EU-rapport om världens illegala narkotikamarknader sedan 1998

EU-kommissionen presenterade idag en rapport om världens illegala narkotikamarknader sedan 1998. Rapporten visar att narkotikapolitiken i världen har utvecklats under de senaste tio åren, speciellt på nationell nivå, i samband med att åtgärder för att hjälpa missbrukare har förbättrats och tuffare insatser tillämpats mot narkotikasmugglare.


Men, enligt studien, finner man inga bevis för att det globala drogproblemet minskat under perioden 1998 till 2007. I stort, säger man, har situationen förbättrats lite i en del rikare länder medan den försämrats avsevärt i andra länder .


Publiceringen av den här rapporten sammanfaller med toppmötet om narkotika som hålls i Wien den här veckan.


Tilläggas kan att studien genomförts av TRIMBOS-institutet i Nederländerna och RAND Europé. För säkerhets skull meddelar EU-kommissionen att författarna av rapporten är helt ansvariga för innehållet, vilket nog kan vara en klok friskrivning.


Studien ger en analys av 18 länder, nämligen Australien, Brasilien Kanada, Kina, Colombia, Tjeckien, Ungern, Indien, Mexico, Nederländerna, Portugal, Ryssland, Sydafrika, Sverige, Schweiz, Turkiet, Storbritannien och USA.


Du kan läsa Report on Global Illicit Drug Markets 1998-2007  här.


Delrapporter (totalt 435 sidor) som komplement till ovanstående finns här.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0