Gemensam lägesbild stärker insatser mot organiserad brottslighet

Nio myndigheter har bildat ett samverkansråd för att tillsammans mobilisera mot den grova organiserade brottsligheten. En hörnsten i rådets arbete blir att utgå från en gemensam lägesbild när man fattar strategiska beslut om mål och inriktningar.


I mitten av april beslutades att inrätta ett strategiskt forum där rikspolischefen och generaldirektörerna för de sju övriga myndigheter som har regeringens uppdrag att kraftsamla mot organiserad brottslighet samt Säkerhetspolisen ska sitta.


Samverkansrådets uppgift blir bland annat att enas om en gemensam lägesbild, en beskrivning av hur den grova organiserade brottsligheten ser ut. Utifrån lägesbilden ska rådet dra upp riktlinjer för hur arbetet ska bedrivas. Till sin hjälp kommer man att ha ett nationellt underrättelsecenter (nuc) som samlar in och sammanställer underrättelser från hela landet.


För att kunna fatta strategiska beslut behöver vi vara överens om vilka problem som finns och hur man bäst bemöter dessa, säger Michael Jorsback, polisöverintendent på Rikskriminalpolisen som ansvarar för att bygga upp det nationella underrättelsecentret. 


Många deltar

Det nya nationella underrättelsecentret kommer att placeras på Rikskriminalpolisen. Hit ska alla de myndigheter som arbetar med brottsbekämpning lämna underrättelser, men även andra myndigheter som till exempel Försäkringskassan och Migrationsverket kan bidra med information, berättar Michael Jorsback.


Många myndigheter sitter på kunskap som är relevant i arbetet mot organiserad brottslighet. Den här satsningen handlar om att göra det svårare att vara kriminell i Sverige. Därför är det viktigt att få med så många aktörer som möjligt så att vi kan ta fram korrekta underlag att fatta beslut utifrån.


Informationsinsamling sker även inom de andra berörda myndigheterna. Tillsammans med analytiker från dessa myndigheter ska Rikskriminalpolisen analytiker skriva den myndighetsgemensamma lägesbilden.

Innovativt arbetssätt

Att bekämpa organiserad brottslighet med utgångspunkt i en gemensam och nationell lägesbild är något nytt, inte bara i Sverige.


Redan nu sneglar andra länder på den här modellen och jag tror att den kan sprida sig. När det gäller att motarbeta grov organiserad brottslighet krävs gemensamma tag, avslutar Michael Jorsback.


FAKTA/Samverkansrådet och underrättelsecentret

Samverkansrådet har i uppdrag att enas om en gemensam, nationell lägesbild och att fatta strategiska beslut om inriktningarna för arbetet mot grov organiserad brottslighet. Rådet kommer att träffas två gånger per år och består av rikspolischefen samt generaldirektörerna för Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Säkerhetspolisen, Skatteverket, Tullverket, Kriminalvården, Kustbevakningen och Kronofogdemyndigheten. 


Det nationella underrättelsecentret ska sammanställa underrättelser och överlämna lägesbilder till Samverkansrådet. Centret består av analytiker och underrättelsehandläggare från Polisen och från de myndigheter som själva bedriver brottsbekämpande verksamhet. Även analytiker från övriga myndigheter som har regeringens arbete att mobilisera mot den grova organiserade brottsligheten kommer delta i arbete.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0