Rekordbeslag av piratkopior

Nyligen gjorde polisen ett tillslag mot en mycket stor källa för piratkopior, en så kallad topsite eller scenserver. Servern låg i Brandbergen söder om Stockholm och ingår i den nordiska FTP-ringen Sunnydale som består av drygt 10 servrar. Servrarna i ringen innehöll ca 65 terabyte data med piratkopierade filmer, tv-serier, datorprogram och musik.

Den beslagtagna datorn innehöll motsvarande 16 000 filmer vilket innebär att beslaget är det största någonsin i Sverige. Efter tillslaget mot servern i Brandbergen gick hela ringen ned.


De ansvariga hade försökt skydda sig genom en mängd olika tekniska skydd men Antipiratbyrån lyckades säkra bevisning. En person som misstänks för att ansvara för servern har gjort vissa medgivanden och polisen kommer nu att fortsätta sin utredning med att identifiera användarna på servern.


De välorganiserade piraterna på scenen verkar ha en stark övertro på sin förmåga att dölja sig men tillslaget visar att vi kan komma åt dessa. Upphovsrätten gäller även på internet och vi kommer att fortsätta att prioritera insatser mot dessa välorganiserade grupper, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån.

Scenen är en extremt sluten grupp it-kunniga personer runt om i världen som ligger bakom i stort sett all piratkopiering. I stort sett alla piratkopior på exempelvis Pirate Bay kommer ifrån scenen. Europas scenstruktur finns till stor del i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0