Man gripen för olovlig underrättelseverksamhet

Säkerhetspolisen har idag gripit en svensk medborgare misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet, grovt brott. Gripandet skedde i Stockholmsområdet.


Mannen var anhållen i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet, grovt brott. Säkerhetspolisen har under en tid spanat på mannen. Gripandet skedde på torsdagen i Stockholm och genomfördes med personal från Säkerhetspolisen.
 
Nu råder förundersökningssekretess samt utrikessekretess i ärendet. Därför kan Säkerhetspolisen inte ge mer information. Eventuella frågor om fallet hänvisas till förundersökningsledaren Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål.
 
Senast klockan 12 söndag 7 juni måste åklagare ha begärt att den anhållne mannen ska häktas, om han inte dessförinnan frigivits.
 
Generellt gäller att det är förbjudet att systematiskt samla in och vidarebeordra uppgifter om enskilda individer i Sverige till främmande makt, om det sker hemligen eller svikligen. Detta är en form av olovlig underrättelseverksamhet som kallas flyktingspionage. Det är ett brott mot rikets säkerhet (se Brottsbalken 19 kapitlet).
 
Flera länder bedriver flyktingspionage i Sverige. Dessa stater lägger ofta ned stora resurser på att kartlägga och förfölja regimkritiker och oliktänkande. Flyktingspionage riktas inte enbart mot flyktingar eller asylsökande. Även personer som bor i Sverige och som bedöms som oliktänkande eller regimhotande drabbas. För den svenska Säkerhetspolisen är det en viktig uppgift att motverka, förhindra och avslöja flyktingspionage.
 
Läs mer om flyktingspionage


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0