Nu kan fler få F-skattsedel



Från och med årsskiftet blir det lättare att få F-skattsedel. Det räcker med att ha endast en eller ett fåtal uppdragsgivare för att uppfylla F-skattkravet.


De nya reglerna innebär också att en företagare som startar sin näringsverksamhet med den tidigare arbetsgivaren som första uppdragsgivare kan bedömas som självständig näringsidkare och därmed tilldelas F-skattsedel.


Men den som bara jobbar kvar på sitt jobb som förut räknas inte som näringsidkare. Man kan ha sin gamla arbetsgivare som kund men då krävs det att det uppdrag man har är tidsbegränsat och avser en viss arbetsuppgift, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket. Även den som hyr ut sig själv för kortare uppdrag till olika uppdragsgivare vid tillfälliga arbetstoppar kan få F-skattsedel.


I dag finns drygt 750 000 utfärdade F-skattsedlar. Cirka hälften innehas av fysiska personer, resten av juridiska personer, det vill säga företag.


Vi vet inte hur många som kommer att nappa på det nya förslaget, men vi ser redan nu att det kommer in ansökningar där man åberopar lagändringen.


Vilka kategorier kan dra nytta av de nya reglerna?


Sjukvårdspersonal som hyr ut sig till flera olika sjukhus för kortare uppdrag är en sådan yrkesgrupp. Detsamma gäller ekonomi- eller IT-konsulter. Även dagbarnvårdare som tar hand om minst tre barn i egen regi kan nu tilldelas F-skattsedel, säger Pia Blank Thörnroos.


Skatteverket arrangerar regelbundet informationsträffar som vänder sig till dig som vill starta företag och till dig som redan gjort det. Mer information finns på webbplatsen http://www.skatteverket.se/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0