Bättre föräldramöten med mer diskussion och mindre information
Mer diskussion och mindre information. Så sammanfattar lärare och föräldrar sin syn på hur dagens föräldramöten i skolan kan utvecklas. Både lärare och föräldrar vill se mer diskussion om föräldraskap och mindre ren informationsöverföring.
På uppdrag av Statens folkhälsoinstitut har en grupp forskare i Uppsala undersökt föräldrars och lärares syn på kommunikationen mellan skolan och barnens hem i fokusgruppintervjuer. Uppdraget är en del i underlagsrapporten Föräldrastöd - vad, när och hur? som Statens folkhälsoinstitut lämnat till regeringens särskilda utredare av föräldrastöd.
Föräldramöten är ett ämne som diskuterats livligt bland de intervjuade lärarna och föräldrarna. Envägskommunikation, information som kan ges på annat sätt och vuxna som skruvar på sig i barnens bänkar kännetecknar många traditionella föräldramötena, menar både de intervjuade lärarna och föräldrarna till barn i åldern 7-12 år.
Föräldrarna uttrycker önskemål om föräldramöten som ett tillfälle för utbyte med andra föräldrar och diskussion kring gemensamma regler och förhållningssätt för barnen i klassen, istället för ren överföring av information, säger Birgitta Kerstis, delprojektledare för kapitlet om skolbarnsföräldrars behov i underlagsrapporten.
Jag tror att man ska fundera på vilket syftet är och vad är det för mening ... har man inte något klart syfte så funderar jag på om det inte är bättre att låta bli ett gammalt föräldramöte, enligt tradition, menade en av de intervjuade lärarna.
Några lärare hade positiva erfarenheter av att låta föräldrar diskutera med varandra eller engagera föräldrar som mötesvärd eller sakkunnig på olika områden, berättar Birgitta Kerstis.
Vi vill se om föräldramöten i skolan kan utvecklas till en arena för föräldrastöd. Som en uppföljning av studien tänker vi på några skolor prova en modell där en kort traditionell informationsstund följs av ett seminarium om föräldraskap som inbjuder föräldrarna till diskussion, säger Anna Sarkadi, projektledare för Föräldrastödsprojektet i Uppsala.
Du kan läsa mer om Föräldrastöd och rapporten här.