Uppdrag att se över vapenlagstiftningen

Justitieminister Beatrice Ask har i dag gett en utredare, hovrättsrådet Kazimir Åberg, i uppdrag att utreda vissa frågor rörande vapenlagstiftningen. Utredaren ska göra en översyn av straffskalorna för vapenbrott, överväga vilka krav på aktivt medlemskap i en skytteförening som ska ställas för att få vapenlicens samt se över bestämmelserna om vapenhandlartillstånd. I uppdraget ingår också att se över polisens möjligheter att i vapenärenden få ut uppgifter från sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården.


Den personliga lämpligheten är en grundläggande förutsättning för att beviljas tillstånd att inneha skjutvapen. Inte minst skolskjutningarna i Finland och Tyskland innebär en påminnelse om hur viktig denna fråga är. I syfte att skapa ett bättre underlag för att bedöma en persons lämplighet att inneha vapen ska utredaren överväga om polisen bör få möjlighet att få ut uppgifter från sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården.


För att en enskild person ska få tillstånd att inneha ett målskjutningsvapen krävs aktivt medlemskap i en skytteförening. Vad aktivt medlemskap innebär framgår dock inte av lagstiftningen. I syfte att klargöra detta ska utredaren se över gällande bestämmelser. I detta sammanhang ska utredaren överväga om det finns anledning att ställa några särskilda krav på de sammanslutningar som utfärdar intyg om bland annat aktivt medlemskap.


Under senare tid har frågor som rör handel med skjutvapen  uppmärksammats i media. Det har förekommit uppgifter om att grovt kriminella driver vapenhandel, vilket har lett till att det har ifrågasatts om kontrollen av vapenhandlarna är tillräcklig och om kraven i övrigt vad gäller förutsättningarna för att få driva vapenhandel är tillräckligt högt ställda. Mot denna bakgrund ska utredaren göra en översyn av bestämmelserna om tillstånd att driva handel med skjutvapen. I översynen ingår att överväga om bestämmelserna om vapenhandlartillstånd och om återkallelse av sådana tillstånd är utformade på ett ändamålsenligt sätt samt om kontrollen av sådan verksamhet behöver skärpas.


Användningen av skjutvapen i kriminella sammanhang är ett allvarligt problem. Det är mot den bakgrunden utredaren får i uppdrag att se över straffbestämmelserna i vapenlagen. I översynen ingår att överväga om det finns behov av att genomföra några förändringar av straffskalorna. Utredaren ska också överväga om det finns anledning att särskilt reglera vilka faktorer som ska avgöra när ett vapenbrott ska bedömas som grovt.


Det ska vara svårt för kriminella grupperingar att förse sig med vapen. Det är därför nödvändigt att vapenlagstiftningen är föremål för en kontinuerlig översyn och uppföljning i takt med att samhället förändras, säger justitieminister Beatrice Ask.


I uppdraget ingår flera andra aktuella frågor med koppling till vapenlagstiftningen. Bland annat ska behovet av författningsändringar för att Sverige ska kunna tillträda FN:s vapenprotokoll och för att Sverige ska uppfylla det reviderade vapendirektiv som förhandlades fram inom EU förra året ses över.


Den del av uppdraget som är kopplat till Sveriges internationella åtaganden ska redovisas senast den 15 juni 2009. Slutredovisning ska ske senast den 16 november 2009.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0