Stort tillslag mot unga drogköpare på nätet

Polisen har genomfört ett nationellt tillslag mot köpare av narkotika på Internet. Köparna är unga och fördelade över hela landet med koncentration till storstäderna. Totalt kommer 447 köpare att delges misstanke gällande narkotikabrott.


Den här samlade aktionen är ett samarbete mellan flera olika polismyndigheter i syfte att stoppa rekrytering av unga missbrukare, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen.


Anledningen till tillslaget är att Rikskriminalen sommaren 2008 identifierade att det narkotikaklassade preparatet Tramadol såldes via en hemsida på nätet som hade sitt ursprung i Sverige. Huvudmännen bakom försäljningen är hemmahörande i Södermanland och häktades november 2008.

Domstolsförhandlingarna för dessa två personer är avslutade. Huvudmannen dömdes till 10 års fängelse för grovt narkotikabrott. Mannen tjänade cirka 1,3 miljoner på försäljningen vilka förverkades av Tingsrätten


Tramadol har tidigare varit en oklassad drog som sålts fritt på nätet och blivit populärt. Nu när preparatet blivit narkotikaklassat har det varit viktigt att agera med kraft, säger Cecilia Fant.


När Polisen i Sörmland tog över ärendet från Rikskriminalpolisen följde man handeln till ett stort antal köpare som visade sig framförallt bestå av unga, tidigare ostraffade köpare.


Majoriteten av köparna är personer som inte är kända för polisen sedan tidigare och många av dessa är troligtvis förstagångsköpare. Med det här tillslaget kan vi visa vad effekten kan bli när man köper narkotika, säger Thomas Karlsson chef för narkotikaroteln i Sörmland.


447 köpare identifierades


De flesta köpare är födda på 80- och 90-talen


75 procent är ostraffade


25 procent är straffade varav mindre än hälften är straffade för narkotikabrott


Antal ärenden fördelade på län
Blekinge 1
Dalarna 23
Gotland 3
Gävleborg 15
Halland 8
Jämtland 2
Jönköping 10
Kalmar 11
Kronoberg 8
Norrbotten 39
Skåne 35
Stockholm 79
Uppsala 11
Värmland   32
Västerbotten   36
Västernorrland  22
Västmanland 12 
Västra Götaland  76
Örebro   10
Östergötland   14


Enkät om ungdomars drogvanor på Internet

Vid förhörstillfället ska en enkät tilldelas den misstänkte för att undersöka ungdomars drogvanor på Internet. Då det inte finns någon sådan statistik sedan tidigare är detta ett unikt tillfälle att få ett underlag av ungdomar som faktiskt köpt droger på nätet. Undersökningen som är frivillig och anonym genomförs tillsammans med Folkhälsoinstitutet.


Fakta Tramadol
Tramadol är en opiat som används som smärtstillande. Det har tidigare varit ett läkemedel  som såldes fritt på nätet innan det narkotikaklassades den 1 december 2007.

  

Ytterligare information
Rikskriminalpolisen Cecilia Fant, telefon 08-401 47 98. 
Polisen i Södermanland, narkotikaroteln Thomas Karlsson, telefon 016-16 22 33.

  

För övriga myndigheter se kontaktinformation under Press/presskontakter


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0