Grossister med "anonyma" kunder riskerar åtal

Under 2008 kontrollerade Skatteverket livsmedelsgrossister med anknytning till Årsta Partihallar i Stockholm. Kontrollen visade att hälften av de kontrollerade företagen säljer varor till "anonyma" kunder.


Förfarandet anses som försvårande av skattekontroll. Hittills har tio företag anmälts och ytterligare ett tiotal företag kommer att anmälas inom kort, säger Madelene Ottosson, som leder projektet.


Skatteverket kommer i år att göra en efterkontroll i området för att se om fusket upphört.


Har då inte försäljningen upphört kommer företaget att anmälas, om så inte redan skett, säger Madelene Ottosson.


Enligt bokföringslagen(5:7)måste kundens namn framgå på fakturan eller kvittot eftersom denne ska kunna spåras vid en eventuell skattekontroll. Är kunden "anonym" kan denne välja att inte redovisa vare sig inköpen eller intäkterna i sin bokföring. Dessa företag har sedan möjlighet att sänka sina priser, vilket leder till osund konkurrens där seriösa företagare slås ut.


Det är inte heller ovanligt att dessa företag har svart arbetskraft. Således kan bortfallet av skattemedel vid försäljning till anonyma kunder bli mycket stort. Det är detta som ligger till grund för de tio åtalsanmälningar Skatteverket hittills har gjort.


 Vi har vid flera tillfällen sett att antalet fakturor inte stämmer mellan köpare och säljare. I dessa fall är det vanligt att kunden köper en del av varorna som anonym kund och en del där kundens namn anges på fakturan. Detta tyder på att alla inköp inte har redovisats, säger hon.


Anledningen till att många grossister har anonyma kunder beror enligt dem själva på att kunderna kräver det. De grossister som följer reglerna riskerar därför att förlora försäljningsintäkter eftersom kunderna väljer en annan grossist.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0