Utvärdering av Sveriges insatser mot penningtvätt och finansiering av terrorism

FATF (Financial Action Task Force)* har genomfört en detaljerad granskning av Sveriges insatser mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Rapporten innehåller mycket intressant material, som både levererar bakgrundsinformation, information om de svenska juridiska redskapen och ansvariga myndigheter, nationellt och internationellt samarbete. Rapporten avslutas med en genomgång om Sveriges position i förhållande till var och en av de 40 FATF-rekommendationerna.

Rapporten rekommenderas till läsning av alla som är intresserade av att lära sig mer om penningtvätt och dess koppling till olika former av brottslighet, inklusive terrorism.

I de olika avsnitten om preventiva åtgärder riktar FATF i sin granskning en del kritik mot delar av den svenska tillämpningen av de rekommendationer som FATF utvecklat.

Sammanfattningsvis konstaterar FATF att  "Svenska juridiska strukturer för att bekämpa penningtvätt är generellt sett goda; återstår att fullt ut pröva deras effektivitet."

Vidare anser rapportörerna att "Finanspolisen bör tillåtas att behålla information om misstänkta transaktioner under en längre period för att öka effektiviteten."

En 20-sidig sammanfattning av rapporten om Sverige finns på adressen
http://www.fatf-gafi.org/dataoecd/30/5/36210440.pdf . Hela rapporten kommer att finnas tillgänglig på Internet i månadsskiftet mars-april i år.

FATF har i andra rapporter beskrivit situationen i Australien, Belgien, Italien, Norge och Schweiz (samtliga rapporter år 2005) samt hittills i år Irland och Sverige.

* FATF etablerades i samband med ett G7-möte i Paris 1989. I april 1990 utfärdade FATF en rapport med de idag välkända 40 rekommendationerna i arbetet mot penningtvätt. Mer information om FATF hittar du på organisationens hemsida på adressen http://www.fatf-gafi.org 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0