Vifta inte bort flickors rädsla för tvångsgifte
Vi har haft en omfattande debatt om könsneutral äktenskapslagstiftning. Nu får äntligen alla ingå äktenskap, oavsett sexuell läggning. Jag hoppas att politiker från samtliga läger kan samla ett lika stort mod när det gäller ungdomars rätt att slippa tvingas in i äktenskap. Det skriver Nyamko Sabuni som omedelbart vill stoppa så kallade fullmaktsäktenskap.
Sommaren är snart här och barn och ungdomar över hela landet förbereder sig för skolavslutningen. Det innebär månader av sol, bad och ledighet för de flesta. Men för en grupp unga innebär en eventuell utlandsresa under sommaren en risk för att utsättas för tvångsäktenskap. Vi har tills nyligen saknat konkreta fakta rörande omfattningen av arrangerade äktenskap mot ena partens vilja.
I går överlämnade dock Ungdomsstyrelsen en kartläggning av förekomsten av arrangerade äktenskap i Sverige. Uppdraget var ett led i regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Den visar att arrangerade äktenskap mot en parts vilja inte är något marginellt problem: nästan 70 000 unga i Sverige har ett begränsat eller villkorat val i förhållande till äktenskap och val av partner.
Rapporten visar dessutom att unga som bor i socialt utsatta områden i högre grad än unga i riket uppger att de har begränsningar när det gäller äktenskap eller val av partner. Rapporten avslöjar också att lagstiftning och rättstillämpning på detta område saknar både barn- och ungdomsperspektiv. Myndigheter måste bli bättre på att sätta det enskilda barn eller ungdomar i centrum, snarare än att i första hand tillmötesgå föräldrarna när det uppstår en konflikt. När en flicka uttrycker rädsla för att giftas bort får inte myndigheter vifta bort oron som en vanlig tonårsrevolt.
Trots att jag är väl insatt i problemen kring arrangerade äktenskap så kom det som en överraskning för mig att så kallade fullmaktsäktenskap förekommer i vårt land. Att man genom fullmakt kan låta någon annan köpa en bil är naturligt. Men att svenska myndigheter godkänner att unga blir bortgifta i sin frånvaro genom så kallad fullmakt är häpnadsväckande!
I söndags presenterade utbildningsminister Jan Björklund och jag en del i den nya skollagen i en artikel på DN Debatt, nämligen slopandet av möjligheten för föräldrar att kräva att deras barn inte deltar i vissa ämnen. I den nya skollagen ska det tydligt framgå att alla elever har rätt att lära sig att simma, delta i idrottslektioner och tillgodogöra sig sex- och samlevnadsundervisningen. Det handlar om rätten till kunskap och den rätten måste vara lika för alla oavsett kön och etnisk eller religiös tillhörighet.
Fortfarande år 2009 är det kontroversiellt att stå upp för att alla barn och ungdomar ska få sina rättigheter tillgodosedda. Såväl välkända debattörer här på Newsmill som riksdagspolitiker för vänsterblocket har kritiserat våra strävanden att ge alla barn rätten och möjligheten att delta i alla skolämnen. Som liberal kan jag inte ducka när det gäller att försvara individers rättigheter, även om det skulle uppröra de som försvarar särskilda gruppers ställning.
Vi har haft en omfattande debatt om könsneutral äktenskapslagstiftning. Nu får äntligen alla ingå äktenskap, oavsett sexuell läggning. Jag hoppas att politiker från samtliga läger kan samla ett lika stort mod när det gäller ungdomars rätt att slippa tvingas in i äktenskap.
Nyamko Sabuni, Integrations- och jämställdhetsminister
--------------------------------------------
Läs också: