Utvecklat sjöövervakningssamarbete

Regeringen har idag bemyndigat Försvarsmakten att sluta avtal om utbyte av sjölägesinformation inom ramen för Sea Surveillance Cooperation Baltic Sea (SUCBAS) med de motsvarande myndigheterna i Estland, Lettland och Litauen. Beslutet syftar till att möjliggöra en utvidgning av det regionala samarbete kring sjöövervakning som idag bedrivs mellan Sverige och Finland.


Omkring 80 000 fartyg passerar Gotland årligen. Östersjön är ett hav präglat av oljetransporter och intensiv sjöfart, med allt vad det innebär av risk för olyckor. Det går heller inte att utesluta risk för militära incidenter och intressekonflikter. Ett gemensamt system för sjöövervakning de nordiska och baltiska staterna emellan ger stärkt möjlighet att följa rörelserna på Östersjön, förebygga olyckor och hantera det som ändå sker. Därför är det viktigt att vi utvecklar samarbetet, säger försvarsminister Sten Tolgfors.


I mars kommer Försvarsmakten, tillsammans med motsvarande myndigheter från flera andra länder i regionen, att i Helsingfors underteckna ett letter of intent för SUCBAS-samarbetet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0