Oslo struntar i FN:s kritik av injektionsrum

I paragraf 590 i den senaste rapporten från FN:s narkotikakontrollorgan INCB (International Narcotics Control Board) upprepar INCB:s styrelse återigen sin hållning att ”injektionsrum eller andra utrymmen där personer kan missbruka droger som förvärvats illegalt underlättar det illegala bruket av internationellt kontrollerade substanser och står i strid med bestämmelserna i de internationella fördragen för kontroll av droger. Injektionsrum står i strid med huvudprincipen i fördragen, nämligen att bruket av droger ska begränsas till att omfatta medicinska och vetenskapliga ändamål. INCB:s styrelse beklagar öppnandet av ett injektionsrum i Norge i januari 2005 och uppmanar regeringen att vidta omedelbara och nödvändiga steg för att garantera överensstämmelse i enlighet med de internationella fördragen för drogkontroll.”

Det nya socialborgarrådet i Oslo, Sylvi Listhaug, struntar i FN:s kritik och säger till norska Aftenposten, ”för mitt vidkommande är användarna viktigast. Sprutrummet fungerar bra och vi vill fortsätta tills den treåriga prövoperioden är över.”

Aftenposten rapporterar också att såväl Kristelig Folkparti som Høyre är moståndare till injektionsrummet.

Norge har ratificerat FN:s samtliga ’narkotikakonventioner’. Oslo är dessutom medlem av ECAD (European Cities Against Drugs).

Läs mer:
Report of the Internatinal Narcotics Control Board for 2005
http://www.incb.org/incb/annual_report_2005.html

Rusmidler i Norge 2005
http://www.sirus.no/fhp/d_emneside/cf/hPKey_10136/hParent_75/hDKey_8

SIRUS-rapport nr 4, 2005 - Økonomiske aspekter vedsprøytemisbrukeres forbruk av rusmidler
http://www.sirus.no/fhp/d_emneside/cf/hPKey_10126/hParent_75/hDKey_8

Trosser FN – beholder sprøyterom
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1241783.ece

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback