Nu kommer de nya taxeringsvärdena

Skatteverket har nu börjat skicka ut de nya taxeringsbesluten till landets 2,3 miljoner småhusägare. De som e-deklarerat får sina beslut först av alla. Samtliga småhusägare kommer i omgångar att få sina taxeringsbeslut fram till den 30 juni.


Skatteverket befarar att många fastighetsägare kommer att begära omprövning av sina taxeringsbeslut mot bakgrund av den politiska debatt som dragit igång om att taxeringsvärdena inte avspeglar verkligheten.

Våra beslut grundar sig på de regler som gäller och som är beslutade av regering och riksdag. Möjligheten att få sitt taxeringsvärde ändrat är således inte större i år än vad den varit tidigare, säger Erik Rydelid, rättslig expert vid Skattverket.

Det genomsnittliga taxeringsvärdet för småhusägarna i landet stiger med 34 procent, enligt förra årets provvärdering. En slutlig sammanställning görs av Statistiska Centralbyrån, SCB, när taxeringen avslutats den 15 juni.

Det nya taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det genomsnittliga marknadsvärdet år 2007. Det är vad lagen säger och därför kan man inte ta hänsyn till prisförändringar som skett efter 2007, säger Erik Rydelid.

De nya taxeringsvärdena fördelas så att markvärdena höjs i betydligt större omfattning än byggnadsvärdena.

När det råder stor efterfrågan på småhus i förhållande till utbudet på marknaden ökar intresset för att bygga nytt, vilket i sin tur driver upp markpriserna, säger Erik Rydelid.

Ungefär hälften av småhusfastigheterna får ett taxeringsvärde över 848 000 kronor. De kommer att få en kommunal fastighetsavgift på högst 6 362 kronor. De nya taxeringsvärdena får betydelse först för den deklaration som lämnas vid inkomsttaxeringen 2010.

Länkar med fördjupad information finns i pressmeddelandet på www.skatteverket.se

Erik Rydelid, rättslig expert
Direkttel: 010-573 56 42


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0