Social gemenskap, fysisk aktivitet, och goda matvanor ger hälsosamt åldrande

Skapa social gemenskap genom mötesplatser, stimulera fysisk aktivitet och främja goda matvanor. Det är viktiga insatser för att stärka och bibehålla hälsan bland äldre. Det redovisar Statens folkhälsoinstitut i ett regeringsuppdrag.

En prognos över äldreomsorgen de närmaste årtiondena visar att vårdkostnaderna kan komma att flerdubblas.

Det visar att satsningar på förebyggande åtgärder är centralt för bättre hälsa bland äldre och för att minska vårdbehovet, säger Emmy Nilsson, utredare på Statens folkhälsoinstitut.

Folkhälsoinstitutet har i regeringsuppdraget kartlagt ett stort antal sociala mötesplatser i landet och det finns många lärande exempel. Men en utveckling behövs för att bättre tillgodose äldres behov och för att stärka samt stödja de äldre.

Insatser mot helheten ger större effekt
För att bygga vidare på de insatser som görs på området föreslås att lärande exempel på sociala mötesplatser och metoder för goda matvanor samt fysisk aktivitet sprids över hela landet. Det handlar exempelvis om fysisk aktivitet på recept och motiverande samtal.

Insatser som fokuserar på helheten med hälsosamma levnadsvanor har oftast större effekt på beteendet. Därför är insatser som exempelvis kombinerar mat och fysisk aktivitet värdefulla, säger Emmy Nilsson.

Äldre uppger själva att sociala aktiviteter är viktiga
Äldres egna behov är en viktig utgångspunkt. De betonar själva sociala aktiviteter som väsentliga för hälsa och välbefinnande. Ett brett utbud av boendeformer och närområdets utformning är också viktigt. Hälsan är ojämlikt fördelad bland äldre och för att nå ökad jämlikhet i hälsa bör äldre med störst ohälsa prioriteras.

Mötesplatser viktiga för gemenskap och relationer
Sociala relationer och gemenskap är en kärnfråga och sociala mötesplatser spelar här en viktig roll. Att bli sedd och känna sig betydelsefull är grundläggande. Verksamheten på mötesplatserna bör ha ett bra utbud av aktiviteter som rymmer allt från gympa till personliga samtal. Idag arrangeras sociala mötesplatser av både kommuner och ideella sektorn, samordning och samverkan är en stor fördel för att bredda utbudet och nå fler.

Arbetet med uppdraget har skett i samråd med Socialstyrelsen och Livsmedelsverket, kommuner och landsting, forskare samt berörda organisationer.


Läs också:

Redovisning av uppdraget Äldres hälsa

Bilagor


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0