Lansering av nationell strategi för föräldrastöd

Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv. De ska ha möjlighet till stöd från samhället i sin viktiga uppgift. Nu påbörjas en förstärkning för föräldrarnas och barnens skull. Det säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson med anledning av att regeringens föräldrastödsstrategi lanserades idag  i samband med en nationell, videosänd satellitkonferens på 20 platser i landet med över 3000 deltagare.


Strategin innehåller tre delmål:


Bättre samverkan

När aktörer, kommunala och ideella, vars verksamhet riktar sig till föräldrar samverka mer med varandra, förbättras stödet och hjälpen till föräldrarna.


Fler mötesplatser

Att skapa fler hälsofrämjande arenor och mötesplatser för föräldrar är särskilt viktigt för föräldrar som saknar egna nätverk av släkt och vänner. Landets familjecentraler som finns i vissa kommuner är utmärkta sådana mötesplatser.


Fler aktörer med utbildning

Eftersom avsikten är att föräldrastödet i möjligaste mån ska bygga på forskning och beprövad erfarenhet bör antalet aktörer med utbildning öka. Dessa ska arbeta med evidensbaserade program.


Till föräldrastödsstrategin anslår regeringen 70 miljoner kronor som kommunerna kan söka. Ett antal kommuner kommer att väljas ut som får tillgång till medlen för att utveckla föräldrastödsarbetet. Företräde kommer att ges till kommuner som väljer att gå samman i sin ansökan med andra kommuner och samarbeta i föräldrastödsarbetet.


Statens folkhälsoinstitut (FHI) ansvarar för att göra urvalet av kommuner.


FHI får i uppdrag att sprida kunskap om förebyggande föräldrastöd som riktar sig till alla föräldrar. Detta sker bland annat genom en samverkansgrupp med Sveriges kommuner och en rad expertorganisationer. FHI ska även anordna ett dialogforum minst en gång per år för att utbyta erfarenheter av föräldrastödet. FHI kommer också i ett webbaserat system erbjuda kommuner att vara med i öppna jämförelser om föräldrastöd. Detta för att medborgarna ska kunna jämföra och se hur det ser ut i sin egen hemkommun.


Det långsiktiga målet i regeringens strategi är att alla föräldrar ska erbjudas föräldrastöd under hela barnets uppväxttid, alltså upp till 18 år.


Läs också:

SOU 2008:131 Föräldrastöd - en vinst för alla


Kommittédirektiv: S 2008:07 Nationell strategi för samhällets stöd och hjälp till föräldrar i deras föräldraskap, dir 2008:67


Prop. 2007/08:110 En förnyad folkhälsopolitik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0