Sverige del av senaste mötet om Ramkonventionen om Tobakskontroll

Nu har Världshälsoorganisationen (WHO) publicerat de beslut som fattades vid den tredje överläggningen (COP3) av WHO:s Ramkonvention om tobakskontroll, i november 2008 i Durban, Sydafrika, meddelar Folkhälsoinstitutet.


Delegaterna, som kom från mer än 130 olika länder som alla ratificerat konventionen, diskuterade och godkände under mötet rekommendationer och riktlinjer för tre av artiklarna i konventionen. Syftet är att gemensamt arbeta fram riktlinjer eller bindande protokoll för artiklarna som ingår i Ramkonventionen. Sverige har bland annat en ledande roll i arbetet för artikel 12 som handlar om utbildning, information och allmänupplysning som beräknas vara klar till nästa överläggningsmöte.
 
Vid mötet i november 2008 enades parterna, där ibland Sverige, bland annat om de artiklar som berör 1) regler som ska hålla tobaksindustrin utanför inblandning i folkhälsoarbetet, 2) hur tobaksförpackningar bör vara utformade och 3) hur kampen mot tobakssmuggling ska drivas. Dessa är alla viktiga bitar i ett tobaksförebyggande arbetet och intressanta ur ett svenskt perspektiv.
 
Snart kommer Statens folkhälsoinstitut att publicera en rapport om hur Ramkonventionen om Tobakskontroll kan omsättas till handling på lokal och regional nivå i Sverige. En rapport som förhoppningsvis dels ska göra konventionen mer känd i Sverige och dels att konventionen blir implementerad i till exempel svenska kommuner. Om detta sker blir det ett viktigt stöd i arbetet för att uppnå de svenska fyra etappmålen för det tobaksförebyggande arbetet innan 2014 års utgång. Mål som vi idag har långt kvar till att uppnå.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0