Varför skrattade Obama åt legaliseringsförslaget?



Nyligen besvarade USA:s president Barack Obama frågor från allmänheten. En av frågorna handlade om marijuana och vad presidenten ansåg om att en legalisering av marijuana skulle kunna vara av stor betydelse för den amerikanska ekonomin.


Då Obama besvarade frågan kunde han inte låta bli att skratta, och inte heller den närvarande publiken.


David Raynes från Storbritannien har skickat följande reflektioner med anledning av detta.


Obama skrattade och någon sa att det är ingenting att skratta åt. Jag tror inte att han skrattade åt frågan i sig utan åt blotta dumheten från människor som vill legalisera cannabis och det irrationella i ett sådant förslag.


Många av legaliseringsargumenten är baserade på felaktigheter. Cannabis, speciellt cannabis med låg CBD-halt, har alla tobakens skadeeffekter och mer därtill. Tobak och alkohol som är legala droger i de flesta länder orsakar större individuella och sociala skador än alla andra illegala droger sammantaget.


Trivialiseringen av skadeverkningarna av cannabis har pågått alltför länge. En normalisering och legalisering av cannabis skulle oundvikligen resultera i ökad användning, fler sätt att använda och, utan tvekan, ökade individuella och sociala skador.


En legalisering skulle inte minska skadeverkningarna, tvärtom skulle den,  utifrån de tydliga bevisen från tobaks- och alkoholmodellen, öka skadeverkningarna.


Den andra delen av argumentationen handlar om att de illegala drogerna är en gåva till den organiserade brottsligheten och att legalisering skulle ta bort den gåvan. Det är ett naivt och oärligt argument. Illegal försäljning kan alltid ske till ett lägre pris än den legala försäljningen. Vidare skulle en legal försäljning inte hindra den organiserade brottsligheten att producera starkare varor, och en reglering av ålder för rätten att göra inköp av droger skulle uppmuntra den organiserade brottsligheten att rikta in sig på de som ligger under åldersstrecket för inköp.


En legalisering skulle resultera i produktion av falska och billigare produkter och en beskattning skulle uppmuntra den organiserade brottsligheten att undvika en sådan skatt.


Slutresultatet av en legalisering av cannabis skulle bli ökad konsumtion av fler människor under längre tid av deras liv, vilket sammantaget resulterar i ökade skadeverkningar precis på samma sätt som med tobak och alkohol.


Om någon betvivlar vad jag säger så be dom fundera på de individuella och sociala skadorna i de länder där användning är kulturellt eller socialt tabubelagt och be dom jämföra det med liknande samhällen där bruket är tillåtet och normaliserat.   


Så varför skrattade Obama? Jag tror han känner väl till det jag talar om och att den vetenskapliga utvecklingen fortsätter att upptäcka brister på säkerhet och de skador som uppträder vid användning av cannabis. Han vet också att Storbritannien nyligen, just på grund av de personliga och social skadeverkningarna, uppklassificerade cannabis.


Vi har förkastat flummarnas och cannabislobbyns nonsens. Det borde USA också göra.


David Raynes.


UK Member of The International Task force on Strategic Drug Policy

Former Assistant Chief Investigation Officer, UK Customs


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0