersom flera länder har fattat beslut om att förskriva heroin till heroinberoende personer. Utvecklingen har alltså gått från "krig" mot opium, till att erkänna att detta måste vi leva med. Eller mer precist, vi "krigar" fortsättningsvis mot produktion och handel, men inte mot de som är beroende av narkotikan.


Hanssens uttalande om att vi måste leva med narkotikaproblemet är inget annat än en uppgivenhetssignal, som vare sig ger missbrukare, deras anhöriga eller andra, några större förhoppningar om framtiden. Hanssens tal gav ett mycket svagt intryck och innehöll inga som helst nyheter för den framtida narkotikapolitiken.


Alldeles i inledningen av sitt tal nämnde Hanssen heroinbaserad behandling, och han återkom till det igen då han berättade om sitt besök i Schweiz. Hanssen sa´, apropå det besöket, Jag har nyligen besökt Schweiz och har reflekterat mycket över det jag såg där. Där tänker dom mycket på att missbrukare inte ska jagas från ställe till ställe - man ska ta vara på dom. I Schweiz "kopplade dom greppet " och åstadkom ett nära samarbete mellan polis, socialtjänst och hälsovårdsmyndigheter. Heroininjektioner sker i spruttum och det är nolltolerans mot injektioner utanför sprutrummet. Sprutrummen används till att rekrytera folk till behandling. Det är inte "fritt fram" för heroin. Tvärtom så satsas det enormt på skademinskning. Vi måste fråga oss: Är vi duktiga nog att koppla samman polisen med social- och hälsovårdstjänsterna här i Norge? Är åtgärderna för skademinskning tillräckligt bra? Behöver vi flera sådana åtgärder? Jag menar bestämt att vi behöver en debatt. Vi kan inte fortsätta som vi gör nu!


Du kan läsa Hanssens tal i sin helhet här.


Du kan läsa Posisjonsnotat - Norsk narkotikapolitik i internationella fora här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0