Rapport om gängkonflikterna i Danmark

Danska Rigspolitiet har offentliggjort en rapport om den kriminalitet som utförts av mc-gäng och andra gäng under 2008.


Av rapporten framgår bland annat att polisen vid utgången av 2008 övervakade 80 mc-klubbar och andra kriminella gäng med totalt 944 medlemmar. 582 av dessa tillhör mc-gäng som Hells Angels och Bandidos eller grupper som AK81.


359 personer är med i gänggrupperingar som Blågårds-Plads-gruppen och Bloodz.


De kriminella gängen ägnar sig i första hand åt narkotikabrottslighet, våldsbrott och vapenbrott.


Rigspolitiet uppskattar att de som övervakas kan få tag i vapen och att de både har för avsikt och vilja att använda dom i våldsamma konfrontationer med varandra.


2008 registrerade dansk polis 167 tillfällen där skjutvapen användes på allmän plats. Rigspolitiet uppskattar att personer från de kriminella gängen varit inblandade vid minst 76 av dessa tillfällen.


Under 2008 beslagtog polisen mer än 400 skjutvapen hos de olika gängen. Merparten var pistoler och revolvrar men också ett antal automatvapen.


Under de senaste åren, och speciellt under upptrappningen av konflikterna mellan de olika gängen, har det skett en betydande ökning av antalet medlemmar på båda sidor och Rigspolitiet tror att den nuvarande konfliktsituationen kan göra det lättare för gängen att värva nya medlemmar bland utsatta unga.


Enligt Rigspolitiet är genomsnittsåldern hos Hells Angels-medlemmarna 39 år. I de andra gängen  är genomsnittsåldern lägre, cirka 28 år. Genomsnittsåldern bland AK81's medlemmar är cirka 27 år.


Du kan läsa hela rapporten, Statusrapport - Kriminalitet forøvet af rockere og bander 2008, här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0