Vet du vad din tonåring gör på Peace & Love?
Just nu pågår Peace & Love-festivalen i Borlänge. Telefonjouren Hassela Helpline uppmanar tonårsföräldrar att tänka en extra gång innan de låter sina ungdomar åka på festival.
Vi som arbetar med att förebygga alkohol- och drogmissbruk hos ungdomar vet att det förekommer mycket fylla och annat droganvändande på festivalerna,även minderåriga, säger Fredrik Eklöf, projektchef på Hassela Helpline.
För många ungdomar innebär att åka på festival ett första steg mot friheten. Att tillsammans med vänner få lämna hemorten och föräldrarna några dagar, dra iväg på äventyr, sova i tält, gå på konserter och träffa likasinnade.
För många ungdomar är festivaläventyret årets höjdpunkt. Dock finns det tyvärr en baksida av dessa arrangemang, menar Fredrik Eklöf.
För många av de unga som åker på festival är alkohol en mycket viktig ingrediens i en lyckad festivalvistelse. Inne på konsertområdet säljs i regel alkohol i inhägnade serveringar med åldersgräns. Men på campingområdena flödar spriten fritt. Bland tälten vimlar det av berusade och utslagna ungdomar, och många är inte fyllda 18 år.
Som förälder är det inte lätt att förhålla sig till festivalerna. Argumenten för att åka är många: "Alla andra får ju.", "Vad du är gammaldags/tråkig!", "Det är inte alls farligt.", "Lite alkohol är ju inte så farligt" osv. Många föräldrar vill inte neka sina tonåringar den härliga upplevelse det kan vara att åka på festival. Samtidigt vill man värna sitt barns integritet och hälsa.
Vi uppmuntrar föräldrar att underhålla en ömsesidigt förtroendefull relation till sina barn. Tonåringar behöver känna att deras föräldrar litar på dem. Samtidigt behöver föräldrar ta sin oro för att något kan gå fel på allvar, säger Fredrik Eklöf.Det är en svår balansgång att gå. För att hålla sig klar i huvudet och trygg i magen är det bra att prata med någon annan vuxen, antingen någon i bekantskapskretsen eller med en telefonjour som oss.
Hassela Helpline rekommenderar föräldrar att ha ett samtal med unga festivalåkare om alkohol, droger och sex. Var tydlig med att du är emot att de dricker alkohol. De kommer kanske ändå att dricka, men forskning visar att ungdomar vars föräldrar tar tydlig ställning mot deras alkoholbruk dricker mindre än de vars föräldrar är mer liberala i sitt förhållningssätt.
Många ungdomar som protesterar vilt när föräldrar säger nej, känner innerst inne en lättnad när deras föräldrar sätter en tydlig gräns. Det gör det lättare för dem att säga nej till sina kompisar. Föräldrar är ofta kreativa med att göra det lättare för sina tonåringar att säga nej till sådant som de vet är dåligt. T.ex. "Jag får mitt körkort betalt om jag inte dricker." En hårdare variant, som kan tas till för tonåringar som har använt droger innan, är att ställa krav på drogtest före och efter festivalen.
Fredrik Eklöf vill inte rikta kritik mot festivalerna i sig, vilka han menar är viktiga inslag i musik- och kulturliv. Lika viktigt som att föräldrar ser till sina barn är det att andra vuxna också tar sitt ansvar om de ser en ungdom i ett sammanhang där denne inte borde vara:
Festivalerna är något mycket positivt, vi vuxna måste bara bli bättre på att ta ansvar för våra ungdomar.
Faktaruta: Råd till dig som förälder
Åk med ditt barn på festival, gör det till något trevligt att göra tillsammans medan din ungdom är omyndig. Du måste inte vara som ett plåster på honom/henne under festivalen, men du finns med som en trygghet och ni får en gemensam upplevelse.
Prata ihop dig med andra föräldrar och sätt gemensamma regler för vad era barn får och inte får göra under festivalen. Det ger en stor trygghet att veta att föräldrarna pratat ihop sig. Det måste inte ens vara allas föräldrar som är överens, det räcker långt för både föräldrar och barn att några föräldrar pratat ihop sig.
Ta reda på fakta om festivalen och dess policy.
Prata med din tonåring om alkohol och droger.
Ge ditt barn anledningar att tacka nej till sprit och andra droger, skäl som gör det lättare att inför sina kompisar stå för ett nej. Kom överens om att din son/dotter får t.ex. körkortet betalt om han/hon inte röker eller dricker alkohol innan 18 års ålder. Om ditt barn redan använt droger kan överenskommelsen vara att ni gör ett drogtest någon gång efter hemkomsten. Det kan vara en stor hjälp att låta bli när kompisar trycker på.
Hassela Helpline är en mångspråkig telefonjour för vuxna och unga som är oroliga för någon ung människa i deras närhet. Samtalen kan handla om allt från skolk till missbruk. Jouren kan ta emot samtal på bl.a. svenska, engelska, spanska, persiska, kroatiska, serbiska, bosniska, makedonska och arabiska.
Jouren har under sommaren öppet vardagar kl 9-15.
Jouren nås på 0200-220 555 och på http://www.hasselahelpline.se/.