Lagstadgat anhörigstöd

Många anhörigvårdare sköter om sin maka/make 24 timmar om dygnet 365 dagar om året. Nästan var fjärde person i Sverige som är över 55 år hjälper äldre, sjuka eller människor med funktionsnedsättning i eller utanför sitt eget hem. Det är totalt 650 000 personer som är någon form av anhörigvårdare. Dessa behöver få stöd och avlastning, något de inte alltid får. Jag är därför glad att kunna lägga en proposition som ger en lagstadgad rätt att fås stöd och hjälp. Det säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson med anledning av en ny proposition som regeringen beslutat om.


Från att det som nu står i socialtjänstlagen att kommunerna bör erbjuda stöd till anhörigvårdare, är förslaget i propositionen att kommunerna ska erbjuda sådant stöd.  Regeringen har kommit överens med Sveriges Kommuner och Landsting om att kommunerna kompenseras med 300 miljoner kronor årligen för detta.


Så gott som samtliga kommuner i landet erbjuder avlösning för anhöriga genom korttidsboende, dagvård och avlösning i hemmet. Det är viktiga stödformer som gör det möjligt för anhöriga att få tid till återhämtning. Men det är också viktigt med stödformer som riktar sig direkt till anhöriga. Det kan exempelvis vara enskilda samtal eller deltagande i en anhörigcirkel för att få kontakt med andra i liknande situation och få mer kunskap. Begreppet stöd kan även innefatta bemötande, information, råd, avlösning, hjälpmedel och hemtjänst. På det här området återstår mycket att göra.


Socialstyrelsen ska få i uppdrag att utarbeta vägled¬ning till stöd för tillämpningen av lagstiftningen som rör socialtjänstens arbete med stöd till de personer som vårdar eller stödjer närstående.


Ändringen i socialtjänstlagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2009.


Propositionen är beslutad av regeringen och överlämnas inom kort till riksdagen (offentliggörs i samband med överlämnandet).


Fakta från Nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Nästan var fjärde person i Sverige som är över 55 år hjälper äldre, sjuka eller människor med funktionsnedsättning i eller utanför sitt eget hem. En vanlig uppdelning sker efter hur mycket de hjälper och vårdar och om de gör det i sitt eget hem eller inte.


Anhörigvårdare är de personer som ger hjälp och stöd en gång om dagen eller flera gånger i veckan till sin maka eller make i hemmet. De är oftast i åldern 75 till 84 år. De är lika ofta kvinnor som män.  Sammanlagt är de 83 000 personer. Det är tre procent av befolkningen som är 55 år och äldre.


Omsorgsgivarna hjälper en släkting eller till exempel en nära vän, granne eller arbetskamrat varje dag eller flera gånger i veckan. De är oftast kvinnor. De är 166 000 personer. Det är sex procent av befolkningen som är 55 år och äldre.


Hjälparna är den största gruppen och de är något yngre i gruppen 55 år och äldre. De hjälper någon utanför det egna hemmet, en gång i veckan eller mera sällan. Totalt är de 415 000 personer, vilket är 15 procent av befolkningen som är 55 år och äldre. De är lika ofta män som kvinnor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0