Transporter av frihetsberövade personer

Regeringen har i dag tillsatt en utredning som ska se över transporter av frihetsberövade personer. Syftet är att skapa en mer rättssäker och effektiv transportverksamhet. 


Kriminalvårdens transporttjänst utför varje år ungefär 45 000 transporter. De flesta rör frihetsberövade personer inom Kriminalvården men också transporter åt andra myndigheter. Det kan gälla personer som är placerade på vårdinrättningar eller personer som ska transporteras till eller från Sverige.


Någon särskild lag eller förordning som reglerar transporterna finns inte. Det finns anledning att analysera behovet av ett utökat lagstöd för bland annat överlämnande av transporter mellan polisen och Kriminalvården samt att se över regleringen av transporter i samband med internationellt straffrättsligt samarbete.


Det finns också anledning att undersöka om dagens transportverksamhet är ändamålsenligt organiserad eller om den bör utformas på något annat sätt. Utredningen ska även föreslå hur kostnadseffektiviteten kan öka.


Man måste ställa mycket höga krav på rättssäkerhet och professionalitet  när det gäller en verksamhet av detta slag. De personer som transporteras av Kriminalvården befinner sig i en utsatt situation och mår ofta dåligt psykiskt.  Eventuella brister måste rättas till. För att resurserna till rättsväsendet ska användas på bästa sätt är det också viktigt att se över effektiviteten när det gäller transporter av frihetsberövade personer, säger justitieminister Beatrice Ask.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0