Skuldsättning negativt för hälsan
Överskuldsättning har blivit ett allvarligt problem i det svenska samhället, vilket påtalas på DN Debatt 5 januari. Det finns klara samband mellan överskuldsättning och ohälsa. Det finns också internationella studier som visar samband mellan självmordsrelaterat beteende, överskuldsättning och spelberoende.
Den ohälsa som drabbar överskuldsatta är inte bara psykisk, som depression och sömnlöshet, utan även fysisk. Hjärt-/kärlproblem, magproblem, tumörsjukdomar, ledbesvär och försämrad tandhälsa förekommer i mycket högre grad hos överskuldsatta än hos normalbefolkningen. Sambanden mellan skuldsättning och ohälsa kan bero på att överskuldsättning dels försvårar människors möjligheter att söka läkarvård och sämre möjligheter till friskvård och kosthållning och dels att det ger ökade stressymtom. En del av ohälsan beror sannolikt även på att man genom sjukdom kan hamna i överskuldsättning.
Det finns klara samband mellan att ha problem med ekonomin och små ekonomiska marginaler, vilket bland annat visas i den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor. Men att vara överskuldsatt tycks innebära en extra dimension av ohälsa.
En svensk enkätstudie (Ahlström 1998) med 230 överskuldsatta personer visade på kraftigt nedsatt hälsa i gruppen överskuldsatta. Bland annat var huvudvärk, ryggbesvär, hjärtbesvär, magproblem och gikt 4 till 10 gånger vanligare hos överskuldsatta än hos normalbefolkningen. Men även mer kroniska problem som diabetes, allergi, cancer och ledbesvär är mer än tre gånger så vanligt hos gruppen överskuldsatta. Resultaten bekräftar internationella studier på området; till exempel finska studien (Nykänen et al 1995) som visade att 70 procent av de överskuldsatta led av psykisk ohälsa, vilket är tre gånger så högt som hos normalpopulationen, och var tredje överskuldsatt hade övervägt självmord, jämfört med 3 procent hos normalpopulationen. Kvinnor som är överskuldsatta tycks ha sämre hälsa än överskuldsatta män och glappet i hälsa är större mellan överskuldsatta kvinnor och män än mellan kvinnor och män som inte är överskuldsatta. Det saknas forskning om hälsan hos barn till överskuldsatta.
Spelberoendeprojektet på Statens folkhälsoinstitut har i samarbete med forskaren Richard Ahlström på Mittuniversitetet tagit initiativ till ny forskning om överskuldsättning och dess koppling till ohälsa. Syftet är att förbättra kunskapsunderlaget om bestämningsfaktorn "ekonomiska och sociala förutsättningar", vilket bland annat kan leda till förbättringar av kommunernas arbete med överskuldsatta och spelberoende, då spelberoende ofta har stora skuldsättningsproblem. Olika dimensioner av skuldsättning och ekonomi ingår även som variabler i en pågående longitudinell studie om spel och hälsa som Statens folkhälsoinstitut ansvarar för.