Oroväckande svagt skydd mot korruption i statlig verksamhet

Idag presenterade riksrevisor Kjell Larsson rapporten ’Skydd mot korruption i statlig verksamhet’.

Förekommer korruption i myndigheter och statliga bolag? Vad har de gjort för att skydda sig? Vad har regeringen gjort? Finns det en övertro på svensk ärlighet?

Frågorna är aktuella och Riksrevisionens rapport visar att de även är högst relevanta. Det handlar ytterst om medborgarnas förtroende för myndigheternas förvaltning och den statliga affärsverksamheten.

Riksrevisionen har granskat vad regeringen och ett antal statliga myndigheter och bolag har gjort för att skydda den statliga verksamheten mot korruption. Granskningen visar att det finns stora brister i skyddet mot korruption.

”För tio år sedan trodde få att det förekom bidragsfusk i Sverige och därför var kontrollen svag. Samma uppfattning finns idag när det gäller korruption inom statsförvaltningen. Men korruption förekommer. Sverige har varit relativt förskonat från korruption och det är en viktig tillgång för landet. Särskilt när det gäller förtroendet för vår offentliga förvaltning. För att även i framtiden vara förskonade från korruption måste vi skärpa vår uppmärksamhet”, säger riksrevisor Kjell Larsson.

Korruption är ett hot mot rättsstaten och innebär också en snedvridning av konkurrensen. Myndigheter och statliga bolag förutsätts ha regler och kontroller för att motverka och i förekommande fall upptäcka korruption.

Även om det finns exempel på verksamheter som har ett bra skydd, bedömer Riksrevisionen att skyddet mot korruption inom statlig verksamhet i sin helhet är oroväckande svagt.

Det finns en insikt hos ledningarna om att korruption kan förekomma och att det i så fall är ett allvarligt problem. Men utan egentlig analys av riskerna för eller förekomsten av korruption, förutsätter man att riskerna är låga i den egna verksamheten. Denna uppfattning finns inom såväl regeringskansliet som flertalet myndigheter och bolag.

”För att kunna skydda den statliga verksamheten måste vi acceptera att korruption faktiskt förekommer. Riksrevisionen efterlyser klara regler från regeringen om att det finns ett ansvar för ledningarna att skydda verksamheten Regeringen bör också ge i uppdrag att ledningarna för myndigheter och statliga bolag ska analysera riskerna för korruption”, säger Kjell Larsson.

Under 2005 har Riksrevisionen granskat skyddet mot korruption i Apoteket AB, Banverket och Läkemedelseförmånsnämnden.

Slutsatserna sammanfattas i rapporten ”Skydd mot korruption i statlig verksamhet”. Underlaget har kompletterats med en granskning av regeringens åtgärder och intervjuer med ledningar i Arbetsmiljöverket, Försvarets materielverk, Migrationsverket, Systembolaget AB, Svenska Spel AB och Tullverket.

Du hittar hela rapporten, ’Skydd mot korruption i statlig verksamhet’ här.

I sammanhanget kan det också vara intressant att ta del av skriften ’Business Against Corruption – Case Stories and Examples’ som med hjälp av över 25 exempel från näringsliv och samhälle ger värdefulla råd.
Skriften behandlar bland annat följande ämnen:
  • Innebörden av FN-konventionen mot korruption
  • Kopplingen mellan korruption, utveckling och ledning
  • Genomförandet av insatser mot mutor
  • Urvalskriterier för konsulter
  • Hantering av gåvor
  • Korruption i projekt som engagerar flera företag/organisationer
  • ”Tjallare” och externa rapporter om korruption
  • Samlade åtgärder mot koruption
  • Deltagande i nationella och regionala initiativ mot korruption
Du kan ladda ner rapporten ’Business Against Corruption – Case Stories and Experiences här.

Organisationen Transparency International (TI)publicerar på sin hemsida kontinuerligt omfattande information om korruption och  politik, avtal, privat sektor, internationella konventioner, tillgång till information, hjälpinsatser, utbildning och hälsovård.

TI informerar också om aktuella utbildningar i arbetet mot korruption.

Läs också:
Regeringen är okunnig om korruptionen i statliga bolag
Penningtvätt och finansiering av terrorism
Utvärdering av Sveriges insatser mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0