Polis på krogen minskar våldet
Många minderåriga och alltför berusade personer kan köpa alkohol på krogen trots att det står i strid med alkohollagen. Det visar genomförda studier. Nu satsar polis och länsstyrelser på att öka tillsynen och därmed minska våldet på och omkring krogarna.
Statens folkhälsoinstitut och Rikspolisstyrelsen arrangerar en konferens med landets alla polismyndigheter och flera tillsynsmyndigheter representerade.
Tid
Onsdag 4 februari, 9.30 - 16.30
Plats
Nordic Sea Hotel, Vasaplan, Stockholm
Bakgrunden är ett samarbete mellan Rikspolisstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut och länsstyrelserna. Det senaste året har totalt ett 90-tal personer från landets alla polismyndigheter och länsstyrelser specialutbildats för en effektivare tillsyn av krogar. Utbildningen är en del i metoden Ansvarsfull alkoholservering. Nu tas nästa steg som är ett fördjupat samarbete mellan polismyndigheterna och länsstyrelserna.
Minskad berusning i krogmiljö leder till ett minskat antal våldsbrott. En ansvarsfull alkoholservering är viktig och den upprätthålls genom ett bra samarbete mellan krögare, tillsynsmyndigheter och polisen, säger Ulrika Herbst, chef för Polisavdelningen vid Rikspolisstyrelsen.
Våld och skador i restaurangmiljö har ett direkt samband med nivån av berusning hos gästerna. Ansvarsfull alkoholservering är en metod för att minska våldet på och omkring krogarna samt att minska överservering och servering till minderåriga. Metoden innebär ett samarbete mellan krognäringen, polis och länsstyrelser. I utvärderingar har metoden visat sig ge stora samhällsekonomiska vinster bland annat genom att minska våldet.
Det finns stora vinster med ett förebyggande arbete och polisen är en viktig aktör i tillsynen av landets krogar. Nästa steg blir att försöka förbättra samarbetet mellan kommunerna och polisen, säger Matz Larsson, chef för tillsynsavdelningen vid Statens folkhälsoinstitut.
Under 2007 utfördes berusnings- och ungdomsstudier för att se om alkohollagen följdes vad gäller ordning och nykterhet samt förbud att sälja till minderåriga. I genomsnitt fick hälften av de personer som spelade kraftigt påverkade eller som var 18 år men som såg yngre ut köpa alkohol. Enligt alkohollagen är det inte tillåtet att servera gäster som är märkbart påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel.
För ytterligare information:
Linda Brännström, projektledare, Statens folkhälsoinstitut, 063-19 96 65
Marie Johansson-Meinke, Rikspolisstyrelsen, 070-545 39 50