Årsrapport om drogsituationen i Tyskland

Igår, offentliggjorde den tyska regeringen årsrapporten, ’Drogen- und Suchtbericht 2006’, om drogsituationen i Tyskland.

I samband med presentationen av rapporten sa Tysklands drogtsar, Sabine Bätzing, att kampen mot drogproblemen förblir en av de viktigaste politiska och samhälleliga utmaningarna i Tyskland. Även om man kan notera en positiv utveckling inom vissa områden går det inte att sitta nöjt tillbakalutad. Det gäller speciellt den alarmerande ökningen av tobak-, alkohol- och läkemedelsberoende och därmed sammanhängande skador.

Än en gång upprepade Bätzing att den stigande konsumtionen av cannabis bland ungdomar är oroväckande.

Rapporten visar att antalet drogrelaterade dödsfall minskat med fyra procent i jämförelse med föregående år. Antalet rapporterade, drogrelaterade dödsfall i Tyskland ser ut som följer sedan år 2000:

2000: 2.030
2001: 1.835
2002: 1,513
2003: 1,477
2004: 1,385
2005: 1,326

För närvarande är siffrorna över drogrelaterade dödsfall de lägsta sedan 1989.

Cannabis är den vanligast förekommande illegala drogen i Tyskland. Åldern då ungdomar börjar använda cannabis har sjunkit och ligger nu på 16,4 år enligt rapporten. Bätzing kommenterar den uppgiften och säger att ”Ju tidigare ungdomar börjar använda cannabis desto större är risken för ett psykiskt beroende. Vi ser samma utveckling överallt i Europa, dvs att ungdomar underskattar riskerna med att använda cannabis.” Bätzing säger vidare att alla ansvariga måste stärka beredskapen och ofta och kritiskt diskutera med ungdomar om riskerna att använda cannabis.

Bätzing poängterar också att det är viktigt att arbeta med preventiva insatser mot tobak eftersom ”den som inte röker cigaretter börjar inte heller att använda cannabis så snabbt."

I Tyskland uppskattas antalet tobaks- och alkoholrelaterade dödsfall till 110,000 respektive 40,000 och mellan 1,5 och 1,9 miljoner människor i landet uppskattas vara läkemedelsberoende.
Samtidigt som rapporten om narkotikasituationen presenterades igår offentliggjordes också en rapport om effekterna av skattehöjning på tobak, ’Umsetzung, Akzeptanz und Auswirkungen der Tabaksteuererhöhung vom 1. September 2002’ .

Bätzing ställer sig positiv till det kontroversiella experiment med distribution av heroin som för närvarande pågår i sju tyska städer (Hamburg, Hannover, Bonn, Köln, Frankfurt, Karlsruhe och München) och säger att detta kan vara ”ett sista halmstrå” för ett litet antal mycket grava missbrukare.

Du kan läsa mer om det tyska heroinprogrammet här.

Läs också:
Heroin till heroinister – om det tyska heroinprogrammet
Oenighet om fortsättningen på det tyska heroinprogrammet
Mer om det tyska heroinprogrammet

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0