Skottland intensifierar arbetet mot organiserad brottslighet

Inom kort kommer Skottland att få sin lista för de mest eftersökta organiserade brottslingarna. Uppdraget att sammanställa listan har gått till Skottlands mest erfarna poliser, som i samarbete med professorer inom området ska skapa listan, delvis efter amerikanskt mönster.


Redan på 1970-talet föreslogs i en studie från Harvard University att det är effektivare att koncentrera arbetet mot hela nätverk istället för mot enskilda individer.


Tänkbara kandidater för den skotska listan är välkända kriminella gäng i området och också sydostasiatiska kriminella gäng som ligger bakom de flesta cannabisfabrikerna i Skottland.


Skottland har åtta poliskårer och samtliga är delaktiga i att ta fram den aktuella listan tillsammans med experter från The Scottish Centre for Crime and Justice Research.


Arbetet med att ta fram den här listan sammanfaller med gårdagens introduktion av ett radikalt lagförslag, Criminal Justice and Licensing Bill, som presenterades av Skottlands justitieminister Kenny MacAskill.


Du kan läsa hela lagförslaget, som innehåller en hel del intressanta nyheter, här.


Ett policy memorandum angående lagförslaget finns här.


Förklaringar och andra bilagor till lagförslaget finns här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0