Trots minskning - tobak fortsatt största folkhälsoproblemet
Världshälsoorganisationens, WHO:s, tobaksfria dag uppmärksammades den 31 maj. Användningen av tobak i Sverige minskar. Men för att nå de nationella tobaksmålen krävs kraftfulla insatser.
Riksdagen antog 2002 fyra högt ställda delmål för att minska tobaksbruket. För att nå dem krävs kraftfulla åtgärder av länsstyrelser, landsting, regioner, kommuner, myndigheter och frivilligorganisationer, säger Cecilia Birgersson, utredare på Statens folkhälsoinstitut.
Varje dag använder 27 procent av männen och 17 procent av kvinnorna i Sverige tobak i någon form. Sedan 2004 har andelen sjunkit med fem procentenheter för både män och kvinnor, men det finns fortsatta utmaningar på flera områden visar den senaste statistiken.
De fyra nationella delmålen fram till år 2014 är: att barn ska ha en tobaksfri livsstart, att halvera andelen ungdomar under 18 år som börjar röka och snusa, att halvera andelen rökare i de grupper som röker mest och att ingen ofrivilligt ska utsättas för rök i sin omgivning.
Fortfarande röker knappt åtta procent av alla gravida kvinnor tidigt i graviditeten. Och pappor till spädbarn minskar inte sin rökning i samma utsträckning som mammor. Andelen pappor som röker är elva procent, ungefär som genomsnittet för män i riket.
Bland pojkar har rökningen ökat under senare år, även om det är fler flickor som röker, medan snusningen har minskat något.
Fortfarande kan hälften av alla rökare under 18 år skaffa tobak på egen hand. Det är inte acceptabelt, säger Cecilia Birgersson.
Det är mer än dubbelt så vanligt att de med kort utbildning röker än de med lång utbildning. Exempelvis är det 21 procent av kvinnorna med kort utbildning som röker jämfört med 8 procent bland de med lång utbildning. Andelen rökare och snusare är fortfarande vanligare på landsbygden än i tätbebyggt område därför kan olika insatser krävas i olika delar av landet.
Utvecklingen går åt rätt håll, men mycket arbete återstår. Genom lagändringen om rökfria serveringar har vi kommit längst med delmålet att inte utsättas för tobaksrök ofrivilligt. Det visar hur effektiv lagstiftning är, menar Cecilia Birgersson.