Drogkontroll i fokus vid toppmöte om narkotika i Wien den 11-20 mars

Hur effektiv kontrollen av narkotika är kommer att stå i centrum vid den 52:a sessionen av CND (Commission on Narcotic Drugs) som går av stapeln i Wien 11-20 mars.


Sessionens två första dagar hålls på ministernivå då man kommer att värdera gjorda framsteg under de senaste tio åren sedan UNGASS (United Nations General Assembly Special Session) 1998 satte upp mål för att minska den globala tillgången och efterfrågan på narkotika.


I samband med en presskonferens 11 mars kommer chefen för UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), Antonio Maria Costa, att tala om organiserad brottslighet.


I ett dokument med titeln Organized Crime and its Threat to Security varnar Costa för att en kriminell marknad av chockerade proportioner riskerar att underminera kontrollen av narkotika.


Costa kommer utifrån detta att ange huvuddragen för tre olika metoder att angripa problemet.


Angående dokumentet Organized Crime and its Threat to Security

Sett över tid har internationell kontroll begränsat antalet människor som använder illegala droger till en liten andel av världens vuxna befolkning, mycket mindre än de som använder andra beroendeframkallande substanser som tobak och alkohol. Denna obestridliga framgång har också haft en dramatisk, oavsiktlig konsekvens: en kriminell marknad av chockerande proportioner. Om inte detta uppmärksammas kommer denna kriminella marknad att neutralisera narkotikakontrollens många fördelar. Den kriminalitet och korruption som förknippas med handeln med narkotika tas som starkt bevis hos en högljudd minoritet av pro-narkotika-lobbyister att argumentera för att botemedlet (kontroll) är värre än sjukdomen och att legalisering av narkotika är lösningen.


Det skulle vara ett historiskt misstag som Förenta Nationernas medlemsländer inte är beredda att göra.


Skälet till att inte göradet rakt på sak: det finns ingen anledning att välja mellan hälsa (drogkontroll) och säkerhet (prevention). De kompletterar varandra och innebär inte några motstridiga åtaganden. Eftersom narkotikasmuggling berikar de kriminella, förstör lokalsamhällen och till och med utgör hot mot nationer, måste frågan hanteras skyndsamt och kraftfullt.


Det krävs en förändring mot brott, inte till förmån för narkotika.


Dokumentet fokuserar sedan på tre huvudkrav för arbetet mot narkotika framöver.

1. Behovet av en integrerad strategi

2. Behovet av motstånd i lokalsamhället
3. Behovet av gemensamma åtaganden



Alla intresserade av narkotikapolitiska insatser på global nivå de närmaste åren borde vara intresserade av att läsa hela dokumentet Organized Crime and its Threat to Security, som jag gärna skickar om du sänder du ett e-postmeddelande till [email protected] .


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0