Marijuanasmugglingen Mexico-USA bortom kontroll?



Frågan i rubriken är berättigad om man får tro uppgifterna i dagens New York Times. Än mer berättigad är frågan - What happens next? 


Mexikanska knarkkarteller använder nu ramper för att köra över fordon lastade med tonvis med marijuana. I flera fall upptäcks de av mexikansk och/eller amerikansk polis och drar sig i sådana situationer inte för att öppna eld.


Dessutom drar sig inte kartellerna för att plantera marijuana direkt på amerikanskt område.


Enligt en rapport från amerikanska justitiedepartementet förra året opererar mexikanska knarkorganisationer i 195 amerikanska städer.


I en annan rapport från februari förra året säger man att det finns bevis för att mexikanska karteller ökar sina kontakter med fängelse- och gatugäng i USA för att den vägen underlätta knarksmuggling, rapporterar New York Times.


Är du intresserad av att läsa mer om det hot amerikanska gäng utgör kan du ta del av en nyligen publicerad rapport, National Gang Threat Assesment 2009, här.


Samtidigt som detta sker börjar nu medborgargarden organiseras vid den amerikanska gränsen på den mexikanska sidan . Enligt en uppgift från amerikanska National Terror Alert lovade en sådan grupp i gränsstaden Ciudad Juarez förra veckan att rensa ut vår stad från dessa kriminella och målet? Att döda en kriminell var 24:e timme.


I ett e-postmeddelande till nyhetsbyråer säger "The Juarez Citizen Command" att gruppen finansieras av lokala affärsmän som är trötta på kidnappningar och utpressning.


En annan grupp, "Businessmen United, The Death Squad", placerade en video (borttagen nu) på YouTube i juni förra året med hot om att jaga kidnappare och kriminella i samma stad.


Självklart kan medborgargarden av det här slaget inte accepteras samtidigt som det är fullt förståeligt att medborgare reagerar kraftigt när tusentals personer skjuts ihjäl och/eller förs bort och avrättas, vilket är fallet i Mexico.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0