Säkerhetspolisen och Almedalsveckan 2009

Säkerhetspolisen kommer att delta i tre evenemang under Almedalsveckan i Visby. Medverkan är ett led i Säkerhetspolisens arbete med ökad öppenhet och deltagande i samhällsdebatten. De tre evenemangen är: ett seminarium om extrempolitiskt våld arrangerat av Exit, Polisförbundets seminarium om polisens behov av signalspaning samt Folk och försvars seminarium om Säkerhetspolisen och bland annat personlig integritet.


Politiskt våld

Johan Olsson, chefsanalytiker på Säkerhetspolisens författningsskyddsenhet, medverkar måndag 29 juni i seminariet "Ökning av det extrempolitiska våldet - vad gör vi?". Evenemanget arrangeras av Exit - Fryshusets projekt för unga i destruktiva miljöer. Övriga medverkande är bland andra integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP), BRÅ-forskaren Anna-Lena Lodenius samt riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) som även är sakkunnig vid Sveriges unga muslimer.
 

Signalspaning och den personliga integriteten

Tisdag 30 juni deltar Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Danielsson i Polisförbundets seminarium om signalspaning. Där lyfts Polisens behov av signalspaning fram under rubriken "Ska Polisen ha tillgång till signalspaning? - Ett frukostseminarium om signalspaningen i Sverige". Diskussionen tar utgångspunkt i den statliga utredning som ska presenteras senare i sommar. Deltar i seminariet gör också Annie Johansson, riksdagsledamot (C), Alice Åström, riksdagsledamot (V) och Jan Karlsen, Polisförbundets ordförande.
 
På eftermiddagen 30 juni arrangerar Folk och försvar i samarbete med LSU, Sveriges ungdomsorganisationer, ett öppet möte med Anders Danielsson. De frågor som ska diskuteras är bland annat hur man kan kompromissa mellan säkerhet och personlig integritet och vilka effekter det får för medborgaren. Terrorismbekämpning, signalspaning och andra frågor i gränslandet mellan fred, frihet och ett öppet demokratiskt samhälle kommer också att beröras.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0