Ministerrådet för rättsliga och inrikes frågor (RIF)

Torsdag 26 och fredag 27 februari äger ministerrådet för de rättsliga och inrikes frågorna (RIF) rum i Bryssel. Justitieminister Beatrice Ask och migrationsminister Tobias Billström deltar.


På justitieområdet ska ministrarna diskutera ett förslag till rambeslut om förebyggande och lösning av tvister om domstolars behörighet i straffrättsliga förfarandet. Det är ett förslag från det tjeckiska ordförandeskapet och där Sverige är medförslagsställare. Det handlar om att finna en rättssäker och effektiv ordning för att undvika att en person utreds och döms för samma brott två gånger, säger justitieminister Beatrice Ask.


Det pågående arbetet med EU:s öppenhetsförordning kommer att lyftas fram av Beatrice Ask. Frågan om öppenhet behandlas egentligen av det allmänna rådet. Frågan hör dock nära samman med justitieministrarnas ansvar. Jag har därför bett att få informera mina kollegor om förhandlingarna och understryka vikten av att vi förvissar oss om att få en överenskommelse som leder till ökad öppenhet inom EU, säger hon.


Dessutom ska rådet ta beslut om ny chef för Europol. En uttagningskommitté, där Sverige deltog, har enhälligt föreslagit Rob Wainwright från Storbritannien till ny chef, och den rekommendationen har Europols styrelse enhälligt ställt sig bakom.


migrationsområdet ska bland annat Kommissionen presentera sitt förslag om inrättande av ett nytt stödkontor för asyl. Kontoret är en komponent i det praktiska samarbetet mellan medlemsstaterna och ett led i inrättandet av det gemensamma asylsystemet. Därutöver ska frågan om vidarebosättning av irakiska flyktingar från Syrien och Jordanien diskuteras. Rådet kom i november 2008 överens om att EU kan vidarebosätta 10 000 irakier från Syrien och Jordanien. Sverige erbjuder 800 platser till UNHCR för detta ändamål. Frågan om vidarebosättning av fångar från Guantanamobasen på Kuba ska också diskuteras.


Vi välkomnar att förslaget till stödkontor nu presenteras. Det är en viktig komponent i det gemensamma asylsystemet. Från svensk sida har vi länge drivit frågan om vidarebosättning av irakiska flyktingar och jag hoppas nu att vi kan få se konkreta resultat från EU och att medlemsstaterna ställer upp med tillräckligt många platser, säger migrationsminister Tobias Billström inför mötet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0