Årsrapport från norska sprutrummet

Idag offentliggjorde Rusmiddeletaten i Oslo en rapport om verksamheten  i och vid den kommunala knarkarkvarten, eller ’sprøyterommet’, som den officiella norska benämningen lyder.

I och med dagens rapport redovisar man aktiviteterna under det första av de tre år som projektet ska pågå. Den rapport som publiceras idag utgör ingen utvärdering av verksamheten utan är snarare en resumé av fakta och subjektiva åsikter om det som hänt under det första året. Utvärderingen av verksamheten sköts av SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning).

Bakgrund
’Sprøyterommet’ på Tollbugata 3 i Olso öppnades den 1 februari förra året och är, som nämnts, ett treårigt projekt. Någon liknande inrättning har inte tidigare funnits i Norge och inte heller någon annanstans i Skandinavien.

Effekter?
Av rapporten framgår att det är svårt att säga något om effekten av ordningen med ett sprutrum efter ett års drift och rapportförfattaren ställer själv följande fråga: ”Hur mäter man om sprutrummet minskar infektioner, smitta, antal överdoser och dödsfall till följd av överdoser när brukarna troligtvis injicerar heroin och andra droger i lika stor eller högre grad på andra ställen än i sprutummet och under helt andra betingelser?”

Vad erbjuds?
 ’Sprøyterommet’ ska kunna erbjuda hygieniska förhållanden i samband med injiceringen, observation av användarna under och efter injicering och kunna ge råd och vägledning när det gäller injektioner. Dessutom erbjuds bland annat enklare hälsovård.

Öppningstider
’Sprøyterommet’ är för närvarande öppet 09.30-15.30 sju dagar i veckan under årets 365 dagar. Varannan tisdag stänger man 13.30 eftersom personalen har handledning. En onsdag i månaden stänger man kl. 14.00 på grund av personalmöte.

Vem/Vilka är ’sprøyterommet’ till för?
För att kunna använda lokalen måste man vara registrerad, vilket sker genom ett samtal med personalen som sedan bedömer ’den sökande’ och hur han/hon uppfyller ställda kriterier. Personalen säger i rapporten att de tycker att det frågeformulär som används är alltför omfattande och föga relevant i sammanhanget för att avgöra om någon ska bli registrerad eller ej. Hur som haver så har man använt sig av detta system för de cirka 300 som registrerats under första året.

Den genomsnittliga åldern på de som använder sprutrummet är 35 år. 23 procent är i åldern 20-29 år, 40 procent är i åldern 30-39 år och 26 procent i åldern 40-49 år. Under det första året har det funnits tre personer som varit under 20 år, och sju som varit 50 år eller äldre.

Regler
De regler som gäller finns i det så kallade brukarkontraktet, som alla som använder sig av ’sprøyterommet’ måste skriva under för att bli registrerad. Av kontraktet framgår bland annat att det är missbrukaren själv som har ansvaret för den narkotika han/hon tar och vad han i övrigt gör i lokalen, inte personalen.

Vissa regler är uppenbarligen svåra att hålla sig till. Så är det till exempel bara tillåtet att ha med sig en dos heroin, som kan variera från 0,05 gram till uppemot 1 gram. Flera av de som använder lokalen uppfattar nog detta som en  restriktiv regel eftersom de flesta heroinisterna är blandmissbrukare. Ofta ser man mellan fingrarna om inte gällande bestämmelser följs när det gäller den mängd man får ha med sig.
Praktiserande amfetaminmissbrukare har inte tillträde till faciliteten i den norska huvudstaden.

En annan regel som man haft svårigheter att upprätthålla är att det ska förflyta minst två timmar mellan gångerna en missbrukare använder lokalen. En annan regel, som bryts frekvent, är mobiltelefonförbudet.

De sanktioner personalen kan ta till vid ’regelbrott’ är ett samtal kring det aktuella problemet, att ge en varning eller avstängning för längre eller kortare period.

Besökare
Per den 31 januari i år hade man delat ut 314 ’användarnummer’ till 214 män och 100 kvinnor.
Efter ett år utförs 24 injektioner dagligen. Lägsta antalet för en dag är fem injektioner och högsta 50. Antalet injektioner är större på vardagarna än under helgerna. Sön- och helgdagar är det ’lågsäsong’.

Sedan oktober förra året har antalet injektioner per månad minskat, från 894 i oktober 2005 till 563 i januari i år. Någon säker förklaring till minskningen i antalet injektioner lämnas inte i rapporten.

I den senaste årliga rapporten från FN:s narkotikakontrollorgan INCB (International Narcotics Control Board) riktas mycket skarp kritik mot Norge och INCB ”uppmanar regeringen att vidta omedelbara och nödvändiga steg för att garantera överensstämmelse i enlighet med de internationella fördragen för drogkontroll."

Du hittar hela årsrapporten från norska sprutrummet (på norska) här.

Källa: Ettårsrapport 1 feb 2005 – 31. jan 2006 Sprøyterommet Felttiltaket T3; Oslo kommune Rusmiddeletaten

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Hüseyin Güdücü

jag har tänkt väldigt mycket på det här med sprutrummen men har aldrig fattat hur ni tänker. Jag tycker att man kan lika gärna gå ut på gatorna och dela ut heroin till alla missbrukare. Man minskar ju inte antal heroinister utan att man ökar missbrukare tex dom som inte missbrukar heorin kanske kommer till dessa rum och börjar röka heroin istället och därmed fortsätta sitt missbruk genom injisering. Så jag tycker att det är helt fel tänkt men det är kanske är lättast att hantera heroinister. Man orkar inte med nå annat.

2006-05-02 @ 15:26:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0