Regeringen stärker de nationella minoriteternas rättigheter

Regeringen har beslutat om en proposition rörande den reformerade minoritetspolitiken. Propositionen 2008/09:153 Från erkännande till egenmakt - regeringens strategi för de nationella minoriteterna innehåller en rad viktiga förslag för att stärka de nationella minoriteternas rättigheter. Ytterligare 70 miljoner kronor avsätts från och med 2010 för reformen. Anslaget ökas därmed till dryga 80 miljoner kronor.


I propositionen föreslås bland annat en ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk, ändring i sametingslagen och socialtjänstlagen. Vidare föreslås bland annat utvidgning av förvaltningsområdena för samiska (+ 13 kommuner) respektive finska (+ 18 kommuner), så att fler kan få viss samhällsservice samiska och finska, kunskapshöjande insatser, satsningar för att stärka bevarandet av minoritetsspråken (= revitalisering), samiska språkcentra samt insatser för att öka skyltning på minoritetsspråk.


Vi måste höja ambitionen när det gäller att stärka de nationella minoriteternas egenmakt. Den nya lagen ger de nationella minoriteterna bättre förutsättningar att värna sin särart och bevara språk och kultur. Kommunernas och myndigheters ansvar för minoritetspolitikens genomförande förtydligas också, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0