Att åtala eller inte åtala - det är frågan

Många har ställt stort hopp till att den nya amerikanska administrationen kommer att ha en mer tolerant inställning till så kallad "medicinsk" marijuana. I sammanhanget kan det vara värt att komma ihåg att inget land någonstans har godkänt någon medicin som intas genom att röka den, och inte heller har något lands motsvarighet till vårt läkemedelsverk godkänt marijuana som "medicin".


25 februari, i samband med en presskonferens i Washington, gjorde USA:s justitieminister Eric Holder ett uttalande som marijuanamedicinmännen tolkade som att nu vankas det gyllene tider för marijuana.


Två dagar efter Holders uttalande skickade den federale åklagaren i Kalifornien, Thomas P. O´Brien, ett konfidentiellt meddelande till åklagarna i Kalifornien med order om att de bland annat skulle upphöra med att väcka åtal mot så kallade "medicinska" marijuanadispensärer.


Helt plötsligt, nu i fredags, kom kontraorder med instruktioner till åklagarna att återuppta arbete med fall som rör så kallade "medicinska" marijuanadispensärer. Intressant kovändning.


Det finns idag "medicinska" marijuanadispensärer i 13 av USA:s delstater. Beslut som fattats om att tillåta sådana dispensärer i delstaterna står i strid med en dom i USA:s Högsta domstol som förbjuder sådan verksamhet.


Fortsättning följer med all säkerhet.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0