Skatteverket höjer utlandstraktamentena efter kraftigt försvagad krona

Efter höstens globala finanskris har den svenska kronan sjunkit kraftigt i värde mot de flesta andra valutor. Det gör att nivåerna på de skattefria traktamentena för år 2009 inte längre avspeglar det verkliga kostnadsläget i många länder. Skatteverket höjer därför traktamentsbeloppen för 101 länder.


Efter den ovanligt kraftiga kronförsvagningen har vi fattat det unika beslutet att göra en justering av årets traktamentsbelopp, säger Mikael Sindahl, rättslig expert på Skatteverket. De nya beloppen gäller retroaktivt från den 1 januari 2009.

Skatteverket har justerat upp beloppen för de skattefria traktamentena i 101 av 159 länder.

För Japan höjs exempelvis traktamentet per dag med 433 kronor eller 52 procent. För USA höjs nivån med 155 kronor (23 procent) och för Tyskland med 62 kronor (knappt 11 procent).

På Skatteverkets webbplats finns den nya listan över samtliga
normalbelopp för utlandstraktamenten 2009

Skatteverket fastställer i december varje år normalbeloppen för utlandstraktamenten i olika länder. Beloppen bygger på undersökningar av restaurangpriser som Utrikesdepartementets personal gör under september månad.

Den svenska kronan har sedan september 2008 sjunkit kraftigt i värde mot de flesta valutor. Det har gjort att normalbeloppen för utlandstraktamenten för år 2009 är för låga i många länder och inte fullt ut motsvarar det verkliga kostnadsläget.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0