Önskemål om omfattande Nato-insatser mot narkotika



I samband med ett besök i den oroliga Helmand-provinsen i Afghanistan i veckan sa general Khodaidad, ansvarig minister för arbetet mot narkotika i Afghanistan, att Nato bör bekämpa narkotikaligorna i landet på samma sätt som man bekämpar terroristerna eftersom narkotikaligorna, enligt Khodaidad, är av samma skrot och korn som terroristerna - dom stöder terrorismen i Afghanistan.


I ett uttalande återgivet av AFP säger Khodaidad att ISAF-styrkorna måste lokalisera dessa mål (narkotikaligorna) och eliminera dom.


För bara en månad sedan kritiserades NATO- chefen i området, den amerikanske generalen John Craddock efter att han uttalat att ISAF-styrkor i området borde attackera knarkproducenter och deras anläggningar i Afghanistan.


General Khodaidad uppskattar att beväpnade grupper med kopplingar till talibanerna tjänade omkring 100 miljoner dollar förra året på att bevaka och skydda knarktransporter - pengar som sedan använts för inköp av nya vapen. Man kan inte skilja på knarkhandlare, talibaner Al-Qaida och terrorister - det är samma människor, säger Khodaidad. Det är narkotikan som utgör stöd för terrorism, talibaner och Al-Qaida i Afghanistan.


Vi måste hitta deras gömställen, vi måste slå till mot deras konvojer och göra fler ingripanden, speciellt i gränsområdena med Pakistan och Iran. Det kan slå hårt mot talibanernas möjligheter, säger general Khodaidad.


Att arbetet mot narkotikaligorna måste intensifieras och effektiviseras står helt klart efter att general Khodaidad konstaterat att man förra året bara klarade av 10 procent av det uppsatta målet.


Enligt general Khodaidad kommer arbetet med att eliminera odlingarna att mötas av än kraftigare motstånd i år eftersom de stora intressenterna i knarkhanteringen har tunga vapen - granatkastare, maskingevär, granater och till med missiler.


Läs också:

HE General Khodaidad, Minister of Counternarcotics, Afghanistan - Can Afghanistan get rid of the opium problem?


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0