Ny studie om användning av cannabis och vårdslöshet i trafik



Forskare vid universitetet i Montreal visar i en ny studie att spänningssökande män gärna kör bil under påverkan av cannabis.


Såvitt vi känner till, säger professor Jacques Bergeron vid institutionen för psykologi vid universitetet i Montreal, är detta den första studien där man undersöker kopplingen mellan att köra bil under påverkan av cannabis och ett stort antal farliga beteenden i trafiken.


83 män i åldrarna 17-49 år deltog i studien. Deras körning observerades i tester i simulatorer och de fick också ingående redogöra för sin "trafikhistoria".


Forskarna upptäckte att 35 procent av de 83 deltagarna hade varit med om en eller flera trafikolyckor med materiella skador under de senaste tre åren. 30 procent av deltagarna medgav att de använt cannabis och 80 procent av dessa sa att de kört under påverkan av cannabis åtminstone en gång under de senaste 12 månaderna.


Forskarna fann att de som uppgav sig ha kört under påverkan av cannabis föreföll ha en ökad risk för att vara inblandade i en trafikolycka.


Du kan läsa mer om studien, Driving under the influence of cannabis: Links with dangerous driving, psychological predictors, and accident involvement, i Accident Analysis and Prevention.


Andra artiklar på liknande tema finns här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0